Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

  • promocja

Kawa ekologiczna

Kawa ekologiczna to idealny wybór dla wszystkich smakoszy tego napoju, którym zależy także na własnym zdrowiu oraz dobru środowiska naturalnego. Jej popularność sięga najdalszych zakątków naszego globu. Kawa jest symbolem gościnności oraz stałym elementem spotkań towarzyskich i biznesowych. Z każdym rokiem rośnie kultura picia tego napoju. Coraz więcej osób czuje potrzebę sięgania po ziarna najlepszej jakości, które zapewniają niepowtarzalny smak i aromat. A te powstają jedynie w ściśle określonych warunkach.

Jak powstaje kawa ekologiczna?

Cały proces produkcji kawy ekologicznej zaczyna się na plantacjach, które są zlokalizowane w tzw. Pasie kawowym. Obszar ten obejmuje niektóre kraje środkowej Afryki, Ameryki Łacińskiej i Południowej oraz Azji i Oceanii. Najwyższej jakości ziarna są pozyskiwane z plantacji ekologicznych, które otrzymały stosowny certyfikat BIO. Jest on gwarancją, że na danej uprawie nie są stosowane nawozy sztuczne oraz pestycydy. Dzięki temu ziarna kawy ekologicznej nie zawierają związków chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Na certyfikowanych plantacjach stosuje się mniej zmechanizowane formy zbierania nasion. Zbiór ręczny jest w wielu przypadkach podyktowany trudnymi ukształtowaniem terenu. Jednocześnie pozwala on na selekcję owoców i wybór wyłącznie dojrzałych okazów. Metoda ręczna jest najbardziej pracochłonna i czasochłonna, ale przy tym dostarcza najwyższej jakości kawę ekologiczną.

Właściwości prozdrowotne kawy ekologicznej

Na przestrzeni lat kawa ekologiczna była poddawana wielu badaniom, które miały określić jej właściwości prozdrowotne. Na ich podstawie specjaliści orzekli, że kawa o ciemnych ziarnach ma wyższy poziom antyoksydantów. Kawa z zielonych ziaren wspomaga odchudzanie. Zawarty w ziarnach kwas chlorogeniczny przyspiesza metabolizm.

Panuje powszechna opinia, że kawa wypłukuje wapń z organizmu. W rzeczywistości jedynie nieznacznie zmniejsza zdolność wchłaniania tego pierwiastka przez jelita. Utratę wapnia w wyniku picia kawy w pełni rekompensuje dodanie dwóch łyżek mleka do napoju. Zmniejszenie zdolności wchłaniania wapnia ma też pewne korzyści. Jak pokazują badania, osoby pijące kawę mają średnio mniejszą blaszkę miażdżycową od ludzi, którzy jej nie piją.

Podobnie jest w przypadku zjawiska wypłukiwania magnezu. Kawa przyczynia się do tego w niewielkim stopniu. Zjawisko wypłukiwania magnezu można skutecznie zniwelować, dodając do napoju odrobinę kakao lub rezygnując z kremowych ciast chętnie podawanych do kawy.

kawa ekologiczna

Kawa ekologiczna występuje w różnych formach. Do najbardziej popularnych należy:

  • Kawa ziarnista,
  • Kawa mielona,
  • Kawa rozpuszczalna,
  • Kawa bezkofeinowa,
  • Kawa zbożowa.

Wybierając kawę ekologiczną, można rozkoszować się wyjątkowym smakiem i aromatem, a jednocześnie korzystać z jej właściwości prozdrowotnych. Dobrej jakości kawa w połączeniu ze zdrowym stylem życia pozwala cieszyć się doskonałym samopoczuciem i formą.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl