Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka ziemniaczana

Mąka Ziemniaczana

Skąd wzięła się ta popularna skrobia? Peruwiańczycy już w III w. n.e. zajmowali się uprawą ziemniaków, których bulwy posiadały nie tylko zalety odżywcze, ale także niespotykaną konsystencję. W miąższu bulw znajdują się leukoplasty, czyli niefotosyntezujące plastydy, które po ekstrakcji dają czystą skrobię ziemniaczaną.

Do produkcji mąki ziemniaczanej nie stosuje się dziś odmian ziemniaka przeznaczonych do konsumpcji, ale specjalne odmiany o szczególnie wysokiej zawartości skrobi. W ostatnich latach naukowcom udało się wyhodować bulwy zawierające wyłącznie amylopektynę, czyli skrobię. Skrobię otrzymuje się również z ziemniaków drugiego gatunku oraz wód odpadowych związanych z przetwarzaniem ziemniaków.

Mąka ziemniaczana - wartości odżywcze

Skrobia ziemniaczana nie stanowi znaczących walorów odżywczych dla człowieka. Pozbawiona jest witamin i minerałów, nie zawiera ani tłuszczu, ani białka i jest wyłącznie źródłem węglowodanów. Nie są to jednak węglowodany proste, jak w przypadku mąki pszennej, więc trawienie maki ziemniaczanej jest bardziej złożone. Badacze uważają, że część łańcuchów skrobi nie ulega w ogóle rozpadowi w układzie pokarmowym i działa podobnie do nierozpuszczalnego błonnika, oferując spore korzyści zdrowotne.

Sugeruje się wręcz, że skrobia ziemniaczana może obniżać poziom cukru we krwi, poprawiać wrażliwość na insulinę oraz redukować apetyty. Pewne źródła dowodzą, że spożycie skrobi pomaga zapewnić prawidłową pracę jelita grubego, wspomaga metabolizm, poprawia mikroflorę bakteryjną jelit, pośrednio wpływając nie tylko na stan układu pokarmowego, ale także odporność oraz ogólne samopoczucie. Temu samemu sprzyja obecność witamin C oraz B6.

Więcej o mące ziemniaczanej dowiesz się na naszym blogu

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl