Tradycyjny budyń jest gotowany na parze, ma puszystą strukturę. Przyrządza się go z utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany ubitej z białek. Budyń jest czymś zupełnie innym niż suflet, bo ten drugi zawsze piecze się w piekarniku. Co ciekawe, w dawnych polskich książkach kucharskich czasami poza budyniami gotowanymi na parze znajdują się również pieczone w piekarniku.
Budynie mogą być słodkie lub słone. Obecnie budyń podaje się je głównie na słodko w postaci deserów. Do budyniu można dodać orzechy, migdały lub mak, aby wzbogacić jego smak. Natomiast budynie słone robi się standardowo z warzyw, gotowanych grzybów lub mięsa mielonego (drobiu lub cielęciny). Do współczesnego budyniu zazwyczaj dodaje się mąkę pszenną lub ziemniaczaną. Wziął się on od angielskiego deseru "pudding", który trochę go przypomina, tylko często bywa bardziej płynny.
Tradycyjny budyń możesz zastąpić czymś bardziej pożywnym i korzystnym dla organizmu. Budyń jaglany możesz szybko przygotować w domu z dokładnie zmiksowanej, ugotowanej kaszy jaglanej. Do tego rodzaju budyniu dodaj mleko. Może być krowie lub roślinne. Wspaniale smakuje w połączeniu z owocami, na przykład bananem lub masłem orzechowym. Gdy przelejesz budyń jaglany do salaterek, to możesz połączyć go jeszcze z innymi owocami, takimi, jak: maliny, truskawki, jeżyny, czy granat. Dobrze smakuje on również w połączeniu z syropem klonowym, który jest odpowiednio słodki.
Aby przygotować dwie porcje budyniu jaglanego będą Ci potrzebne następujące składniki:
1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej, 1
i 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego, kokosowego lub migdałowego),
sugerowane dodatki to 1 banan i 1 łyżka masła orzechowego.
Przygotowanie budyniu jaglanego w domu zacznij od dokładnego opłukania na sicie w ciepłej wodzie kaszy jaglanej. Następnym krokiem jest włożenie do rondelka i zalanie jednej szklanki mleka. Gotuj całość na minimalnym ogniu pod przykryciem aż płyn całkowicie się wchłonie i kasza jaglana stanie się miękka. Zazwyczaj zajmuje to około 15 minut.
Następnie miękką kaszę jaglaną włóż do pojemnika blendera. Dodaj pół szklanki mleka. Dla lepszego smaku budyniu jaglanego możesz je wcześniej lekko podgrzać. Możesz do kaszy jaglanej dodać jeszcze pół banana i łyżkę masła orzechowego. Zmiksuj całość na gładki mus. Domowy budyń jaglany już jest gotowy!
Budyń waniliowy – jak zrobić w domu?
Domowy budyń waniliowy jest prosty w przygotowaniu, naturalny i pyszny. Musi mieć w sobie prawdziwą wanilię. Aby przygotować cztery porcje tego deseru, będą Ci potrzebne następujące składniki:
500 ml mleka,
2 żółtka,
½ laski wanilii,
20- 30 g cukru,
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Zacznij od przekrojenia wzdłuż pół laski wanilii i wyciągnięcia z niej ziarenek. 1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotuj przez ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń waniliowy zdejmij z kuchenki, a następnie przelej do miseczek lub pucharków. Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.
Gdy chcesz zaserwować budyń waniliowy na zimno, to przykryj go natychmiast folią spożywczą, w taki sposób, żeby nie dotykała jego powierzchni. Dzięki temu, na budyniu waniliowym nie utworzy się kożuch. Szczególnie dzieci bardzo go nie lubią. Poczekaj aż budyń całkowicie ostygnie, a następnie podawaj go gościom lub rodzinie. Możesz tego rodzaju budyń przygotować również w Thermomixie. Wystarczy krok po kroku wykonywać polecenia wyświetlające się na ekranie.
Budyń czekoladowy – właściwości
Domowy budyń czekoladowy charakteryzuje się intensywnym smakiem czekolady. Jest gęsty i aksamitny. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz go podać na śniadanie, kolację lub deser. Budyń czekoladowy jest tani, pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.
Niezbędnym składnikiem do zrobienia w domu budyniu czekoladowego jest skrobia ziemniaczana. Wykorzystuje się ją również do przygotowywania kisieli. Świetnie smakują z jej dodatkiem między innymi kisiele truskawkowe lub jabłkowe.
