Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Krzem to zaraz po tlenie drugi najczęściej występujący w przyrodzie pierwiastek. W organizmie człowieka pełni bardzo ważną funkcję oraz ma duży wpływ na zdrowie i urodę. Krzem to pierwiastek, który ma kluczowe znaczenie dla tkanek miękkich jak chrząstki, ścięgna, okostna, mazie stawowe, naczynia krwionośne czy układ trawienny. Jego ilość maleje z wiekiem, dlatego tak ważne staje się dostarczanie krzemu w suplementach.
Krzem – najważniejsze funkcje w organizmie
Krzem nazywany jest pierwiastkiem życia ze względu na duże znaczenie dla organizmu:
stanowi ważny składnik tkanki łącznej,
uczestniczy w syntezie kolagenu,
stymuluje różnicowanie komórek kościotwórczych,
odpowiada za mineralizację macierzy kostnej,
bierze udział w tworzeniu elementów tkanki łącznej obecnej w aorcie oraz innych naczyniach krwionośnych, tchawicy, chrząstkach,
ścięgnach, stawach i skórze,
oddziałuje na poziom cholesterolu w osoczu krwi,
wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
wspomaga profilaktykę miażdżycy i cukrzycy,
uczestniczy w tworzeniu chlorofilu i hemoglobiny,
ma zdolność niwelowania szkodliwego wpływu metali ciężkich na organizm dzięki wiązaniu ich w nierozpuszczane kompleksy,
stymuluje regenerację uszkodzonych tkanek,
wzmacnia odporność i wpływa na proliferację limfocytów
hamuje absorpcję neurotoksycznego glinu z przewodu pokarmowego,
oddziałuje na metabolizm wapnia, magnezu, chloru, sodu, potasu, fosforu, fluoru, siarki, cynku, molibdenu i kobaltu,
ma wpływ na tempo gojenia się i regeneracji kości po urazach oraz złamaniach,
wzmacnia włosy i paznokcie,
neutralizuje bakterie, grzyby i pasożyty.
Krzem – w jakich produktach jest najwięcej tego pierwiastka?
Podstawową formą suplementacji krzemu jest dostarczanie go z pożywieniem. Produkty zawierające największe ilości tego pierwiastka to:
Najbogatszym źródłem krzemu jest skrzyp polny. Zawartość pierwiastka w tej popularnej roślinie wynosi 60%. Uzupełnieniem zbilansowanej diety uwzględniającej wymienione produkty mogą być suplementy z krzemem w formie kapsułek, wody z naturalnie występującą krzemionką, herbatek krzemionkowych czy ziemi okrzemkowej.
Suplementy z krzemem - jakie jest dzienne zapotrzebowanie na krzem?
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na krzem wynosi 20-30 mg. Większą ilość tego pierwiastka powinny dostarczać:
kobiety w ciąży,
dzieci, osoby starsze,
osoby na diecie niskokalorycznej,
osoby spożywające przede wszystkim żywność o wysokim stopniu przetworzenia,
osoby po operacjach kości i stawów.
Ilość krzemu w organizmie sukcesywnie maleje wraz z wiekiem. Dlatego tak istotne jest stosowanie zbilansowanej diety uzupełnionej przez suplementy z krzemem.
Krzem – jakie są najczęstsze przyczyny i objawy niedoboru?
Zbyt niski poziom krzemu w organizmie zazwyczaj jest związany z ogólnym niedoborem minerałów. Wchłanianie tego pierwiastka hamuje nadmierne spożycie magnezu, potasu, chromu, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans, a także witamin B2, B5 i B6. Większe spożycie kwasu tłuszczowego omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie.
Główne przyczyny niedoboru krzemu w organizmie to:
niewystarczające spożycie błonnika i wody mineralnej,
okres intensywnego wzrostu u dzieci,
przeciążenia fizyczne organizmu.
nadmiar aluminium w organizmie.
Zbyt duża ilość aluminium jest powodowana przez częste przyrządzanie posiłków w aluminiowych naczyniach.
Najczęstsze objawy niedoboru krzemu to:
zaburzenia pojawiające się w obrębie tkanki łącznej jak choroby kości i więzadeł, paradontozy, artrozy czy rozwój osteoporozy,
odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
niższa odporność na infekcje,
choroby płuc i górnych dróg oddechowych,
podwyższony poziom cholesterolu we krwi,
suchość i nadwrażliwość skóry,
łamliwość i wolniejszy wzrost paznokci.
Przewlekłe niedobory krzemu mogą prowadzić do:
rozmiękania kości, czyli osteomalacji,
rozwoju chorób oczu, zębów, skóry, włosów i paznokci,
nawracających zapaleń skóry,
przyspieszonego zużycia chrząstek stawowych,
pojawienia się kamieni w wątrobie i nerkach,
dysbakteriozy,
rozwoju problemów naczyniowych.
Konsekwencją niedoboru krzemu może być wiele poważnych chorób:
zawał mięśnia sercowego,
wylew,
cukrzyca,
żółtaczka,
nowotwory.
Niedobory krzemu hamują wchłanianie ok. 70 innych pierwiastków. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie jego prawidłowego poziomu w organizmie dzięki spożywaniu produktów bogatych w ten pierwiastek i przyjmowaniu suplementów z krzemem.
Krzem – jakie są objawy i skutki jego nadmiaru?
W przypadku stosowania zbilansowanej diety nie zaobserwowano nadmiaru krzemu w organizmie. Badania nie wykazały również toksyczności tego pierwiastka związanej z przyjmowaniem go wraz z jedzeniem i napojami. Podczas stosowania suplementów z krzemem należy przestrzegać zalecanych dawek. Długotrwałe zażywanie nadmiernych ilości preparatów z tym pierwiastkiem może wiązać się z rozwojem kamicy moczowej i mieć negatywny wpływ na nerki. Osobami potencjalnie narażonymi na akumulację krzemu są pacjenci przewlekle dializowani. Nadmiar pierwiastka u tych osób wiąże się z ryzykiem rozwoju nefropatii, neuropatii, chorób wątroby i chorób kości.
Czy wiesz, że …
… w Chinach oraz Indiach średnie dzienne spożycie krzemu jest najwyższe na świecie i oscyluje w granicach 120-140 mg? Wynika to z faktu, że w tych krajach głównymi składnikami diety są zboża, owoce i warzywa bogate w ten pierwiastek. Jak pokazują statystyki, w Chinach i Indiach wskaźniki złamań są wyraźnie niższe aniżeli w innych częściach świata. Korzystny wpływ na gęstość mineralną kości ma dieta dostarczająca więcej niż 40 mg krzemu dziennie.