Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Musli

Musli można znaleźć również pod nazwą müsli oraz muesli. Jest to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, owocami suszonymi lub kandyzowanymi, orzechami oraz nasionami. Doskonale sprawdza się nie tylko na pierwsze śniadanie, ale również drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Powszechnie uważa się, że musli pochodzi ze Szwajcarii. To właśnie tam na przełomie XIX i XX wieku dr Maximillian Bircher-Benner, który prowadził własną klinikę uzdrowiskową, zauważył prozdrowotne właściwości spożywania suszonych płatków zbożowych z owocami i mlekiem. Współcześnie musli większości osób kojarzy się z produktem będącym ważną częścią zdrowego odżywiania.

Musli

Musli Orzechowe BIO 300 g Biogol Musli Orzechowe BIO 300 g Biogol
Producent: BIOGOL
Cena:

15,02 zł

zobacz więcej
Musli Owocowe BIO 300 g Biogol Musli Owocowe BIO 300 g Biogol
Producent: BIOGOL
Cena:

11,95 zł

zobacz więcej

Musli

Jednym ze świetnych pomysłów na śniadanie jest pożywne i smaczne musli. Odpowiednio dobrany produkt odznacza się wysoką zawartością składników odżywczych oraz witamin. Ten rodzaj płatków na śniadanie może zawierać różnorodne dodatki – z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Musli składa się m.in. ze zbóż, owoców, nasion, pestek oraz orzechów. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się również jako smaczna i zdrowa przekąska „na sucho”.

Właściwości odżywcze musli

Musli produkowane jest z ziaren zbóż, które w celu uzyskania odpowiednich właściwości poddawane są procesowi prasowania. Minimalna ingerencja pozwala zachować wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze. Jest to cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów. Musli dostępne są w różnych wersjach, z różnymi dodatkami – dlatego też mogą mieć nieco inne właściwości.

Ekologiczne musli z płatkami żytnimi są bogate w witaminę PP, żelazo, magnez, wapń, fluor i potas, natomiast kukurydziane w witaminę E, żelazo i magnez. Te drugie szczególnie upodobały sobie dzieci. Owsiane są cennym źródłem białka, potasu, magnezu, fosforu i witaminy B1. Składniki te pomagają m.in. regulować metabolizm. Musli jęczmienne zawierają wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez oraz witaminę D.

Zawarte w musli BIO bakalie, orzechy oraz pestki to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i B3. Można znaleźć w nich kwasy tłuszczowe omega-3, które są pożądane dla prawidłowej pracy serca i mózgu.

Musli ekologiczne zawiera średnio 7-10 g błonnika pokarmowego w 100 g produktu. Jest to składnik, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Jest on również odpowiedzialny za utrzymywanie się uczucia sytości przez długi czas.

musli ekologiczne

Jakie dodatki można znaleźć w musli?

Ekologiczne musli może być naprawdę różnorodne. Podstawą jego składu są płatki – owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane, gryczane oraz orkiszowe. Można w nich znaleźć rodzynki, które dostarczają dużą dawkę witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Suszone śliwki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, pomagając regulować trawienie. Ciekawym dodatkiem są daktyle na czele z białkiem, karotenem, witaminą E, witaminami z grupy B, wapniem, fosforem oraz żelazem. W wielu produktach nie zabraknie także bananów, których składniki pozytywnie działają na żołądek. Jabłka natomiast są źródłem błonnika pokarmowego.

W musli znajdziemy także BIO migdały jako skarbnicę fosforu, magnezu, witaminy E, A oraz błonnika pokarmowego. Orzechy (m.in. włoskie, laskowe, nerkowca, pistacje) to natomiast bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, fosforu i witaminy E. Zawartość siemienia lnianego pomaga dostarczyć do organizmu dużą dawkę witaminy E, czyli naturalnego przeciwutleniacza. Dodatek ziaren słonecznika pozwala dostarczyć do organizmu dawkę witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu. Ponadto w musli mogą się również znaleźć: pestki dyni, sezamu, suszone morele, żurawina oraz figi.

Warto pamiętać o tym, że możemy stworzyć swoje własne BIO musli domowe. Wystarczy połączyć ulubione płatki zbożowe z orzechami, pestkami oraz owocami. Odpowiednia kompozycja zbóż i innych składników pomaga dostarczyć energię na długo.

Musli w diecie odchudzającej – tak czy nie?

Musli ekologiczne zawiera składniki, które dostarczają cennych substancji, w tym błonnik pokarmowy. Jest to związek, który dostarcza energii na długi czas oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Zawartość suszonych owoców, orzechów i innych dodatków pozwala dostarczyć dużą dawkę witamin oraz minerałów. Ekologiczne musli to częsty składnik diet odchudzających – warto jednak zwrócić tutaj uwagę na jego skład oraz zawartość cukrów.

Jak jeść musli?

Musli najchętniej zjadane jest z mlekiem – zarówno tradycyjnym, jak i w formie napoju roślinnego (ryżowego, owsianego, migdałowego, mleka sojowego). Można zalewać je ciepłą lub zimną cieczą, w zależności od upodobań. Ciepłe mleko nieco rozmiękczy płatki, natomiast zimne sprawi, że nadal będą one chrupiące. Do musli ekologicznego można także dodać kefir, maślankę, jogurt naturalny czy grecki.

Musli BIO świetnie sprawdzają się jako przekąska „na sucho” – to zdrowsza alternatywa dla chipsów lub innych łakoci zjadanych np. podczas oglądania filmów. Można je również dodać do koktajli owocowych i warzywnych. Niektórzy dodają je również do domowych batoników, ciasteczek i ciast.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800