Zrobienie czekoladowego budyniu w domu nie powinno Ci zająć więcej niż 20 minut. Z podanej poniżej porcji wyjdzie Ci 700 ml budyniu. Możesz nim nakarmić całą rodzinę. Domowy budyń czekoladowy jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej.
Do zrobienia domowego budyniu czekoladowego będą Ci potrzebne następujące składniki:
2 szklanki mleka - 500 ml,
2 łyżki cukru, 2 żółtka jajek,
3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g.
Na domowy budyń czekoladowy najbardziej odpowiednie będzie mleko pełnotłuste, które jeszcze podbije jego smak. Wybierz również czekoladę wysokiej jakości, minimum 60%. Najlepsza będzie wersja gorzka. Im więcej miazgi kakaowej znajduje się w czekoladzie, tym mniej jest w niej niezdrowego cukru białego. Możesz w ostateczności zastąpić ją kakao w proszku. Wystarczą 4 pełne łyżki kakao. Wtedy dodaj do budyniu o jedną łyżkę cukru więcej.
Budyń bez cukru
Budyń bez cukru jest bardzo chętnie wybieraną przekąską. Jest smaczny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu, w szczególności w wersji instant. Za pomocą budyniu bez cukru błyskawicznie zaspokoisz niewielki głód. Jednocześnie wygrasz z ochotą na zjedzenie czegoś słodkiego, nie dostarczając do Twojego organizmu cukru. Budyń bez cukru może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do domowych ciast i deserów.
Jak przygotować budyń bez cukru w wersji instant? Zacznij od rozmieszania zawartości opakowania w pół szklanki mleka. Dostępnie go gotującej się pozostałej części mleka dodaj przygotowaną mieszankę. Pamiętaj, żeby przez cały czas ją wolno mieszać, bo się przypali.
W sklepach, nie tylko tych ze zdrową żywnością, coraz częściej możesz znaleźć budynie bez cukru, bezglutenowe, bez dodatku skrobi modyfikowanej. Występują w bardzo wielu smakach, tak samo, jak budynie zawierające cukier.
Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej możesz zjeść samodzielnie lub przygotować dla Twojego dziecka na drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet na kolację. Jest smaczny, sycący i zawiera naprawdę wiele składników mineralnych.
Budyń z kaszy jaglanej to alternatywa dla tradycyjnego budyniu. W jego składzie znajduje się dużo witamin i mikroelementów. Jest lekkostrawny. Budyń z kaszy jaglanej jest innym sposobem przygotowywania tradycyjnej jaglanki. Różni się on od niej konsystencją. Bardziej przypomina mus. Jeżeli chcesz zwiększyć jego wartość odżywczą, to zawsze możesz dodać do tego deseru świeże lub mrożone owoce, masło orzechowe, bakalie, czy orzechy. W ten sposób zwiększysz też jego kaloryczność. Budyń z kaszy jaglanej z bardzo dużą ilością dodatków jest bardzo dobrym wyborem na śniadanie. Dostarcza dużej ilości energii i przy tym nie obciąża żołądka.
Budyń z kaszy jaglanej wyróżnia się również bardzo wysoką zawartością witamin i minerałów. Znajdziesz w nim między innymi witaminę E, która może mieć pozytywny wpływ na koncentrację. Natomiast witaminy z grupy B mogą mieć korzystne działanie na samopoczucie psychiczne i układ nerwowy. Ich regularne spożywanie może mieć pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Budyń z kaszy jaglanej charakteryzuje się również wysoką zawartością magnezu. Może mieć on korzystny wpływ na funkcjonowanie mięśni. Znajdujący się w budyniu z kaszy jaglanej wapń może mieć pozytywne działanie na kości i zęby. Występują w nim również fosfor, potas i żelazo, które mogą pozytywnie wpływać na ogólną odporność organizmu. Żelazo może być również pomocne w walce ze zmęczeniem i problemami z koncetracją.
Czy wiesz, że…
… nadal nie wiadomo, kto wymyślił współczesny budyń. Współczesna wersja została zapisana w 1745 roku przez Hannah Glasse. Budyń powstaje ze zmieszania mleka, mąki, jajek i dodatków takich jak ryż czy kasza manna. Można wrzucić kandyzowane owoce, migdały lub orzechy.