Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Musli bez glutenu

Bezglutenowe musli

Musli (inna pisownia: (muesli, müsli) to mieszanka zbóż, nasion i owoców. Najczęściej spożywa się je na śniadanie w postaci dodatku do mleka lub jogurtu. Jednak muesli daje o wiele więcej możliwości. Spróbuj zrobić z niego domowe batoniki lub ciastka, dołącz do domowych wypieków. W ten sposób zwiększysz ich wartość odżywczą.

Z czego zrobić musli bezglutenowe?

Najbardziej popularny wariant musli to ten z bezglutenowymi płatkami owsianymi, które są jego podstawą. Często dodawane do muesli dodatki to orzechy, nasiona oraz suszone owoce. Wszystkie te składniki zawierają w sobie bardzo wiele właściwości odżywczych. Muesli często jest w reklamach przedstawiane jako zbilansowany i pełnowartościowy posiłek. Jednak przy jego wybieraniu powinieneś zwrócić uwagę na to, czy nie ma w nim żadnych niekorzystnych dla zdrowia substancji, ani glutenu. Chociaż płatki owsiane stanowiące najważniejszy składnik w muesli są naturalnie bezglutenowe, to niestety zboża owsa mogą być zanieczyszczone tym alergenem. Dlatego jeżeli chorujesz na celiakię lub masz alergię na gluten, to powinieneś wybierać wyłącznie produkty z symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że zostały one przebadane na obecność glutenu i możesz je bezpiecznie spożywać.

Czego nie powinno zawierać musli bezglutenowe?

Niestety obecne na półkach sklepowych muesli często zawiera w dużym stopniu przetworzone składniki stanowiące jego podstawę. Warto zwrócić również uwagę na to, ile producent dodał do niego białego cukru. Kolejne niezdrowe składniki, które mogą występować w sklepowym muesli to: syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, konserwanty i środki spulchniające. Ich dodatek sprawia, że zdrowe składniki, takie jak na przykład orzechy, czy suszone owoce, znikają na tle tych sztucznych dodatków. Jeżeli chcesz zjeść muesli bezglutenowe, które będzie miało więcej wartości prozdrowotnych, to możesz je przygotować samodzielnie lub kupić je w specjalistycznym sklepie z żywnością bezglutenową. Plusem z własnoręcznego przygotowania mieszanki bezglutenowej jest to, że możesz do niej dodać świeże owoce, które są o wiele smaczniejsze niż te suszone.

Czy musli bezglutenowe może mieć korzystny wpływ na zdrowie?

Musli bezglutenowe to nie tylko węglowodany w bardzo dużych ilościach. Płatki owsiane bezglutenowe stanowią najważniejszy składnik tej mieszanki. Chociaż mają w sobie sporo węglowodanów złożonych, to nie brakuje w nich również cennego tłuszczu i białka. Płatki owsiane bezglutenowe mogą mieć w swoim składzie nawet 2 lub 3 razy więcej tłuszczu niż pozostałe tego rodzaju produkty zbożowe. Średnia ilość białka w płatkach owsianych to często więcej niż 10 procent.

Kolejnym ważnym składnikiem w musli bezglutenowym są NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Występują one głównie w orzechach i nasionach. Jedzenie musli pozwoli Ci również cieszyć się z obecnych w nim (A, C, E i K) i minerałów (zwłaszcza żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i selenu). Jego bardzo ważnym składnikiem są również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. W muesli bezglutenowym znajdują się kwasy Omega -3, które mogą mieć korzystny wpływ między innymi na cerę, w szczególności na poziom jej nawilżenia.

Muesli bezglutenowe słynie z bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Może on przyczyniać się do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych i tym samym zapewnić poczucie sytości na długi czas.

bezglutenowe musli

Muesli bezglutenowe – jaki jest najlepszy skład?

Najzdrowsze muesli bezglutenowe to takie, które jest zgodne z aktualnymi potrzebami Twojego organizmu. Jeżeli czujesz, że żadna gotowa mieszanka, nie ma odpowiednich dla Ciebie proporcji witamin i minerałów, to pozostaje Ci przygotowanie jej samodzielnie. Wtedy zmodyfikuj pod siebie proporcje zbóż, nasion, orzechów i suszonych owoców. Zwróć uwagę na to, że pełnoziarniste płatki owsiane mogą przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu trawiennego i do pozostawienia w żołądku poczucia sytości. Ziarna sezamu są cennym źródłem białka roślinnego.

Mogą być pomocne w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Natomiast siemię lniane ma w swoim składzie idealne proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6. Suszone owoce są pełne witamin i minerałów. Występuje w nich między innymi żelazo. Ich właściwości przeciwutleniające mogą trochę opóźniać ogólne procesy starzenia się organizmu. Często dodawane do muesli bezglutenowego orzechy mogą mieć pozytywny wpływ na wygląd skóry oraz na procesy zapamiętywania. Po muesli pełne orzechów powinieneś sięgnąć wtedy, gdy masz szczególnie stresujący czas i chcesz sobie z tym lepiej poradzić. Orzechy mogą mieć również pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie psychiczne.

Czy wiesz, że…

… stara szwajcarska legenda głosi, że musli stworzone zostało przez jedną z wieśniaczek. Gdy sroga alpejska zima odcięła jej rodzinę od świata. Widząc, że kończy się jedzenie, zaradna kobieta wymieszała znalezione w stodole resztki najróżniejszych ziaren z suszonymi owocami. Dzięki temu rodzina przetrwała zimę, a w ślady góralki poszli inni.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800