Producenci

Kasza jaglana, inaczej jagły to jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już od 8 tysięcy lat. Pochodzi z Azji; w Chinach ok. 5 tysięcy lat p.n.e. była tak ważnym pokarmem, że uważano ją za roślinę świętą.

Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jej głównym składnikiem energetycznym jest lekkostrawna skrobia (ok. 65 %). Nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest zasadotwórcza – doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez (114 mg), fosfor (285 mg), potas (195 mg). Zawiera sporo białka (ok. 14 g) i ma bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, który tylko w niewielkich ilościach występuje w roślinach strączkowych. Dlatego dobrym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie tej kaszy z fasolą, grochem albo soją.

Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma smak słodki i słony; wzmacnia żołądek, śledzionę-trzustkę oraz nerki, ma działanie moczopędne i stymuluje produkcję płynów w organizmie. Monodiety z kaszy jaglanej działają jak lekarstwo na przewód pokarmowy – odbudowują błonę śluzową żołądka, leczą nadkwasotę.

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. 

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl