ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Nerkowce BIO, orzechy nerkowca ekologiczne

Orzechy nerkowca

Drzewa nerkowca pochodzą z północno-wschodniej Brazylii; można spotkać je na terenach lasów deszczowych Amazonki. Na początku orzechami nerkowca raczyli się wyłącznie amazońscy Indianie, a potem trafiły one do Portugalii, co miało miejsce na początku XVI wieku. Nie trudno się domyślić, że te suche i chrupiące owoce zyskały szybko wielu zwolenników. Portugalczycy nie zwlekali z rozpowszechnieniem drzewa nerkowca i wprowadzili je do wszystkich swoich kolonii. W ten oto sposób nerkowce stały się popularne także w Azji i Afryce.

Jak i gdzie się uprawia orzechy nerkowca?

Nerkowce są obecnie uprawiane w krajach takich zak Brazylia, Kenia czy Tanzania. Spotyka się je również na terenie Mozambiku i Nigerii oraz w Indiach. Co ciekawe, orzechy nerkowca rosną na jabłkach nanerczowych, które są owocami tropikalnego drzewa osiągającego wysokość do 15 metrów. Na jednym owocu o żółtym lub czerwonym kolorze jest zwykle jeden orzech. Nanercz daje owoce, których wewnętrzna warstwa skorupki zawiera silnie parzący olejek. Ich obróbka nie jest prosta, gdyż konieczne jest w pierwszej kolejności uprażenie orzechów w łupinach, aby możliwe było ich przepołowienie. Po rozłupaniu można już wyjąć orzech, co bardzo często odbywa się ręcznie.
Dzięki temu procesowi uzyskuje się miękkie i delikatnie słodkie nerkowce, które przypominają w smaku trochę migdały. Miąższ tych orzechów jest również delikatny. Doskonale sprawdzają się do robienia przeróżnych kremów i sosów.

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

Znajdziemy w nich sporo białka, które stanowią aż 18 g w 100 g orzechów. Orzechy te wyróżniają się też największą zawartością żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Pośród innych orzechów są one liderem, jeśli chodzi o zawartość tych niezwykle ważnych pierwiastków. Kryją w sobie sporo selenu, szczególnie te z nanerczy rosnących w regionach tropikalnych.

Orzechy nerkowca ekologiczne mają sporo witamin i minerałów; ich spożywanie wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego. Zawierają witaminę E, będącą silnym antyoksydantem. Spora zawartość błonnika i aminokwasów sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Nerkowce utrzymują serce w dobrej kondycji, zapewniają mocne kości, wspierają układ nerwowy, zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomagają trawienie, chronią przed anemią, zapobiegają niedoborom witamin oraz eliminują wolne rodniki.

Indeks glikemiczny tych orzechów wynosi zaledwie 15, co jest świetną wiadomością szczególnie dla diabetyków i osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Stugramowa porcja orzechów nerkowca jest jednak bardzo kaloryczna - dostarcza ponad 550 kcal. Z całą pewnością nie należy wobec tego obadać się nimi czy też stale konsumować je w formie przekąski.

Ekologiczne orzechy nerkowca są produktami uważanymi za ciężkostrawne ze względu na sporą ilość tłuszczu i białka. Zawierają one także niemało węglowodanów, przez co organizm potrzebuje dłuższego czasu na ich strawienie, tym bardziej, jeśli nie jemy ich jako przekąski, ale łączymy z innymi produktami.

orzechy nerkowca ekologiczne

Orzechy nerkowca dla przewodu pokarmowego

Ekologiczne orzechy nerkowca są bardzo pomocne przy zgadze, gdyż zawierają olej łagodzący podrażnienia ścian przewodu pokarmowego. Spożywanie tych orzechów może przyczynić się także do wyregulowania nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych.

Warto jednak sięgać po nie nawet będąc na diecie odchudzającej. Doskonale zapewniają uczucie sytości i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych również sprzyja utracie masy ciała.

Orzechy nerkowca BIO, pomimo dość znacznej zwartości tłuszczu nie zawierają cholesterolu. Co więcej, zapobiegają one podnoszeniu się jego poziomu we krwi łącznie z trójglicerydami.

Orzechy są dobrym źródłem selenu - głównego kofaktora enzymów tarczycy. Przy problemach z pracą tarczycy oraz schorzeniami typu Hashimoto czy niedoczynności tarczycy warto włączyć do jadłospisu orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe i włoskie oraz migdały.

Aby usprawnić trawienie i wyregulować częstotliwość wypróżnień, należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu oraz o regularną aktywność fizyczną. Oprócz świeżych warzyw i owoców, które są źródłem błonnika, nie może zabraknąć w diecie regulującej pracę jelit również orzechów. Zawierają one nie tylko błonnik, ale także zdrowe tłuszcze, które usprawniają perystaltykę jelit. Jak najbardziej warto włączyć do swojego jadłospisu nerkowce ekologiczne.

Orzechy nerkowca to naturalny antydepresant. Nerkowce zawierają tryptofan - bardzo ważny aminokwas biorący udział w wytwarzaniu serotoniny poprawiającej nastrój, łagodzącej zachowania agresywne i redukującej stany lękowe, a także zmniejszającej nieco apetyt. Zamiast więc faszerowania się najróżniejszymi suplementami, warto wspomóc się darami natury.

Orzechy nierzadko wywołują reakcje alergiczne. Na orzechy nerkowca także można być uczulonym, jednakże zdarza się to dość rzadko. Jeśli jemy te orzechy po raz pierwszy, to należy zaczynać od niewielkich ilości i obserwować swój organizm.

Nerkowce, pistacje i orzeszki ziemne znajdują się w grupie orzechów o wysokiej zawartości pleśni, dlatego też przy przerośnie Candida Albicans najlepiej jest ich unikać. Mykotoksyny stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia i przyczyniają się do rozwoju wielorakich schorzeń. Do rozwoju grzybicy przyczynia się sporo czynników, a przysmakiem patogennych grzybów jest cukier. Jeśli ktoś je sporo rafinowanego cukru, to niestety musi liczyć się z tym, że prędzej czy później może mieć kłopoty z przerostem drożdżaków. To samo dotyczy antybiotykoterapii, alkoholu, glutenu, nabiału, przetworzonego mięsa i zjełczałych tłuszczów z masowej produkcji. Nawet orzechy z niepewnych źródeł mogą zawierać duże ilość pleśni, które po zjedzeniu przedostają się do naszego organizmu i pogarszają stan zdrowia. Bardzo ważne jest wobec tego to, aby nie kupować najtańszych orzechów o wątpliwej jakości.

Orzechy nerkowca ekologiczne w sposób naturalny nie zawierają glutenu, dlatego są chętnie wykorzystywane w diecie osób z celiakią i innymi nietolerancjami na gluten. W naszym sklepie znajdziesz również wersję orzechów nerkowca bezglutenowych.

Orzechy nerkowca w kuchni

Nerkowce ekologiczne można spożywać jako samodzielną przekąskę, połączyć z innymi orzechami i suszonymi owocami – tworząc swoją własną kompozycję bakaliową. Idealne będą do owsianki, musli czy jogurtu. Doskonale nadają się do przygotowania dań makaronowych, zapiekanek i najróżniejszych deserów. Można przygotować z nich wyśmienite masło orzechowe, a także roślinne dressingi zastępujące majonez.

Nerkowce doskonale komponują się z ryżem, produktami skrobiowymi, rybami i wszystkimi mięsami. Ciekawe połączenie można uzyskać, łącząc orzechy z warzywami, szczególnie z marchwią, cukinią, brokułem i kalafiorem. Idealnie nadają się do puree, frytek, ciasta francuskiego, można je dodać do koktajlu czy smoothie.

Czy wiesz że...

... jądro jabłka nanerczowego również jest jadalne. Posiada ono soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Sok zawiera sporo witaminy C, pektyn i witaminę B2. Używa się go do sporządzania wina, marmolad i dżemów.
Z kolei łupiny nanercza zachodniego zawierają olej CNSL, wykorzystywany do natłuszczania sieci rybackich i impregnowania drewna oraz do produkcji lakierów, środków dezynfekcyjnych, barwników czy kitów wodoszczelnych. Nawet ekstrakt z liści znalazł swoje przeznaczenie jako środek dezynfekcyjny do pasty do zębów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium