Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Krzem w suplementach diety

Krzem

Suplementy diety z krzemem

Krzem to zaraz po tlenie drugi najczęściej występujący w przyrodzie pierwiastek. W organizmie człowieka pełni bardzo ważną funkcję oraz ma duży wpływ na zdrowie i urodę. Krzem to pierwiastek, który ma kluczowe znaczenie dla tkanek miękkich jak chrząstki, ścięgna, okostna, mazie stawowe, naczynia krwionośne czy układ trawienny. Jego ilość maleje z wiekiem, dlatego tak ważne staje się dostarczanie krzemu w suplementach.

Krzem – najważniejsze funkcje w organizmie

Krzem nazywany jest pierwiastkiem życia ze względu na duże znaczenie dla organizmu:

  • stanowi ważny składnik tkanki łącznej,
  • uczestniczy w syntezie kolagenu,
  • stymuluje różnicowanie komórek kościotwórczych,
  • odpowiada za mineralizację macierzy kostnej,
  • bierze udział w tworzeniu elementów tkanki łącznej obecnej w aorcie oraz innych naczyniach krwionośnych, tchawicy, chrząstkach,
  • ścięgnach, stawach i skórze,
  • oddziałuje na poziom cholesterolu w osoczu krwi,
  • wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • wspomaga profilaktykę miażdżycy i cukrzycy,
  • uczestniczy w tworzeniu chlorofilu i hemoglobiny,
  • ma zdolność niwelowania szkodliwego wpływu metali ciężkich na organizm dzięki wiązaniu ich w nierozpuszczane kompleksy,
  • stymuluje regenerację uszkodzonych tkanek,
  • wzmacnia odporność i wpływa na proliferację limfocytów
  • hamuje absorpcję neurotoksycznego glinu z przewodu pokarmowego,
  • oddziałuje na metabolizm wapnia, magnezu, chloru, sodu, potasu, fosforu, fluoru, siarki, cynku, molibdenu i kobaltu,
  • ma wpływ na tempo gojenia się i regeneracji kości po urazach oraz złamaniach,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • neutralizuje bakterie, grzyby i pasożyty.

Krzem – w jakich produktach jest najwięcej tego pierwiastka?

Podstawową formą suplementacji krzemu jest dostarczanie go z pożywieniem. Produkty zawierające największe ilości tego pierwiastka to:

  1. warzywa:
    - marchewka,
    - cebula,
    - ogórki
    - pietruszka,
    - fasola,
    - kukurydza,
    - chrzan,
    - szparagi,
    - buraki,

  2. owoce:
    - jabłka,
    - truskawki,
    - wiśnie,
    - czarne porzeczki,
    - banany,
    - morele,

  3. zioła:
    - skrzyp polny,
    - pokrzywa,
    - podbiał,
    - rdest ptasi,
    - poziewnik,
    - perz,
    - turzyca piaskowa,

  4. pełnoziarniste produkty zbożowe:
    - kasza gryczana,
    - kasza jaglana,
    - otręby,
    - pełnoziarniste płatki owsiane,
    - chleb razowy,

  5. orzechy:
    - migdały,
    - orzeszki ziemne,

  6. woda źródlana.

Najbogatszym źródłem krzemu jest skrzyp polny. Zawartość pierwiastka w tej popularnej roślinie wynosi 60%. Uzupełnieniem zbilansowanej diety uwzględniającej wymienione produkty mogą być suplementy z krzemem w formie kapsułek, wody z naturalnie występującą krzemionką, herbatek krzemionkowych czy ziemi okrzemkowej.

Suplementy z krzemem - jakie jest dzienne zapotrzebowanie na krzem?

Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na krzem wynosi 20-30 mg. Większą ilość tego pierwiastka powinny dostarczać:

  • kobiety w ciąży,
  • dzieci, osoby starsze,
  • osoby na diecie niskokalorycznej,
  • osoby spożywające przede wszystkim żywność o wysokim stopniu przetworzenia,
  • osoby po operacjach kości i stawów.

