Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka jaglana bez glutenu

Mąka Jaglana Bezglutenowa

Bezglutenowa mąka jaglana

Jaka jest jej cena i kaloryczność? Do czego się nadaje? Mąka jaglana nie ma w swoim składzie glutenu. Jest więc odpowiednia do spożywania przez osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na nietolerancję tego białka. Mąka jaglana bezglutenowa ma ten minus, że jest dosyć kaloryczna oraz posiada wysoki indeks glikemiczny. Właśnie dlatego powinny z niej zrezygnować osoby, które mają problem z poziomem cukru we krwi. Podpowiemy Ci ile mąka jaglana bezglutenowa ma kalorii, jakie są jej właściwości i co można z niej przygotować. Zobacz, ile kosztuje kilogram mąki jaglanej bezglutenowej.

Co to jest mąka jaglana bezglutenowa?

Mąkę jaglaną bezglutenową otrzymuje się z kaszy jaglanej bez glutenu, która wcześniej była przebadana na brak glutenu. Ona natomiast pochodzi z prosa. To jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znano ją podobno już w starożytnych Chinach. Obecnie na skalę przemysłową produkuje się ją przede wszystkim w Rosji, Chinach, Indiach oraz w Japonii.

To, co odróżnia produkty spożywcze z prosa od pozostałych, to właściwości alkalizujące organizm. Inaczej mówiąc mąka jaglana bezglutenowa zmienia odczyn pH na bardziej zasadowy.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w mące jaglanej?

Mąka jaglana bezglutenowa jest cennym źródłem białka. Znajdują się w niej również witaminy z grupy B. Mogą mieć korzystny wpływ na nerwy i na odporność. W mące jaglanej bezglutenowej występują też składniki mineralne. Jednym z nich jest żelazo, pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet w każdym wieku. Mąka jest bogata w krzem, który jest ważny dla skóry, włosów i paznokci.

Mąka jaglana bezglutenowa jest lekkostrawna. Ma wysoką wartość odżywczą, niewielkie ilości błonnika i tłuszczu. 100 gramów mąki jaglanej dostarcza 387 kcal (1597 kJ) a więc o około 20-25 więcej, niż mąka pszenna. Ten rodzaj mąki składa się przede wszystkim z węglowodanów. Pozostałe występujące w mące jaglanej bezglutenowej składniki mineralne to: magnes, potas, fosfor, tiamina (witamina B1), niacyna (witamina B3), kwas pantetonowy (witamina B6).

Kto powinien sięgnąć po mąkę jaglaną bezglutenową?

To bardzo dobry wybór dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu i na związaną z nią celiaklię. Osoby chore są narażone na uszkodzenia jelit oraz na zaburzenia trawienia. Wszystko to może prowadzić do poważnych niedoborów witamin i składników mineralnym. Mąka jaglana tak samo, jak ryż, czy kasza gryczana bezglutenowa jest stawiana w opozycji do zawierającej gluten mąki pszennej oraz żytniej.

Gluten sam w sobie nie jest szkodliwą substancją. Jego brak w danym produkcie spożywczym jest pozytywną informacją wyłącznie dla osób, które cierpią na nietolerancję tego składnika. Statystyki mówią o tym, że jest to około jednego procenta populacji.

Mąka jaglana a indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny mąki bezglutenowej jaglanej wynosi aż 71. Ten wskaźnik informuje o możliwym podniesieniu są poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku. Po zjedzeniu mąki jaglanej bezglutenowej ten parametr bardzo szybko wzrasta. Aby ograniczyć ten efekt, najlepiej jest jeść ją w połączeniu z chudym mięsem i dużą ilością warzyw.

Do czego mąki jaglanej bezglutenowej możesz użyć w kuchni?

Mąka jaglana bezglutenowa nadal nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Może to wynikać stąd, że nie jest to odpowiednia mąka do wypiekania chleba bezglutenowego. Mimo to, ma wiele innych praktycznych zastosowań.

Co można zrobić z mąki jaglanej bezglutenowej? Jest ona odpowiednia między innymi do przygotowywania: naleśników, kleików dla dzieci, muffinek, placków, kopytek, klusek kładzionych, czy makaronów. Do tego wyliczenia należy jeszcze dodać ciasto na pierogi, panierki do mięs, ryb oraz do warzyw.

Mąka jaglana bezglutenowa idealnie nadaje się również do zagęszczania zup. Bardzo ważne jest jednak to, że może ona dodawać delikatnej goryczy każdej potrawie. Wszystko przez lekko wyczuwalny, orzechowy smak. Mąka jaglana bezglutenowa posiada również tendencję do nabierania wody i do nadmiernego pęcznienia. Ze względu na to, że nie ma w nie glutenu jest wyjątkowo sypka. To sprawia, że upieczone z niej ciasto może być nadmiernie kruche. Właśnie dlatego, chociaż dodaje się ją do wypieków, to często łączy się mąkę jaglaną bezglutenową z innymi rodzajami mąk.

Ile kosztuje mąka jaglana?

Jej cena jest podobna do kaszy, czy prosa. Wszystko przez to, że jest to powszechnie uprawiane zboże o raczej niskich wymaganiach. Kilogram mąki jaglanej bezglutenowej nie powinien być droższy niż 20 złotych. Znajdziesz ją w hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach oferujących produkty ekologiczne oraz bezglutenowe. Jednak mąka bezglutenowa jednocześnie nie zawsze spełnia normy dla produktów ekologicznych i warto o tym wiedzieć.

Czy wiesz, że …

… Chińczycy wierzą, że uprawy prosa zwyczajnego nauczył ich legendarny cesarz Shennong, zwany również Boskim Rolnikiem. Ten przydomek wziął się stąd, że zrobił bardzo wiele dla rozwoju rolnictwa roślinnego. Proso jest znane w Chinach od ponad 10 tysięcy lat.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800