Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO olej z sezamu

Olej sezamowy

Zarówno sezam, jak i tworzony z niego olej mają bardzo wiele korzystnych dla zdrowia i urody właściwości. Olej sezamowy warto mieć zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce, czy kosmetyczce.

Olej sezamowy jest znany już od czasów starożytnych. Był stosowany głównie w Indiach. Następnie zawędrował na Bliski Wschód, do Afryki oraz do Azji. W XVII wieku zaczął być popularny w Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj jest sławny na całym świecie. Stosuje się go zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce, czy jako składnik wielu pożywnych dań. To wszystko dlatego, że olej z sezamu ekologiczny  jest bogaty w witaminy, sole mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Sam sezam dzieli się na kilka odmian. Możemy wymienić następujące: czarny, czerwony, czarny oraz biały. Najbardziej popularne gatunki na świecie to biały i orzechowy.

Jak wydobywa się olej sezamowy?

Olej sezamowy BIO powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Nierafinowany produkt zachowuje najwięcej właściwości odżywczych. Wszystkie oleje tłoczone na zimno są dużo bardziej wartościowe dla zdrowia i urody niż rafinowane. Wynika to stąd, że do ich wytworzenia nie używa się wysokiej temperatury.

Olej sezamowy – właściwości

Olej sezamowy ekologiczny w zależności od wykorzystanego do jego produkcji surowca może być jasnożółty, ciemnożółty albo brązowy. Olej ten ma lekko orzechowy i łagodny smak. jego aromat również jest subtelny i zachęcający do spróbowania.

Olej sezamowy ma w swoim składzie bardzo dużo fitosteroli. Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów powinien się on znaleźć w Twojej codziennej diecie. Olej sezamowy ma właściwości lekko przeczyszczające. Dlatego, jego regularne spożywanie może pomóc Ci w pozbyciu się takich problemów, jak: zaparcia, czy nieregularne wypróżnienia. Olej z sezamu działa rozgrzewająco na ciało. Stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Olej sezamowy – wpływ na zdrowie

Olej sezamowy jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witamin A i E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku.

Dzięki temu, że ekologiczny olej sezamowy zawiera w swoim składzie również bardzo duże ilości wapnia, to ma pozytywny wpływ na poprawę gęstości kości. Powinny go stosować przede wszystkim kobiety w okresie menopauzy.

Olej z ziaren sezamu jest również cennym źródłem antyoksydantów. Ochrania on organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo wspomaga porost włosów, przeciwdziała ich przedwczesnym siwieniu i doskonale nawilża.

Polecamy go, w szczególności osobom, które mają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, czy zmagają się ze swędzeniem skóry o różnym podłożu. Olej sezamowy charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest rekomendowany dla osób chorujących na cukrzycę. Olej z ziaren sezamu jest uważany za naturalny filtr przeciwsłoneczny. Skutecznie obniża nie tylko poziom cholesterolu we krwi, ale również ciśnienie tętnicze. Często stosuje się go w celu oczyszczenia dróg oddechowych i przy nasilonym, mokrym kaszlu. Olej sezamowy jest remedium na piekącą skórę.

Olej sezamowy zapobiega anemii, bólom głowy i migrenom. Pomaga przy nadmiernym stresie oraz przy problemach z laktacją. To dobry wybór dla kobiet, ponieważ łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

olej sezamowy

Wpływ oleju sezamowego na urodę

Olej sezamowy możesz stosować zarówno na twarz, jak i na włosy. Bardzo skutecznie wspomaga regenerację włosów i je odżywia. Z powodzeniem możesz go dodawać na przykład do maseczek lub do olejowania włosów. Olej sezamowy w bardzo dużym stopniu poprawia ogólną kondycję włosów oraz skóry głowy.

Znajdujące się w nim substancje odżywcze szybko przenikają do mieszków oraz do cebulek włosowych. Wzmacniają je i odżywiają. Natomiast pozostałe znajdujące się w oleju sezamowym składniki aktywne powodują, że Twoje włosy staną się gęstsze, silniejsze i będą szybciej rosły. Olej sezamowy skutecznie upora się również z rozdwojonymi końcówkami.

Olej z sezamu polecamy również do codziennej pielęgnacji skóry. Bez obaw możesz go nakładać na skórę twarzy. Samodzielnie lub dodawać do innych przygotowywanych w domu maseczek. Możesz go również połączyć z innym olejkiem, z mleczkiem lub z balsamem do ciała. Będzie też idealny do wieczornej kąpieli, bo bardzo dobrze nawilża skórę. Olej z ziaren sezamu ma też działanie przeciwświądowe i zmniejszające pieczenie skóry. Jest silnym antyoksydantem i chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV.

Jak wykorzystać olej sezamowy w kuchni?

Olej sezamowy w największym stopniu jest kojarzony z kuchnią orientalnego Wschodu. Jednak możesz nim polewać nim również potrawy z innych stron świata. Doskonale się nadaje do sałatek warzywnych lub owocowych. Świetnie się komponuje z ryżem i z kaszą kuskus. Pozwoli zachować witaminy znajdujące się w sałatce.

Czy wiesz, że…

... zgodnie z Ajurwedą masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn, nadaje skórze blask i przyjemną gładkość?

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800