Ilość krzemu w organizmie sukcesywnie maleje wraz z wiekiem. Dlatego tak istotne jest stosowanie zbilansowanej diety uzupełnionej przez suplementy z krzemem.

Krzem – jakie są najczęstsze przyczyny i objawy niedoboru?

Zbyt niski poziom krzemu w organizmie zazwyczaj jest związany z ogólnym niedoborem minerałów. Wchłanianie tego pierwiastka hamuje nadmierne spożycie magnezu, potasu, chromu, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans, a także witamin B2, B5 i B6. Większe spożycie kwasu tłuszczowego omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie.

Główne przyczyny niedoboru krzemu w organizmie to:

  • niewystarczające spożycie błonnika i wody mineralnej,
  • okres intensywnego wzrostu u dzieci,
  • przeciążenia fizyczne organizmu.
  • nadmiar aluminium w organizmie.

Zbyt duża ilość aluminium jest powodowana przez częste przyrządzanie posiłków w aluminiowych naczyniach.

Najczęstsze objawy niedoboru krzemu to:

  • zaburzenia pojawiające się w obrębie tkanki łącznej jak choroby kości i więzadeł, paradontozy, artrozy czy rozwój osteoporozy,
  • odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
  • niższa odporność na infekcje,
  • choroby płuc i górnych dróg oddechowych,
  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi,
  • suchość i nadwrażliwość skóry,
  • łamliwość i wolniejszy wzrost paznokci.

Przewlekłe niedobory krzemu mogą prowadzić do:

  • rozmiękania kości, czyli osteomalacji,
  • rozwoju chorób oczu, zębów, skóry, włosów i paznokci,
  • nawracających zapaleń skóry,
  • przyspieszonego zużycia chrząstek stawowych,
  • pojawienia się kamieni w wątrobie i nerkach,
  • dysbakteriozy,
  • rozwoju problemów naczyniowych.

Konsekwencją niedoboru krzemu może być wiele poważnych chorób:

  • zawał mięśnia sercowego,
  • wylew,
  • cukrzyca,
  • żółtaczka,
  • nowotwory.

Niedobory krzemu hamują wchłanianie ok. 70 innych pierwiastków. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie jego prawidłowego poziomu w organizmie dzięki spożywaniu produktów bogatych w ten pierwiastek i przyjmowaniu suplementów z krzemem.

Krzem – jakie są objawy i skutki jego nadmiaru?

W przypadku stosowania zbilansowanej diety nie zaobserwowano nadmiaru krzemu w organizmie. Badania nie wykazały również toksyczności tego pierwiastka związanej z przyjmowaniem go wraz z jedzeniem i napojami. Podczas stosowania suplementów z krzemem należy przestrzegać zalecanych dawek. Długotrwałe zażywanie nadmiernych ilości preparatów z tym pierwiastkiem może wiązać się z rozwojem kamicy moczowej i mieć negatywny wpływ na nerki. Osobami potencjalnie narażonymi na akumulację krzemu są pacjenci przewlekle dializowani. Nadmiar pierwiastka u tych osób wiąże się z ryzykiem rozwoju nefropatii, neuropatii, chorób wątroby i chorób kości.

Czy wiesz, że …

… w Chinach oraz Indiach średnie dzienne spożycie krzemu jest najwyższe na świecie i oscyluje w granicach 120-140 mg? Wynika to z faktu, że w tych krajach głównymi składnikami diety są zboża, owoce i warzywa bogate w ten pierwiastek. Jak pokazują statystyki, w Chinach i Indiach wskaźniki złamań są wyraźnie niższe aniżeli w innych częściach świata. Korzystny wpływ na gęstość mineralną kości ma dieta dostarczająca więcej niż 40 mg krzemu dziennie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800