Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna kasza jęczmienna

Kasza Jęczmienna

W polskiej tradycji kulinarnej kasza jęczmienna jest najpopularniejszą z kasz od czasów początków naszego państwa, można przypuszczać, że uprawiana była przez Słowian dużo wcześniej.

Jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia – zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem.

W Polsce kasza jęczmienna pozyskiwana jest z upraw jęczmienia zajmujących rejony północno-wschodniej Polski. Ten gatunek zboża różni się od jęczmienia browarnego wykorzystywanego do produkcji piwa wyższą zawartością białka. Ziarna zebranego żniwa są pozbawiane łuski i w tej postaci trafiają do sklepów pod nazwą pęczak.

Z uwagi na niski poziom przetworzenia to właśnie kasza pęczak charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą pośród wszystkich kasz jęczmiennych, stanowiąc najcenniejszą dla naszego zdrowia odmianę tej kaszy.

Kasza jęczmienna - odmiany

Jak to bywa we współczesnym społeczeństwie zorientowanym na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku, wielu konsumentów preferuje odmiany drobniejsze, bardziej miękkie i łatwiejsze w gotowaniu, stąd ziarna poddaje się dalszej obróbce, uzyskując inne rodzaje: kaszę jęczmienną łamaną oraz perłową. Ta ostatnia jest nazywana również mazurską - oprócz łamania podlega również polerowaniu, czemu zawdzięcza gładkość i połysk ziarna. Cieszy się ona również w Polsce największą popularnością i występuje także w formie prażonej o skróconym czasie gotowania. Tutaj także wyróżnia się kaszę grubą, średnią i drobną.

Jeszcze inną, przetworzoną formą kaszy z jęczmienia są płatki jęczmienne, po które chętnie sięgamy przygotowując poranne musli czy jako dodatek do wypieków.

Kasza jęczmienna - jak gotować?

Aby kasza jęczmienna zachowała jak najwięcej cennych dla organizmu substancji odżywczych należy przygotować ją w odpowiednich proporcjach ziarna i wody.

Kaszę o konsystencji sypkiej uzyskamy gotując 1 szklankę kaszy w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
Przed gotowaniem należy dodać do niej 1-2 łyżeczki oleju roślinnego lub tyle samo zwykłego masła.

Kaszę gęstą rozklejoną otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy w 2,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę półgęstą, rodzaj kleiku, otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy z 3,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę należy gotować tak długo, aż całkowicie wchłonie wodę. W trakcie gotowania należy ją cały czas mieszać, ponieważ kasza ma tendencje do przywierania do dna i przypalania się.

Obecnie wielu producentów oferuje gotową porcjowaną kaszę dostępną w woreczkach. Trzeba jednak pamiętać, że woreczki mogą być źródłem toksycznego bisfenolu A. Poza tym gotowanie kaszy w dużej ilości wody powoduje wypłukanie cennych związków odżywczych, które wylewamy, odcedzając ugotowaną kaszę. Pilnujmy zatem proporcji wody i cierpliwie odczekajmy, aż kasza ją wchłonie i „dojdzie”, jak mawiały nasze babcie.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl