ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Kasza jaglana

Kasza jaglana

Ekologiczna kasza jaglana jest otrzymywana z obłuszczonego ziarna prosa, które określa się mianem „polskiego ryżu”. Jednocześnie to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Ekologiczna uprawa prosa musi spełniać rygorystyczne warunki. Stosowanie konwencjonalnych metod sprawia, że produkt końcowy może zawierać pozostałości związków chemicznych stosowanych do nawożenia i ochrony roślin. Doskonałym przykładem są herbicydy używane do wysuszania zbóż tuż przed zbiorem, który staje się wtedy dużo bardziej wydajny. Ekologiczna kasza jaglana daje gwarancję, że w procesie produkcji nie używano trujących chemikaliów. Potwierdza to stosowny certyfikat ekologiczny.

Właściwości kaszy jaglanej

Ekologiczna kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Równowaga kwasowo-zasadowa to gwarancja zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Według przekazów pochodzących z medycyny chińskiej kasza jaglana działa rozgrzewająco, wzmacniając osłabiony i wychłodzony organizm. Jej cechą charakterystyczną jest zawartość krzemu, który dosyć rzadko występuje w innych produktach spożywczych. Ma on pozytywny wpływ na stawy, poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza procesy regeneracji po urazach. Krzem ma także pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Ekologiczna kasza jaglana stymuluje przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie. Jest to jeden z pierwszych produktów zbożowych, jakie można wprowadzać do diety niemowląt. Lekkostrawny i pożywny kleik z kaszy jaglanej jest polecany przy problemach żołądkowych.

Ekologiczna kasza jaglana jest bogatym źródłem minerałów jak magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo. Zawiera witaminę E i lecytynę, które mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Dlatego jest szczególnie polecana osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Kasza jaglana to wartościowe źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6), które korzystnie oddziałują na układ nerwowy oraz koncentrację. To powoduje zmniejszenie napięcia nerwowego. Dlatego kasza jaglana jest polecana osobom, które cierpią na depresję lub borykają się z różnymi dolegliwościami na tle emocjonalnym. Witamina B2 wzmacnia odporność organizmu i jest zalecana osobom z chorobami jamy ustnej. Ekologiczna kasza jaglana wykazuje właściwości antywirusowe. Z tego powodu warto ją uwzględnić w jesienno-zimowym jadłospisie. Dodatkowo pomaga zmniejszać stany zapalne błon śluzowych, redukując nadmiar wydzieliny. Ekologiczna kasza jaglana to naturalne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kasza jaglana zawiera także tryptofan odgrywający dużą rolę w walce ze stresem i podnoszący poziom serotoniny.

Bezglutenowa kasza jaglana

Ekologiczna kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Dlatego z powodzeniem zastępuje kaszę manną, jęczmienną, orkiszową, bulgur i kuskus. Należy jednak zwrócić uwagę czy w składnikach na etykiecie nie znajdują się śladowe ilości glutenu. Osoby z celiakią powinny sięgnąć po przebadaną na brak glutenu bezglutenową kaszę jaglaną.

Jest jednym z najczęściej wybieranych produktów wśród osób cierpiących na celiakię. Stosuje się ją także w profilaktyce chorób serca oraz nowotworów. Kasza jaglana pomaga ustabilizować poziom cholesterolu oraz obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

Ze względu na lekkostrawność ekologiczna kasza jaglana jest szczególnie polecana na śniadanie. Pozwala przez dłuższy czas zachować uczucie sytości. Popularną formą przygotowania jest dodanie do niej mleka oraz bakalii. Doskonale smakuje także z bananami, jabłkami i truskawkami. Ekologiczna kasza jaglana to idealny zamiennik dla ziemniaków, ryżu i makaronu. Idealnie pasuje do zup, kotletów, zapiekanek i duszonych mięs. Kasza jaglana jest często serwowana w formie słodkiego deseru z owocami. Jej drobno zmielona wersja stanowi zamiennik mąki i może być używana do pieczenia chleba, ciast oraz przygotowania naleśników i gofrów.

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. 

 

 

Składniki Kaszy jaglanej

Kasza jaglana ekologiczna to jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Jest ona między innymi bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W składzie tego prosa znajdziemy szczególnie sporo witamin z grupy B, które są niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co warto podkreślić, witaminy te nie są w większości magazynowane w naszych organizmach, przez co muszą być stale dostarczane poprzez dobrze zbilansowaną dietę.

Kasza jaglana BIO pozytywnie wpływa na system odpornościowy, wspiera wzmacnianie żołądka, śledziony, trzustki oraz nerek, ma działanie moczopędne i stymuluje produkcję płynów w organizmie.

Proso stosowane jest często przez osoby troszczące się o kondycję swojej skóry, włosów i paznokci.

Białko kaszy jaglanej jest białkiem niepełnowartościowym ze względu na małą ilość lizyny i tryptofanu. Mimo to, dzięki nieocenionym wartościom kaszy oraz jej neutralnemu smakowi, jest ona stosowana jako pełnowartościowy dodatek do wielu dań, uzupełniając całą gamę witamin i minerałów danego posiłku.

Sprawdzi się idealnie zarówno do dań mięsnych m.in. dzięki wspomnianemu wsparciu układu pokarmowego, jak i do dań wege.

Częstą potrawą mięsną z zastosowaniem prosa jaglanego jest kasza z kurczakiem oraz warzywami. Takie połączenie to bardzo zdrowa i sycąca propozycja na smaczne danie obiadowe. Z kolei w daniach wege kasza często stosowana jest do tworzenia roślinnych kotlecików i klopsików. 

kasza jaglana

Jaglanka na śniadanie

'Jaglanka' to także doskonała propozycja na śniadanie. Do najpopularniejszych przepisów zaliczyć możemy kaszę na mleku – zwykłym lub roślinnym. Wiele osób szczególnie poleca mleko kokosowe, które idealnie podkreśla smak dodanych owoców, jak maliny czy borówki. Takie śniadanie to pełnowartościowy posiłek, który nie tylko dostarczy nam wiele energii na dzień pełen zmagań, ale przy okazji nie obciąży zanadto żołądka, co nie jest takie oczywiste w przypadku sytych dań.

W potrawach opartych na kaszy jaglanej bardzo ceniona jest prostota wykonania większości przepisów. Zdrowe i szybkie posiłki to z całą pewnością warta rozważenia alternatywa dla dań typu fastfood. Takie szybkie dania bazujące na kaszy jaglanej można z łatwością spakować do pudełka i zamiast zamawiania niezdrowych posiłków, brać na lunch do pracy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium