ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

ekologiczna kasza jęczmienna

Kasza Jęczmienna

W polskiej tradycji kulinarnej kasza jęczmienna jest najpopularniejszą z kasz od czasów początków naszego państwa, można przypuszczać, że uprawiana była przez Słowian dużo wcześniej.

Jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia – zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem.

W Polsce ekologiczna kasza jęczmienna pozyskiwana jest z upraw jęczmienia zajmujących rejony północno-wschodniej Polski. Ten gatunek zboża różni się od jęczmienia browarnego wykorzystywanego do produkcji piwa wyższą zawartością białka. Ziarna zebranego żniwa są pozbawiane łuski i w tej postaci trafiają do sklepów pod nazwą pęczak.

Z uwagi na niski poziom przetworzenia to właśnie kasza jęczmienna pęczak charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą pośród wszystkich kasz jęczmiennych, stanowiąc najcenniejszą dla naszego zdrowia odmianę tej kaszy.

kasza jęczmienna ekologiczna

Kasza jęczmienna - odmiany

Jak to bywa we współczesnym społeczeństwie zorientowanym na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku, wielu konsumentów preferuje odmiany drobniejsze, bardziej miękkie i łatwiejsze w gotowaniu, stąd ziarna poddaje się dalszej obróbce, uzyskując inne rodzaje: kaszę jęczmienną łamaną oraz perłową. Ta ostatnia jest nazywana również mazurską - oprócz łamania podlega również polerowaniu, czemu zawdzięcza gładkość i połysk ziarna. Cieszy się ona również w Polsce największą popularnością i występuje także w formie prażonej o skróconym czasie gotowania. Tutaj także wyróżnia się kaszę grubą, średnią i drobną.

Jeszcze inną, przetworzoną formą kaszy z jęczmienia są płatki jęczmienne, po które chętnie sięgamy przygotowując poranne musli czy jako dodatek do wypieków.

Zalety zdrowotne kaszy jęczmiennej

Niełamane ziarna jęczmienia (pęczak) są cennym źródłem węglowodanów oraz błonnika spożywczego i dostarczają ok. 12 gramów dobrze przyswajalnego białka na 100 g kaszy. W 100 g kaszy znajduje się około 75 gramów węglowodanów oraz 16 gramów błonnika. Dzięki tej wysokiej zawartości błonnika po zjedzeniu ekologicznej kaszy jęczmiennej długo odczuwamy sytość, wpływa on również na perystaltykę jelit, przyspieszając i ułatwiając wypróżnianie, tym samym pomaga w odchudzaniu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu we krwi.

Ważna informacja alergenna: jęczmień zawiera gluten i nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię.

Jako doskonałe źródło magnezu wpływa on na funkcjonowanie ponad 300 ważnych enzymów w całym ciele, usprawniając m.in. proces trawienia glukozy.

Kasza jęczmienna jest również bogata w witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy.

Pęczak zawiera molibden, niezbędny organizmowi do przyswajania cukrów, tłuszczów i żelaza, miedź wspierającą układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek, również selen dbający o kondycję skóry i włosów.

Niestety, proces przetwarzania ziaren pęczaku w bardzo znaczący sposób obniża poziom witaminy B1, witaminy E, magnezu oraz potasu. Tym niemniej, kasza perłowa, choć uboższa w wiele składników odżywczych, wciąż jest o wiele zdrowszym dodatkiem do obiadu niż biały makaron czy frytki, oferując niemal niezmieniony poziom witaminy B3, cynku oraz fosforu. Z punktu widzenia dietetycznego racjonalne jest więc spożywanie obu rodzajów kaszy jęczmiennej.

Często uważa się, że kasza jest bardzo kaloryczna, dlatego lepiej wyeliminować ją z diety. O kaloryczności kaszy decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie i tłuste dodatki znacznie podnoszą jej wartość kaloryczną i to one wpływają na dodatkowe centymetry w pasie. Kaloryczność kaszy spada po ugotowaniu, ponieważ ze 100 g suchej kaszy otrzymujemy dwa i pół raza więcej kaszy gotowanej.

Kasza jęczmienna w kuchni

Dla tych, którzy nie przepadają za specyficznym, krupnikowym smakiem kaszy jęczmiennej, polecamy dodać do gotującej się kaszy listek laurowy lub kurkumę.

Kasza jęczmienna w tradycyjnym wydaniu idealnie pasuje do mięs z sosami, gulaszy, potrawek i sosów warzywnych oraz grzybowych.
Doskonałym i mniej kalorycznym pomysłem na lunch do pracy lub szybką przekąskę będzie przygotowanie sałatki z tym składnikiem. Dodajmy do niej pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zielony ogórek, paprykę lub inne lubiane warzywa, choćby pieczone buraczki. Doprawmy solą i pieprzem, a jeśli lubimy, także jogurtem naturalnym czy roślinnym.

Kasza jęczmienna - jak gotować?

Aby ekologiczna kasza jęczmienna zachowała jak najwięcej cennych dla organizmu substancji odżywczych należy przygotować ją w odpowiednich proporcjach ziarna i wody.

Kaszę o konsystencji sypkiej uzyskamy gotując 1 szklankę kaszy w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
Przed gotowaniem należy dodać do niej 1-2 łyżeczki oleju roślinnego lub tyle samo zwykłego masła.

Kaszę gęstą rozklejoną otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy w 2,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę półgęstą, rodzaj kleiku, otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy z 3,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę należy gotować tak długo, aż całkowicie wchłonie wodę. W trakcie gotowania należy ją cały czas mieszać, ponieważ kasza ma tendencje do przywierania do dna i przypalania się.

Obecnie wielu producentów oferuje gotową porcjowaną kaszę dostępną w woreczkach. Trzeba jednak pamiętać, że woreczki mogą być źródłem toksycznego bisfenolu A. Poza tym gotowanie kaszy w dużej ilości wody powoduje wypłukanie cennych związków odżywczych, które wylewamy, odcedzając ugotowaną kaszę. Pilnujmy zatem proporcji wody i cierpliwie odczekajmy, aż kasza ją wchłonie i „dojdzie”, jak mawiały nasze babcie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium