Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Mieszanki witamin – jaka jest rola witamin w organizmie?

Witaminy to związki o charakterze egzogennym, które mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i zdrowie całego organizmu. Niestety nie są one syntetyzowane przez organizm człowieka. Jeśli nawet jest on w stanie je produkować, to jedynie w znikomych ilościach. To wymusza konieczność dostarczenia odpowiedniej mieszanki witamin wraz z pokarmem oraz starannie dobranymi suplementami. Osoby wiedzące, których dokładnie składników odżywczych brakuje w ich organizmie, mogą wybrać preparaty monoskładnikowe. Dużo bardziej kompleksowym rozwiązaniem jest dostarczanie cennych składników w postaci mieszanki witamin.

Najważniejsze funkcje witamin w organizmie człowieka:

  • Udział w przemianach energetycznych, czyli metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.
  • Stymulacja procesu regeneracji uszkodzonych tkanek.
  • Współtworzenie enzymów, które bezpośrednio uczestniczą w procesach metabolicznych.
  • Współuczestnictwo w syntezie hormonów, krwinek oraz przeciwciał warunkujących zachowanie odporności organizmu.

Mieszanki witamin – jak przyjmować suplementy z witaminami?

Witaminy to substancje organiczne. Dlatego powinny być dostarczane razem z pożywieniem oraz składnikami mineralnymi. To poprawia ich wchłanianie oraz wykorzystanie przez organizm. Mieszanki witamin najlepiej spożywać nie bezpośrednio po posiłku, ale ok. 1 godziny po zakończeniu jedzenia. Wtedy większość pokarmu jest już nadtrawiona. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina B-kompleks oraz witamina C) są bardzo szybko wydalane z organizmu. Dlatego najlepiej przyjmować je w mniejszych dawkach, ale kilka razy dziennie. Jeśli z różnych przyczyn nie ma możliwości rozbicia ich na mniejsze porcje, to należy przyjąć mieszankę witamin w jednej dawce po najbardziej obfitym posiłku.

Eksperci podkreślają, że witamin A, E, D i K nie należy przyjmować w obecności tłuszczu. Dzięki temu ich wchłanialność z przewodu pokarmowego jest dużo wyższa. Wspomniane witaminy mogą pozostawać w organizmie nawet przez 24 godziny. Ich nadmiar jest magazynowany w ustroju. To sprawia, że przyjmowanie zbyt dużych dawek przez dłuższy czas może grozić niebezpiecznymi konsekwencjami. Mieszanki witamin należy suplementować regularnie i według zaleceń. Warto pamiętać, że opuszczenie dawki przez 1 lub 2 dni nie wywoła żadnych niepokojących objawów. Aby odczuć skutki niedoboru witamin, organizm potrzebuje znacznie więcej czasu. O zwiększoną podaż witamin warto zadbać szczególnie w okresie odnowy żywieniowej po treningu. Organizm zużywa wtedy zapas substancji odżywczej podczas pracy mięśni oraz w trakcie ich regeneracji.

Mieszanki witamin – czym różnią się witaminy naturalne i syntetyczne?

Witaminy naturalne mają taki sam wzór chemiczny jak ich syntetyczne odpowiedniki. Różnią się za to wyższą skutecznością w przebiegu reakcji metabolicznych w organizmie. Wynika to z faktu, że witaminy naturalne występują w żywności razem z innymi związkami, które z nimi współdziałają. Najlepszym przykładem jest witamina C. Jej syntetyczna forma zawiera jedynie kwas askorbinowy. Ten sam związek zawarty na przykład w owocach występuje w „towarzystwie” flawonoidów, które znacząco podnoszą efektywność jego działania. Kolejnym przykładem jest witamina E. Zawiera ona wszystkie rodzaje tokoferoli. Dzięki temu jest o wiele bardziej skuteczna od syntetycznego odpowiednika, czyli alfa-tokoferolu.

Warto pamiętać, że organizm człowieka może wykazywać bardzo różny poziom tolerancji na składniki naturalne oraz ich sztuczne pochodne. U osób wrażliwych substancja wytworzona w sposób syntetyczny może wywoływać niepożądane reakcje. Taki sam składnik pochodzenia naturalnego zostanie bez przeszkód zmetabolizowany. Z drugiej strony nawet dobrze zbilansowana dieta może nie pokryć całkowitego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Wtedy najlepiej wybrać sprawdzone, wysokiej jakości mieszanki witamin, które dostarczą niezbędne związki do organizmu.

Mieszanki witamin – co wpływa na przyswajalność witamin?

Składniki odżywcze można dostarczyć do organizmu zarówno w formie diety, jak i w postaci mieszanki witamin. Poziom przyswajalności jest uzależniony od:

  • postaci samego związku w preparatach (organiczna, nieorganiczna),
  • obecności składników ograniczających jego poziom.

Na liście związków „antywitaminowych”, czyli obniżających przyswajalność witamin, można znaleźć:

  • fityniany,
  • kwas szczawiowy,
  • taniny,
  • saponiny,
  • glikozydy,
  • błonnik.

Błonnik jest bardzo pożądany i zalecany w każdej diecie. Nie powinien być jednak spożywany razem z witaminami, ponieważ zaburza ich przyswajalność. Problem ten dotyczy także chromu, który jest przyjmowany przede wszystkim przez osoby walczące z nadmiarowymi kilogramami.

Wymienione wyżej związki mogą wiązać składniki odżywcze witamin w nierozpuszczalne kompleksy. Te z kolei nie będą przyswajane w przewodzie pokarmowym i ostatecznie zostaną wydalone z organizmu. Co ciekawe związki antywitaminowe występują w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych, które stanowią jednocześnie wartościowe źródło witamin. W rzeczywistości całkowite wyeliminowanie z diety związków antywitaminowych jest niemożliwe, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Przyswajalność mieszanki witamin obniża kawa, herbata, papierosy, alkohol oraz leki. Podczas komponowania posiłków należy także zwrócić uwagę na zjawisko synergizmu (zwiększenie przyswajalności) oraz antagonizmu (zmniejszenie wchłaniania).

Synergizm witamin wygląda następująco:

  • witamina D – witaminy synergistyczne to E oraz B12,
  • witamina C – witaminy synergistyczne to A, E, B3, B5 i B6,
  • witamina A oraz witamina E – witaminy synergistyczne to C, B3, B5 i B6,
  • witamina B6 – witaminy synergistyczne to B1, B3, B5, B12, A i E.

Warto także przyjrzeć się synergii witamin i minerałów:

  • witamina D poprawia przyswajalność wapnia, magnezu, miedzi, sodu i selenu,
  • witamina B6 poprawia przyswajalność potasu, żelaza, cynku, sodu, selenu, magnezu i manganu,
  • witamina C poprawia przyswajalność miedzi, wapnia, żelaza i sodu,
  • witamina A poprawia przyswajalność magnezu, selenu, cynku, potasu i manganu.

Antagonistyczne działanie względem siebie wykazują witamina A i D.

Mieszanki witamin – jakie witaminy mają największe znaczenie dla organizmu?

Na liście najważniejszych substancji odżywczych, z których powinny być skomponowane mieszanki witamin, znajdują się:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina D.

Mieszanki witamin z grupy B

Witaminy z grupy B uczestniczą w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz przemianach energetycznych. Wraz ze wzrostem podaży energii zwiększa się zapotrzebowanie na te substancje odżywcze. Dlatego osoby, które ciężko trenują, potrzebują nawet 2-3 razy więcej witamin z grupy B.

  • Witamina B1 (tiamina) odgrywa ważną rolę w przemianach metabolicznych. Jej niedobory mogą powodować zaburzenia w transporcie tlenu. Witamina B1 jest istotna dla prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, a także korzystnie wpływa na układ mięśniowy i pracę serca.
  • Witamina B2 (ryboflawina) wchodzi w skład czynnych enzymów flawinowych, które kontrolują ogólną przemianę węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Jej niedobory mają negatywny wpływ na procesy energetyczne i mogą utrudniać prawidłową regenerację.
  • Witamina B6 (pirydoksyna) odgrywa istotną rolę w syntezie i rozpadzie glikogenu. Zapotrzebowanie na nią wzrasta szczególnie na diecie o dużej zawartości białka. Niedobory witaminy B6 mogą powodować uszkodzenia nerwów, nieprawidłowe wytwarzanie neurotransmiterów oraz niedokrwistość.
  • Witamina B12 (kobalamina) pełni ważną funkcję w przemianach węglowodanów i tłuszczów, syntezie białek ustrojowych oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Ponadto pomaga utrzymać sprawność układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację oraz uspokaja.
  • Witamina B3 (kwas foliowy, niacyna, PP) uczestniczy w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jej nadmiar w organizmie powoduje zwiększone zużycie glikogenu w mięśniach.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) odgrywa ważną rolę w przemianach węglowodanów, tłuszczów, aminokwasów, sterydów oraz hormonów sterydowych. Uczestniczy w wytwarzaniu energii i zapobiega zmęczeniu.

Działanie witamin z grupy B jest ze sobą powiązane. Niedobór jednej z nich osłabia działanie pozostałych. Dlatego dobrym pomysłem jest suplementacja mieszanki witamin.

Mieszanki witamin zawierające witaminę C

Witamina C odgrywa ważną rolę w żywieniu sportowców. Stanowi niezbędny element do budowy kolagenu, który jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Ponadto uczestniczy w syntezie hormonów i neuroprzekaźników, stymuluje redukcję wolnych rodników oraz poprawia wchłanianie żelaza z produktów roślinnych. Niedobory witaminy C prowadzą do osłabienia organizmu, zwiększają podatność na infekcje i zmęczenie, a także zmniejszają wydolność fizyczną. Mieszanki witamin zawierające kwas askorbinowy powinny być przyjmowane w kilku mniejszych dawkach po posiłku. Dobrze łączyć ją z warzywami i owocami. Nadmierna suplementacja witaminy C może powodować:

  • biegunki,
  • tworzenie kamieni nerkowych,
  • wzrost toksyczności niektórych leków,
  • zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D,
  • zwiększone wydalanie witaminy B12 i kwasu foliowego.

Mieszanki witamin zawierające witaminę E

Witamina E odgrywa ważną rolę w ochronie czerwonych krwinek. Współdziałając z witaminą A zabezpiecza płuca przed zanieczyszczeniami z powietrza. Ponadto redukuje zmęczenie, łagodzi skurcze łydek i poprzez działanie moczopędne może obniżać ciśnienie krwi. Niestety pokrycie zapotrzebowania na witaminę E w posiłkach jest często niemożliwe. Dlatego dobrym pomysłem jest jej suplementacja. Mieszanki witamin zawierające tokoferol wymagają przyjmowania z tłuszczami roślinnymi, które zwiększają wchłanialność średnio o 30%.

Ostrożność w kwestii suplementacji witaminy E powinny zachować osoby z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. W ich przypadku najlepszym rozwiązaniem jest rozpoczęcie przyjmowania od małych dawek i sukcesywne ich zwiększanie.

Mieszanki witamin zawierające witaminę A

Witamina A występuje w formie retinolu (tran rybi, wątroba) oraz karotenu (prowitamina A). Niedobory tej substancji odżywczej w organizmie powodują nasilone utlenianie kwasów tłuszczowych. W efekcie wzrasta liczba wolnych rodników, które uszkadzają mitochondria i zakłócają metabolizm komórek. Witamina A pełni ważną funkcję w procesie widzenia oraz w tworzeniu i regeneracji komórek nabłonkowych. Wchłanialność substancji odżywczej zwiększa obecność tłuszczów w diecie. Największą efektywność działania witamina A wykazuje podczas przyjmowania razem z witaminami z grupy B, witaminą D, E, a także wapniem, fosforem i cynkiem. Dlatego dobrym pomysłem są mieszanki witamin zawierające wymienione substancje odżywcze.

Mieszanki witamin zawierające witaminę D

Witamina D to grupa witamin, która obejmuje między innymi cholekalcyferol, czyli popularną witaminę D3. Należy ona do grupy substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Odpowiada za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej. Wpływa także na wchłanianie wapnia w jelicie. Ponadto oddziałuje na wzmocnienie odporności oraz poziom mineralizacji zębów i kości. Niedobory witaminy D są powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju:

  • cukrzycy typu 2,
  • stwardnienia rozsianego,
  • depresji,
  • choroby sercowo-naczyniowej,
  • twardziny układowej,
  • otyłości,
  • raka jelita grubego,
  • raka piersi i trzustki.

Niedobory witaminy D występują często w miesiącach zimowych. To skutkuje spadkiem odporności i większą podatnością na infekcje.

Mieszanki witamin to bardzo dobra alternatywa dla preparatów monoskładnikowych. Pozwalają dostarczyć do organizmu pełen wachlarz niezbędnych substancji odżywczych i w kompleksowy sposób uzupełnić powstałe niedobory.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800