Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ryż bezglutenowy

Ryż to produkt, który jest naturalnie bezglutenowy. Z tego względu może być bezpiecznie stosowany przez osoby cierpiące na celiakię, alergie pokarmowe lub nietolerancję glutenu. Jednak osoby chorujące na celiakię  muszą uważać, żeby nie znajdowały się nawet śladowe ilości glutenu. Z pomocą przychodzą tu produkty z certyfikatem lub badaniami na zawartość glutenu. Ryż bezglutenowy to niezastąpiony dodatek do potraw kuchni indyjskiej. Dużą popularnością cieszy się wśród wegetarian oraz osób dbających o zachowanie idealnej sylwetki.

Ryż Bezglutenowy

Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet
Cena:

10,76 zł

Cena regularna: 12,51 zł

Najniższa cena: 9,79 zł
zobacz więcej
  • promocja
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

16,25 zł

Cena regularna: 18,90 zł

Najniższa cena: 14,49 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet
Cena:

9,68 zł

Cena regularna: 11,26 zł

Najniższa cena: 8,79 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Rodzaje ryżu bezglutenowego

Ryż bezglutenowy występuje w wielu wariantach. Do najbardziej popularnych zalicza się:

  • Ryż biały, który jest wybierany najczęściej spośród dostępnych rodzajów. Wynika to z faktu, że doskonale łączy się z różnymi składnikami. Świetnie komponuje się zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich daniach. Biały kolor ryż bezglutenowy uzyskuje dzięki usunięciu łupin, otrębów i zarodka. W szczelnym opakowaniu można go przechowywać nawet 8-10 lat.
  • Ryż brązowy, nazywany inaczej pełnoziarnistym, zawiera zarodek, bielmo oraz łuskę, która jest prawdziwą skarbnicą związków odżywczych jak białko, błonnik, witaminy czy minerały. Bezglutenowy ryż brązowy jest mniej przetworzony od jego białej odmiany. To powoduje, że jest twardszy i wymaga dłuższego gotowania. Stanowi idealny dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz przekąsek na bazie warzyw. Powszechnie wykorzystywany do przyrządzania dań obiadowych, potraw kuchni orientalnej, deserów, sałatek oraz farszów.
  • Ryż czerwony powstaje w wyniku fermentacji białego ryżu bezglutenowego z czerwonymi drożdżami. Zawiera występującą również w jagodach antocyjaninę, czyli naturalny barwnik roślinny. Bezglutenowy ryż czerwony jest lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny. To pozwala zachować przez długi czas uczucie sytości. Ryż czerwony idealnie sprawdzi się w sałatkach z dodatkiem kukurydzy, papryki i ogórka. Może być wykorzystywany jako zamiennik dla ryżu białego.
  • Ryż czarny ma wykwintny smak oraz dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych. Po ugotowaniu przybiera charakterystyczną, fioletową barwę. Zawiera dużo witaminy E, która jest przeciwutleniaczem. Doskonale sprawdza się w daniach kuchni orientalnej, tradycyjnych potrawach mięsnych i warzywnych oraz sałatkach. Ryż czarny można także spożywać na słodko.
  • Ryż Basmati to odmiana długoziarnista, która wyróżnia się charakterystycznym, orzechowym aromatem. Po ugotowaniu jego ziarna są sypkie i sprawiają wrażenie puszystych. Bezglutenowy ryż Basmati występuje w odmianie białej i brązowej. Doskonale smakuje w wydaniu pikantnym oraz na słodko. Idealnie współgra z rybami, owocami morza oraz drobiem.
  • Ryż Arborio to odmiana krótkoziarnista, która jest wykorzystywana przede wszystkim podczas przyrządzania risotto. Jego ziarna są grube, krótkie, owalne i idealnie białe. Ryż bezglutenowy Arborio występuje także w wersji brązowej, która zawiera mniej skrobi. Podczas gotowania staje się ona twardsza, chrupiąca i bardziej kremowa od pozostałych odmian. Bezglutenowy ryż Arborio ma słodkawy smak. Stanowi doskonały dodatek do grzybów, szparagów i krewetek.
  • Ryż jaśminowy to idealny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej. Występuje w formie długoziarnistej. Charakteryzuje się lekko słodkawym i bardzo przyjemnym smakiem oraz kwiatowym aromatem. Po ugotowaniu staje się miękki i wilgotny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w zupach oraz pieczonych i duszonych potrawach.
  • Ryż żółty, który w Japonii ma nazwę Monchi. Ta odmiana jest kleista i słodka. Stanowi nieodzowny dodatek wielu potraw kuchni japońskiej. Bezglutenowy ryż żółty jest używany do produkcji napojów alkoholowych.

ryż bezglutenowy

Właściwości ryżu bezglutenowego

Ryż bezglutenowy ma wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim jest najlepiej przyswajanym przez organizm zbożem. Doskonale sprawdza się przy komponowaniu lekkostrawnych posiłków.  Ryż bezglutenowy jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz tłuszczów wielonienasyconych. Zawiera między innymi magnez, cynk, żelazo, mangan, fosfor, miedź i selen, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy).

Jak wybrać ryż bezglutenowy?

Niezależnie od rodzaju ziarno i otoczka ryżu nie zawierają glutenu. Nie wyklucza to jednak ryzyka zanieczyszczenia produktu tym białkiem roślinnym. Wynika to z faktu, że ryż jest przeważnie magazynowany i pakowany w tych samych halach, gdzie znajduje się także pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, kasza manna, bułka tarta czy płatki owsiane bezglutenowe. Z tego względu ryż może zostać zanieczyszczony pojedynczymi ziarnami glutenowych zbóż, drobinami bułki tartej czy pyłem z mąki pszennej. To bardzo ryzykowne dla osób cierpiących na celiakię. Dlatego warto wybierać ryż bezglutenowy, który ma na etykiecie symbol przekreślonego kłosa. Przy braku tego oznaczenia należy sprawdzić, czy producent nie umieścił ostrzeżenia o możliwym występowaniu glutenu w składzie. Ryzyko obecności tego białka roślinnego wzrasta w przypadku ryżu pakowanego w woreczkach, gdzie trudniej jest zweryfikować występowanie niepożądanych domieszek.

Ryż bezglutenowy to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Idealnie pasuje do potraw jednodaniowych, sałatek oraz deserów. Ryż bezglutenowy jest podstawą żywienia w przypadku połowy naszej ludzkości. Obok bogatego smaku wykazuje również wiele cennych wartości odżywczych.

Czy wiesz, że…

… wedle danych szacunkowych na świecie występuje blisko 20 tysięcy odmian ryżu. Różnią się one od siebie przede wszystkim kształtem ziarna oraz ilością skrobi. Pierwsze wzmianki o ryżu pochodzą z okresu 2800 lat p.n.e., ale naukowcy przypuszczają, że w Chinach i Azji uprawiano go już 10000 lat p.n.e.. Z jednego ziarenka ryżu można wyhodować nawet 3000 nowych ziaren.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800