Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

W polskiej tradycji kulinarnej kasza jęczmienna jest najpopularniejszą z kasz od czasów początków naszego państwa, można przypuszczać, że uprawiana była przez Słowian dużo wcześniej.

Jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia – zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem.

W Polsce kasza jęczmienna pozyskiwana jest z upraw jęczmienia zajmujących rejony północno-wschodniej Polski. Ten gatunek zboża różni się od jęczmienia browarnego wykorzystywanego do produkcji piwa wyższą zawartością białka. Ziarna zebranego żniwa są pozbawiane łuski i w tej postaci trafiają do sklepów pod nazwą pęczak.

Z uwagi na niski poziom przetworzenia to właśnie kasza pęczak charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą pośród wszystkich kasz jęczmiennych, stanowiąc najcenniejszą dla naszego zdrowia odmianę tej kaszy.

Jak to bywa we współczesnym społeczeństwie zorientowanym na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku, wielu konsumentów preferuje odmiany drobniejsze, bardziej miękkie i łatwiejsze w gotowaniu, stąd ziarna poddaje się dalszej obróbce, uzyskując inne rodzaje: kaszę jęczmienną łamaną oraz perłową. Ta ostatnia jest nazywana również mazurską - oprócz łamania podlega również polerowaniu, czemu zawdzięcza gładkość i połysk ziarna. Cieszy się ona również w Polsce największą popularnością i występuje także w formie prażonej o skróconym czasie gotowania. Tutaj także wyróżnia się kaszę grubą, średnią i drobną.

Jeszcze inną, przetworzoną formą kaszy z jęczmienia są płatki jęczmienne, po które chętnie sięgamy przygotowując poranne musli czy jako dodatek do wypieków.

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Aby kasza jęczmienna zachowała jak najwięcej cennych dla organizmu substancji odżywczych należy przygotować ją w odpowiednich proporcjach ziarna i wody.

Kaszę o konsystencji sypkiej uzyskamy gotując 1 szklankę kaszy w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
Przed gotowaniem należy dodać do niej 1-2 łyżeczki oleju roślinnego lub tyle samo zwykłego masła.

Kaszę gęstą rozklejoną otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy w 2,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę półgęstą, rodzaj kleiku, otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy z 3,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę należy gotować tak długo, aż całkowicie wchłonie wodę. W trakcie gotowania należy ją cały czas mieszać, ponieważ kasza ma tendencje do przywierania do dna i przypalania się.

Obecnie wielu producentów oferuje gotową porcjowaną kaszę dostępną w woreczkach. Trzeba jednak pamiętać, że woreczki mogą być źródłem toksycznego bisfenolu A. Poza tym gotowanie kaszy w dużej ilości wody powoduje wypłukanie cennych związków odżywczych, które wylewamy, odcedzając ugotowaną kaszę. Pilnujmy zatem proporcji wody i cierpliwie odczekajmy, aż kasza ją wchłonie i „dojdzie”, jak mawiały nasze babcie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl