Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Wiórki kokosowe bez glutenu

Bezglutenowe wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe to suszony i starty miąższ kokosa. Najczęściej dodaje się je do deserów, ciast lub jogurtów. Wiórki kokosowe bezglutenowe charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Najlepszy jest miąższ kokosa wysuszony bezpośrednio na słońcu. Jakie właściwości mają wiórki kokosowe bezglutenowe? Ile mają kalorii? Jakie kryją wartości odżywcze?

Wiórki kokosowe bezglutenowe są bardzo dobrym dodatkiem do lodów, ciast, ciastek bezglutenowych, oraz do potraw wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Kraje, w których produkuje się ich najwięcej to: Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, oraz Meksyk.

Jakie właściwości mają wiórki kokosowe bezglutenowe?

Wiórki kokosowe bezglutenowe są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ich jedzenie może mieć pozytywny wpływ na Twoją odporność oraz na zniwelowanie poziomu stresu. Miąższ kokosa to również bardzo dobre źródło magnezu i potasu. Pozostałe występujące w nim minerały to: wapń, cynk, fosfor i sód. Wszystkie te pierwiastki mogą mieć pozytywny wpływ na stan Twoich kości i zębów.

Wiórki kokosowe bezglutenowe są również źródłem kwasów nasyconych pochodzenia roślinnego. Są one trawione przez ludzki organizm w inny sposób niż tłuszcze zwierzęce. Spalamy je o wiele szybciej oraz skuteczniej. Tego rodzaju kwasy nie odkładają się w postaci komórek tłuszczowych, ale są zamieniane na energię. To wszystko może mieć pozytywne działanie na metabolizm. Właśnie to sprawia, że kokos jest doceniany przez osoby na diecie odchudzającej lub diecie ketogenicznej.

Jaka jest kaloryczność wiórków kokosowych bezglutenowych?

Wiele osób jest przekonanych, że wiórki kokosowe mają dużą ilości kalorii. Niestety to prawda. Porcja 100 g wiórków kokosowych ma ok. 592 kcal. jedna łyżka stołowa wiórków o wadze 6 g to ok. 36 kcal, więc już o wiele mniej. Dlatego zjedzenie jednej lub dwóch łyżek wiórków kokosowych bezglutenowych nie powinno negatywnie wpłynąć na Twoją wagę. Oczywiście, jeżeli jednocześnie będziesz przestrzegał zbilansowanej diety.

Jak zrobić wiórki kokosowe w domu?

Nie jest to skomplikowany proces. Wystarczy, że będziesz miał jednego, dojrzałego kokosa. Musi być świeży. Możesz zważyć go w dłoniach, żeby się przekonać, czy ma odpowiednią wagę. Będzie ona oznaczała, że ma dużą ilość miąższu. Dobrym sygnałem jest dźwięk przelewającej się wody w środku. Wtedy masz gwarancję, że orzech kokosa jest świeży. Dalszym krokiem jest rozłupanie skorupy orzecha. Do tej czynności możesz wykorzystać na przykład tłuczek lub młotek. Uderzaj nim wzdłuż linii aż pęknie. Następnie musisz wydrążyć cały miąższ, a później zetrzeć go na tarce kuchennej.

Jak połączyć wiórki kokosowe bezglutenowe z masłem orzechowym?

Jeżeli chcesz zrobić sobie zdrową i pożywną przekąskę, to dobrym wyborem będzie masło orzechowe z kokosem. Możesz połączyć na przykład pastę z orzechów nerkowca i świeże wiórki kokosowe. W takiej przekąsce znajduje się bardzo wiele witamin, minerałów oraz tłuszczów roślinnych, które lepiej działają na organizm, niż te zwierzęce. Takie samodzielnie zrobione masło możesz dodawać na przykład do naleśników lub połączyć z mlekiem. W ten sposób stworzysz zdrowy, domowy shake.

Jak rozpoznać dobrej jakości wiórki kokosowe bezglutenowe?

Wiórki kokosowe bezglutenowe o wysokiej jakości powinny mieć jednolity, biały kolor. Żadnych żółtych, czy brązowych plamek. Dobre wiórki kokosowe bezglutenowe mają słodki i subtelny aromat kokosa. Jeżeli wiórki mają mydlany zapach i smak, to musisz je wyrzucić, ponieważ są zjełczałe.

kokos na wiórki

Jakie są rodzaje wiórków kokosowych bezglutenowych?

W sklepach zazwyczaj możesz spotkać tylko jeden rodzaj wiórek kokosowych bezglutenowych. Są drobno zmielone. Bardzo dobrze nadają się do posypywania ciast, deserów i domowych ciasteczek. Tak naprawdę z wysuszonego miąższu kokosa, wytwarza się nie jeden, ale kilka rodzajów produktów. Możemy wśród nich wymienić na przykład płatki kokosowe, które różnią się między sobą zawartością tłuszczu i rozmiarami.

Wiele osób kupuje świeżego kokosa z myślą o zrobieniu domowych wiórków kokosowych. Wtedy mają one formę sypkich, białych, niewielkich, rozdrobnionych paseczków. Posiadają również niezwykle delikatną konsystencję. Swoim wyglądem do złudzenia przypominają one płatki śniegu.

Czy wiórki kokosowe są naturalnie bezglutenowe?

Chociaż wiórki kokosowe same w sobie nie zawierają glutenu, to może on się do nich dostać przy procesie produkcji. Dlatego warto wybierać wiórki kokosowe dostępne na stronie internetowej Biosklepu, ponieważ zostały przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten.

Czy wiesz, że …

… były prezydent Filipin udowodnił, że kokos nie jest tylko źródłem pokarmu, lecz wspaniałym materiałem budowlanym. Ferdinand Marcos wzniósł pałac kokosowy. Zrobił to, aby zaskoczyć papieża Jana Pawła II w czasie składania przez niego oficjalnej wizyty na wyspie. Pałac wybudowano w 70% z materiałów kokosowych, kosztował 37 milionów peso (około 10 milionów dolarów). Papież nie docenił jednak gestu lokalnej władzy. Stwierdził, że pałac jest zbyt wystawny, jak na poziom życia prostego ludu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800