Układ pokarmowy – dlaczego zdrowie układu trawiennego jest tak istotne?
Układ pokarmowy jest odpowiedzialny za pobieranie i trawienie pokarmu, a także wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych. Zbudowany jest z jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego i grubego. Z przewodem pokarmowym połączone są istotne gruczoły – ślinianki, wątroba i trzustka.
Trawienie pokarmu rozpoczyna się w jamie ustnej z udziałem enzymów wytwarzanych przez ślinianki. Tam też pokarm jest rozdrabniany i przekazywany do dalszych części układu pokarmowego. Największa praca nad spożytym pokarmem odbywa się w żołądku. Znajdujące się w jego błonie śluzowej gruczoły wytwarzają soki żołądkowe, które pomagają przetworzyć pożywienie w łatwo przyswajalną papkę. W takiej formie jest ono przekazywane do jelit. Wchłanianie składników pokarmowych do krwi odbywa się w jelicie cienkim. Przechodzi ono w jelito grube, od którego oddziela je zastawka okrężnicy (zastawka krętniczo-kątnicza). Główną funkcją jelita grubego jest wchłanianie tych składników pokarmowych, które nie dostały się do krwiobiegu w jelicie cienkim. Łączna długość układu pokarmowego to 8 m.
Suplementy na układ pokarmowy – najczęstsze choroby układu trawiennego
Układ pokarmowy człowieka składa się z wielu elementów, o które trzeba dbać każdego dnia. Najczęstsze schorzenia w obrębie układu trawiennego dotyczą jelit i należą do nich:
rak jelita grubego,
zespół jelita drażliwego,
wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
choroba Leśniowskiego-Crohna,
częstym schodzeniem układu pokarmowego jest także celiakia.
Rak jelita grubego dotyka przede wszystkim osoby po 50. roku życia. W Polsce każdego roku odnotowuje się blisko 18000 nowych przypadków. Typowe objawy rozwoju raka jelita grubego to:
ogólne osłabienie organizmu,
bóle brzucha,
utrata masy ciała,
krew w stolcu,
zmiana rytmu wypróżniania się.
Zespół jelita drażliwego to schorzenie obejmujące nawet 10-20% dorosłej populacji w Europie. Kobiety zapadają na nie dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Główne objawy zespołu jelita drażliwego to:
bóle brzucha,
wzdęcia,
biegunka,
zaparcia.
Blisko połowa pacjentów cierpiąca na to schorzenie układu pokarmowego ma także stwierdzone zaburzenia w sferze psychologicznej (depresja, stany lękowe).
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to autoimmunologiczna choroba układu pokarmowego, która przeważnie dotyka osoby w wieku 20-40 lat. W przebiegu tego schorzenia pacjenci mogą odczuwać następujące objawy:
ogólne osłabienie organizmu,
bóle brzucha,
krew w stolcu,
utrata wagi,
biegunki lub zaparcia,
afty w obrębie jamy ustnej.
Choroba Leśniowskiego-Crohna to rodzaj nieswoistego zapalenia jelit, które najczęściej obejmuje jelito grube lub jelito kręte. Przewlekłe schorzenie charakteryzuje się nawrotowością. Typowe objawy choroby Leśniowskiego-Crohna to:
ogólne osłabienie organizmu,
bóle brzucha,
biegunka,
gorączka,
krew w stolcu,
utrata wagi,
opór w jamie brzusznej,
przetoki jelitowo-skórne,
przetoki, szczeliny i ropnie w okolicy odbytu.
Układ pokarmowy – czynniki ryzyka rozwoju chorób układu trawiennego
Wiele chorób układu pokarmowego ma podłoże genetyczne. Często jednak można ograniczać ryzyko ich wystąpienia i rozwoju. Bardzo duże znaczenie ma sposób odżywiania. Ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego zwiększają ciężkostrawne i kaloryczne posiłki. Dużym wsparciem w profilaktyce chorób układu pokarmowego są prawidłowo dobrane suplementy. Osoby obciążone genetycznie powinny wybierać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki i prebiotyki. Specjaliści zalecają także wzbogacenie diety o:
palenie tytoniu, które jednocześnie zaostrza przebieg wielu chorób,
przebyte infekcje przewodu pokarmowego,
choroby i zaburzenia psychiczne.
Obok prawidłowej diety i stosowania suplementów na układ pokarmowy, bardzo ważne jest regularne wykonywanie badań kontrolnych jak:
badania endoskopowe (gastroskopia, kolonoskopia)
badania histopatologiczne,
badania obrazowe (rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa),
badania laboratoryjne (morfologia krwi, OB, badanie moczu),
badanie stolca (bakteriologiczne i pasożytnicze).
