Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do pierogów bezglutenowych

Jak przygotować smaczne pierogi bezglutenowe? Jaka mąka na pierogi bezglutenowe będzie najlepsza? Najważniejszym składnikiem w tym daniu jest właśnie dobra mąka na pierogi bezglutenowe. Pierogi są uwielbiane przez bardzo wiele osób. Jednak niektóre z nich, z uwagi na nietolerancję glutenu, nie mogą ich jeść w tradycyjnej wersji. Czy to oznacza, że całkowicie muszą zrezygnować z tego przysmaku? Niekoniecznie, wystarczy, że znajdziesz odpowiednią mąkę na pierogi bezglutenowe oraz przepis. W sieci jest ich mnóstwo. Przygotowanie tego rodzaju pierogów wcale nie jest trudne i w dodatku nie zajmie Ci dużo czasu.

Mąka na Pierogi Bezglutenowe

Mąka na pierogi bezglutenowe – jaka będzie najlepsza?

W sklepach ze zdrową żywnością oraz w zwykłych supermarketach znajdziesz szeroki wybór mąki na pierogi bezglutenowe. Jeżeli już przez dłuższy czas jesteś na diecie bezglutenowej, to pewnie wiesz, jakiego rodzaju mąki powinieneś unikać. Na pierogi odpowiednia będą następujące mąki bezglutenowe: mąka ryżowa bezglutenowa, jaglana, gryczana oraz kukurydziana. Zrobienie ciasta na pierogi bezglutenowe jest tylko pierwszym krokiem. Drugi to zrobienie bezpiecznego dla Twojego organizmu farszu. Pamiętaj, że on również nie może mieć w swoim składzie glutenu.

Mąka na pierogi bezglutenowe – jak przygotować pierogi krok po kroku?

Oczywiście bazowym składnikiem jest mąka, na przykład kukurydziana. Poza nią, będą Ci jeszcze potrzebne jajka, oliwa z oliwek o wysokiej jakości, mąka ziemniaczana i wody. Aby pierogi dobrze się kleiły i wyszły smaczne, to wody powinno być tyle samo, co mąki na pierogi bezglutenowe.

Proces przygotowywania pierogów bezglutenowych rozpocznij od wymieszania wszystkich suchych składników w dużej misce. Nie dodawaj do nich wody! Gdy one wszystkie już się ze sobą ładnie połączą, to przychodzi czas na dodanie wody. Powinna być letnia. Za gorąca lub za zimna spowoduje, że ciasto na pierogi bezglutenowe nie będzie miało odpowiedniej konsystencji. Możesz pomóc sobie przy wyrabianiu ciasta i wykorzystać do tej czynności mikser. Powoli dodawaj wodę do wcześniej wymieszanych suchych składników. Miksuj całość aż ciasto na pierogi bezglutenowe stanie się perfekcyjnie miękkie i elastyczne. Tylko wtedy, będziesz mógł z niego szybko ulepić pierogi, bez obawy, że rozkleją się w czasie gotowania.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na pierogi bezglutenowe na kilka części. Po kolei każdą z nich musisz starannie rozwałkować na blacie. Wcześniej posyp go mąką. Kolejnym etapem jest wycinanie kółek w cieście na pierogi. Możesz do tego celu wykorzystać na przykład kubek lub specjalną foremkę. Gdy już masz powycinane kółka, to powinieneś na środku każdego z nich ułożyć kółka oraz złożyć je na połowę. Przygotowywanie domowych pierogów bezglutenowych jest czynnością pracochłonną i czasochłonną, ale smakują one o wiele lepiej niż te kupione w sklepie. Podstawą do tego, aby pierogi łatwo się lepiło i żeby nie rozklejały się w czasie gotowania jest dobre ciasto.

Gdy już skończysz zlepiać ze sobą poszczególne krążki napełnione farszem, to przychodzi odpowiedni czas na ich ugotowanie. Wrzucaj je do garnka z wrzącą wodą. Bardzo ważne jest to, aby nie przestawała się ona gotować. Idealnie byłoby, gdybyś pierogi bezglutenowe, wyciągał z wody minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię. Jeżeli pierogi będą się gotować zbyt długo, to staną się twarde. Gdy już ugotujesz pierogi, to powinieneś je opłukać w zimnej wodzie. Wtedy ciasto nie będzie się sklejało i łatwiej będzie Ci porozdzielać od siebie poszczególne pierogi bez glutenu.

Z pierogami z mąki bezglutenowej jest tak samo, jak z tymi tradycyjnymi. Wedle uznania, możesz je jeszcze po ugotowaniu delikatnie podsmażyć na patelni. Staną się o wiele bardziej chrupiące. Niestety będą miały również więcej kalorii, więc raczej nie jest to odpowiednia propozycja dla osób na diecie odchudzającej.

pierogi bezglutenowe

Mąka na pierogi bezglutenowe – jak przygotować farsz?

Wybór odpowiedniego farszu do pierogów jest zależny od Twoich indywidualnych preferencji smakowych. Jeżeli przygotowujesz pierogi z mąki bezglutenowej na święta Bożego Narodzenia, to strzałem w dziesiątkę będzie farsz z kapustą i grzybami. Na inne okazje polecamy pierogi z mąki bezglutenowej z mięsem, ruskie lub z serem. Te ostatnie mogą być w wersji na słono lub na słodko. Bardzo ciekawą wersją są pierogi bezglutenowe z serem góralskim oraz z niewielką ilością żurawiny. Wszystkie te składniki mają wyrazisty smak, więc nie musisz ich zbyt mocno doprawiać. Warto tutaj jeszcze wspomnieć o tym, że pierogi bezglutenowe w wersji dla wegan, mogą być na przykład z soczewicą i wędzonym tofu. Natomiast latem wspaniale smakują pierogi bezglutenowe z sezonowymi owocami. Bardzo dobrze łączy się ciasto z mąki na pierogi bezglutenowe z farszem z truskawek, jagód, czy borówek.

Czy wiesz, że …

… dawniej pierogi były potrawą świąteczną. Farsz i kształt pierogów uzależniony był od rodzaju święta. Aktualnie podczas Świąt Bożego Narodzenia na polskich stołach królują pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800