Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Tempeh Wędzony BIO 200 g Merapi
Tempeh Wędzony BIO 200 g Merapi

14,76 zł

Serek Tofu Wędzony BIO 220 g Solida Food
Serek Tofu Wędzony BIO 220 g Solida Food

11,58 zł

Cena regularna:

13,47 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
Serek Tofu Naturalny BIO 300 g Solida Food
Serek Tofu Naturalny BIO 300 g Solida Food

10,66 zł

Cena regularna:

12,40 zł

Najniższa cena: 9,45 zł
❄️ Tofu Wędzone BIO 200 g Bio Planet
❄️ Tofu Wędzone BIO 200 g Bio Planet

6,50 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO nabiał roślinny

Roślinne zamienniki produktów mlecznych, czyli roślinny nabiał, stał się niesamowicie popularny w ostatnich czasach. Coraz więcej producentów decyduje się na wprowadzenie roślinnego nabiału do swojej oferty. Roślinny nabiał można również przygotować w domu. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów, na przykład na majonez bez żółtek, serek z orzechów, czy sojową śmietanę.

Roślinny nabiał to wyśmienita opcja dla wegan. To znaczy dla osób, które wykluczają z codziennej diety nie tylko mięso, ale również pozostałe produkty odzwierzęce. Dlatego mleko i jego przetwory również znalazły się na zakazanej liście.

Roślinny nabiał

Serek Tofu Naturalny BIO 300 g Solida Food Serek Tofu Naturalny BIO 300 g Solida Food
Cena:

10,66 zł

Cena regularna: 12,40 zł

Najniższa cena: 9,45 zł
zobacz więcej
  • promocja
Serek Tofu Wędzony BIO 220 g Solida Food Serek Tofu Wędzony BIO 220 g Solida Food
Cena:

11,58 zł

Cena regularna: 13,47 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
zobacz więcej
  • promocja
Tempeh Wędzony BIO 200 g Merapi Tempeh Wędzony BIO 200 g Merapi
Producent: MERAPI tempeh
Cena:

14,76 zł

zobacz więcej

Kto nie może jeść tradycyjnego nabiału?

Wiele osób nie może jeść nabiału krowiego ze względów zdrowotnych. Mleko może mieć właściwości uczulające. To przez znajdującą się w jego składzie kazeinę. Należy ona do białek mlecznych. Łącznie jest ich aż trzydzieści. Uczulenie na mleko krowie odnosi się zarówno do dzieci, jak i osób dorosłych. W najlepszym przypadku może prowadzić do przeziębienia, a w najgorszym do o wiele poważniejszych dolegliwości. Produkty mleczne mogą również powodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne u osób, które nie tolerują laktozy. Mogą to być bóle brzucha, mdłości, biegunka czy wzdęcia.

Roślinny nabiał – na co uważać?

To wszystko powoduje, że w sklepach możesz znaleźć coraz więcej produktów roślinnych nie tylko nabiału. Łatwo kupisz zamiennik dla wielu popularnych serów, w tym fety, mozzarelli lub cheddara. W ich składzie zazwyczaj występuje woda i olej kokosowy. Pozostałe dodatki i przyprawy sprawiają, że nabiał roślinny w smaku jest łudząco podobny do tego tradycyjnego.

Aktualnie praktycznie wszystkie tradycyjne wyroby nabiałowe mają swoje zamienniki wśród nabiału roślinnego. W sklepach możesz spotkać na przykład śmietanę, która jest produkowana z białka soczewicy. Jednak niestety znajdziesz w nim zazwyczaj wiele niechcianych składników. Możemy wśród nich wymienić: cukier, skrobię modyfikowaną, emulgatory, stabilizatory i zagęstniki.

W zamiennikach tradycyjnego nabiału możesz spotkać również konserwanty, w tym sorbian potasu. Jego spożycie u niektórych osób może prowadzić do reakcji uczuleniowej. Kolejnym niepożądanym składnikiem jest benzoesan sodu. Może on nasilać reakcje uczuleniowe. Najbardziej niebezpieczny dla organizmu jest w połączeniu z witaminą C. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po ekologiczny nabiał roślinny.

Roślinny nabiał a niedobory witamin

Gdy całkowicie wyeliminujesz z diety nabiał krowi, to narażasz się na różne niedobory witaminowe. Witamina, która najszybciej ,"ucieka" z organizmu, gdy nie jesz nabiału i mięsa, to B12. Naturalnie jest ona obecna w serach, oraz w jajkach. Jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na nastrój i równowagę psychiczną. W takim przypadku warto również suplementować witaminę D i wapno.

Ekologiczny roślinny nabiał – dlaczego warto go spróbować?

Ekologiczny roślinny nabiał jest produkowany w specjalny sposób. Bardzo ważne jest zachowanie wysokich standardów jakościowych. Warunki uprawy wykorzystywane w systemie ekologicznym mają pozytywny wpływ na jakość surowców i otrzymywanego z nich nabiału roślinnego.

Co wpływa na jakość BIO roślinnego nabiału?

W rolnictwie ekologicznym stosuje się wyłącznie naturalne nawozy, takie jak obornik, czy kompost. Ma to korzystny wpływ na jakość gleby i zapewnia ochronę mikroorganizmom, które w niej bytują.

Przy uprawie roślin, z których powstaje nabiał roślinny, niezwykle istotny jest brak pestycydów. W rolnictwie ekologicznym ochrona roślin opiera się przede wszystkim na stosowaniu naturalnych metod. Jedną z nich jest wykorzystywanie odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki, stosowanie kontroli biologicznej z wykorzystanie naturalnych wrogów szkodników, używanie płodozmianu i uprawy współrzędnej.

Przy uprawie roślin na nabiał roślinny, dozwolone jest stosowanie niektórych substancji, takich jak olej z mięty pieprzowej, piasek kwarcowy, związki żelaza, wodorowęglan potasu i olej rzepakowy. Wszystko po to, żeby w naturalny sposób ochraniać rośliny przed chorobami. Wszystkie te substancje nie mają negatywnego wpływu na zdrowie człowieka w przeciwieństwie do syntetycznych pestycydów.

Czy wiesz, że…

… zastąpienie w diecie owoców i warzyw pochodzących z konwencjonalnych gospodarstw surowcami ekologicznymi może przyczynić się do wzrostu spożycia polifenoli aż o 20-60%. Dowiedziono, że to właśnie związki polifenolowe w największym stopniu wpływają na korzystny efekt prozdrowotny spożycia owoców i warzyw.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800