Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet

13,95 zł

Cena regularna:

17,80 zł

Najniższa cena: 15,31 zł
szt.
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet

6,91 zł

Cena regularna:

8,13 zł

Najniższa cena: 7,32 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Bezglutenowy słonecznik łuskany. Ziarna słonecznika.

Słonecznik to roślina należącą do rodziny astrowatych. Należy do niej aż 70 różnych gatunków. Najpopularniejszy jest słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus). Trudno go przegapić na długiej, grubej łodydze rośnie sobie pojedynczy kwiat. Owoc słonecznika jest niełupką o skórzastej owocni. Słonecznik bardzo często uprawia się jako roślinę oleistą w Polsce. W słoneczniku jadalne są również pestki. Kwiaty słonecznika mogą być wykorzystywane jako ozdoba w ogrodzie lub w domu.

Słonecznik do Europy dostał się z terenów Ameryki Północnej już w XVI wieku. Największym globalnych eksporterem i drugim w kolejności producentem nasion słonecznika jest Ukraina. Upraw z roku na rok jest coraz więcej.

Słonecznik Bezglutenowy

Słonecznik bezglutenowy

Chrupiące nasiona słonecznika mają w sobie dużo witaminy E, żelaza oraz kwasu foliowego. To źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą mieć korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Co daje regularne sięganie po słonecznik bezglutenowy?

Słonecznik bezglutenowy poza witaminą E, zawiera również całkiem sporo witamin z grupy B. Mogą one być bardzo pomocne w zmniejszeniu odczuwania stresu i zmęczenia. Drugim ważnym dla Twojego organizmu składnikiem w ziarnach słonecznika bezglutenowego jest kwas foliowy. To szczególnie ważna substancja dla kobiet w ciąży i planujących posiadanie dzieci w najbliższym czasie. Już 30 gramów nasion słonecznika bezglutenowego jest w stanie pokryć 18 procent zapotrzebowania na kwas foliowy.

Natomiast witamina E nie bez powodu jest nazywana witaminą młodości. Posiada silne właściwości przeciwutleniające. Może korzystnie wpływać na płodność. Magnez to chyba najbardziej kojarzona z nasionami słonecznika bezglutenowymi substancja. Może się od przyczynić do zmniejszenia odczuwania stresu. Właśnie dlatego regularne spożywanie słonecznika bezglutenowego będzie odpowiednie między innymi dla osób, które łatwo się denerwują, mają dużo obowiązków lub po prostu stresującą pracę. Słonecznik bezglutenowy może być wsparciem dla osób, które piją bardzo duże ilości kawy. Wypłukuje ona magnez z organizmu. Magnez może być pomocny w walce ze skurczami nóg i bólami głowy.

W ziarnach słonecznika bezglutenowych występuje również wapń. Ta substancja może się przyczyniać na przykład do dobrej kondycji kości. Jest niezbędna dla dzieci, które cały czas rosną. W słoneczniku bezglutenowym znajdziesz również żelazo i potas. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem dla kobiet, które miesiączkują.

Pozostałe substancje odżywcze w słoneczniku bezglutenowym

Słonecznik bezglutenowy jest również bogaty w kwasy Omega-6 i Omega-3. Kwasy nienasycone mogą wpierać budowanie błon komórkowych. One natomiast są bardzo ważnym elementem wszystkich narządów występujących w organizmie.

Ziarna słonecznika bezglutenowe zaliczane są do grona produktów o najwyższej zawartości fitosteroli. Występuje w nich również kwas linolowy.

100 g nasion dostarcza aż 585 kalorii. W rekomendowanej dziennej porcji, czyli 30 g (1/4 szklanki) znajduje się ok. 174 kalorii, w tym sporo witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy E.

bezglutenowe ziarna słonecznika

Dobroczynne właściwości ziaren słonecznika bezglutenowego

Dzięki zawartości witaminy E, cynku i selenu, słonecznik bezglutenowy może mieć korzystny wpływ na ogólną odporność organizmu. Witamina E pomaga komórkom w walce ze stresem antyoksydacyjnym, a tym samym opóźnia procesy starzenia się. Selen posiada takie samo działanie na organizm.

Słonecznik bezglutenowy może być również korzystny dla skóry. Na jej ogólną kondycję mogą pozytywnie wpływać między innymi kwasy Omega- 3 i Omega-6 oraz witamina E. Dodatkowo, kwas oleinowy i linolowy znajdujące się w słoneczniku bezglutenowym mogą mieć pozytywne działanie na tworzenie kolagenu i elastyny. Te substancje nie tylko przyspieszają gojenie się skaleczeń, ale również mogą zmniejszać tendencję do tworzenia się blizn, na przykład po niedoskonałościach.

Jakie są zastosowania słonecznika bezglutenowego w kuchni? Jaki wybrać?

Najbardziej wartościowe są nasiona słonecznika w wersji nieprzetworzonej. Słonecznik naturalnie nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu. Jednak warto wybierać tylko taki, który jest przebadany na zawartość tego składnika i oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. W nieprzetworzonych ziarnach słonecznika znajdują się fitosterole, które mogą mieć korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Natomiast te prażone i solone mogą być źródłem tłuszczów tras i sodu. Ziarna słonecznika bezglutenowe mogą być świetnym dodatkiem do sałatek, potraw z warzyw, pieczywa bezglutenowego, wypieków. Można z nich robić również pyszne desery, na przykład chałwę.

Czy wiesz, że…

… w kosmetyce słonecznik też jest dobrze znany. Wystarczy zmieszać parę jego kropel z olejkiem eterycznym i wlać do wanny z wodą. Będzie pachniało w całej łazience, a do tego skóra zostanie nawilżona i odżywiona. I druga ciekawostka. Słoneczniki to rośliny miododajne. Z jednego hektara można zebrać nawet 50 kilogramów miodu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800