Suplementy na układ pokarmowy – jakie składniki wspierają działanie układu trawiennego?
Utrzymanie układu trawiennego w dobrej kondycji wymaga zachowania zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Dużym wsparciem mogą okazać się także suplementy na układ pokarmowy, które odciążają poszczególne jego odcinki, wspomagają trawienie, oczyszczają oraz niwelują stany zapalne.
Probiotyki – skuteczne suplementy na układ pokarmowy
Probiotyki to ważny element profilaktyki oraz wspieraniu przy leczeniu chorób nowotworowych jelit. Preparaty najczęściej zawierają następujące szczepy bakterii - Bifidobacterium lactis BS01, Lactobacillus casei LC03, Streptococcus thermophilus FP4.
Według najnowszych badań naukowych pierwszy z wymienionych szczepów pomaga hamować rozwój raka jelita. Probiotyki wspierają prawidłową pracę jelit. Zawarte w nich bakterie wspomagają procesy trawienne. Suplementy na układ pokarmowy wykazują działanie antykancerogenne i pomagają zapobiegać rozwojowi nietolerancji pokarmowych. Ponadto ułatwiają eliminację chorobotwórczych mikroorganizmów, które są przyczyną stanów zapalnych prowadzących do zmian neoplastycznych.
Ornityna – aminokwas wspierający układ pokarmowy
Ornityna jest jednym z najważniejszych aminokwasów, który uczestniczy w mocznikowym cyklu Krebsa, czyli procesie oddychania mitochondrialnego. W jego efekcie powstaje energia w postaci ATP, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu. Suplementy na układ pokarmowy z ornityną wspierają pracę wątroby oraz działanie całego układu trawiennego. Dodatkowo ten ważny aminokwas wspomaga pracę nerek oraz prawidłową syntezę insuliny. Dzięki temu ornityna wykazuje działanie przeciwcukrzycowe.
L-glutamina – suplement o kompleksowym działaniu na układ pokarmowy
Glutamina to główne źródło energii dla komórek jelita cienkiego. Dlatego jej stosowanie jest zalecane osobom cierpiącym na nieszczelność jelita. Ten suplement na układ pokarmowy jest używany wspomagająco przy leczeniu zespołu jelita drażliwego, chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
NAC czyli N-acetylo L-cysteina
Suplement na układ pokarmowy, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Wspiera układ odpornościowy oraz wspomaga detoksykację organizmu. Ma pozytywny wpływ na produkcję glutationu, czyli głównego przeciwutleniacza w organizmie człowieka. Dzięki temu skutecznie neutralizuje pestycydy oraz wolne rodniki w wątrobie.
Suplementy na układ pokarmowy – jakie zioła wspierają pracę układu trawiennego?
Skutecznym wsparciem dla układu pokarmowego są także rośliny i zioła. Na liście najczęściej stosowanych należy wymienić:
ostropest plamisty zawierający sylimarynę, która wspomaga odtruwanie wątroby,
wyciąg z mniszka lekarskiego, pokrzywy i naci pietruszki, które mają także działanie moczopędne,
ziele dymnicy lekarskiej, które wspomaga perystaltykę jelit i niweluje objawy niestrawności,
wyciąg z liści Boldo, który wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze, a tym samym pomaga zapobiegać problemom trawiennym,
pokrzyk wilcza jagoda i miechunka, które hamują wydzielanie kwasów żołądkowych i są wykorzystywane w leczeniu błony śluzowej żołądka.
Ponadto wśród naturalnych suplementów na układ pokarmowy warto wymienić:
Suplementy na układ pokarmowy – jak zadbać o układ trawienny?
Suplementy na układ pokarmowy powinny być jedynie wsparciem, a nie głównym sposobem na utrzymanie układu trawiennego w dobrym stanie. Aby uniknąć wielu dolegliwości oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnych chorób należy:
jeść zdrową żywność w tym duże ilości owoców, warzyw oraz rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika,
utrzymywać prawidłowe nawodnienie organizmu,
unikać cukru oraz żywności o wysokim stopniu przetworzenia,
zażywać probiotyki,
uprawiać aktywność fizyczną.
Połączenie tych dobrych nawyków z suplementami na układ pokarmowy wspomoże jego codzienne funkcjonowanie, pozwoli uniknąć wielu dolegliwości i zmniejszy ryzyko rozwoju groźnych chorób.