Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka z kasztanów bez glutenu

Mąka Kasztanowa Bezglutenowa

Bezglutenowa mąka kasztanowa

To jeden z tego rodzaju produktów, który trafił na polskie półki sklepowe pod wpływem mody na zdrową żywność i jedzenie bez glutenu. Mąka kasztanowa bezglutenowa jest dobrze znana przede wszystkim miłośnikom kuchni eksperymentalnej. Powinieneś po nią sięgnąć również wtedy, gdy lubisz nowinki spożywcze lub interesujesz się zdrową żywnością. Warto sprawdzić jak smakuje..

Czym jest mąka kasztanowa?

Kasztany jadalne są w Polsce mało popularnym produktem. Niewiele osób miało okazję ich próbować. Dużo większym zainteresowaniem cieszą się owoce kasztanowca. Chociaż są niejadalne i dzikie, to każdy bawił się nimi w dzieciństwie i tworzył z nich urocze, kasztanowe ludziki. Natomiast w krajach Basenu Morza Śródziemnego kasztany jadalne jesienią spadają z drzew. Piecze się je i przyrządza w różnych postaciach. Kasztany jadalne są mniejsze od tych, które możesz spotkać w Polsce. Mają ostre czubki. Z wyglądu trochę przypominają orzechy laskowe. W całej Europie produkuje się żywność z dodatkiem jadalnych kasztanów. Natomiast mąka kasztanowa bezglutenowa to zmielone na proszek kasztany jadalne wcześniej przebadane na zawartość śladowych ilości glutenu.

Czy mąka kasztanowa bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia?

Zaletą mąki kasztanowej bezglutenowej jest również to, że zawiera duże ilości białka i błonnika. Dzięki temu, wyroby z tego rodzaju mąki na długi czas pozostawiają uczucie sytości. Mają też korzystny wpływ na perystaltykę jelit.

Ze względu na to, że mąka kasztanowa bezglutenowa nie jest niczym innym, jak zmielonymi kasztanami jadalnymi, to oba te produkty mają bardzo podobny skład i wartości odżywcze. Mąka kasztanowa bezglutenowa ma bardzo korzystny stosunek białka i tłuszczów. Pod tym względem wypada ona o wiele lepiej niż mąka pszenna. Można ją nazwać produktem pełnowartościowym pod względem odżywczym. Zdecydowaną większość tłuszczów stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Mąka kasztanowa bezglutenowa jest również bardzo cennym źródłem błonnika pokarmowego. Może on zapobiegać zaparciom oraz innym problemom trawiennym. Jest on szczególnie ważny również dla osób będących na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga prawidłowy metabolizm.

Mąka kasztanowa bezglutenowa stanowi również ważne źródło witaminy C. Ta witamina nie tylko wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, ale również jest silnym przeciwutleniaczem. Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem w mące kasztanowej bezglutenowej są witaminy z grupy B, które mogą pomagać w ukojeniu nerwów i wspierać koncentrację.

Gdzie możesz wykorzystać bezglutenową mąkę kasztanową?

W przeciwieństwie do pozostałych dostępnych na rynku mąk bezglutenowych ten produkt w największym stopniu swoją strukturą jest zbliżony do mąki pszennej. Właśnie dlatego można ją dodawać do wypieków bez obaw, że ciasto się nie uda. Mąka z kasztanów bezglutenowa charakteryzuje się wysokim poziomem plastyczności. Ma bardzo podobny zapach do orzechów i lekko słodki smak Mąka kasztanowa bezglutenowa bardzo dobrze nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Możesz ją stosować samodzielnie lub wymieszać z innymi rodzajami mąk. Oczywiście w przypadku nietolerancji glutenu należy ze sobą łączyć tylko mąki bezglutenowe. Z mąki kasztanowej bezglutenowej możesz upiec pyszny bezglutenowy chleb, muffinki, przygotować naleśniki, racuchy, gofry, czy ciasto na pierogi. To tylko kilka propozycji, bo możliwości jest o wiele więcej. Ta mąka jest bardzo dobrym wyborem dla osób ciepiących na celiakię, odchudzających się oraz szukających nowych wrażeń kulinarnych.

Bezglutenowa mąka kasztanowa ze względu na jej pochodzenie, to, że jest mało znana w Polsce i wartości odżywcze jest droższa niż inne tego rodzaju produkty spożywcze dostępne na rynku. Wysokiej jakości mąkę bezglutenową z kasztanów w atrakcyjnej cenie znajdziesz między innymi w Biosklepie. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kasztany bezglutenowe

Jak wygląda tradycyjny wyrób mąki kasztanowej?

Kasztany oryginalnie pochodzą z Turcji i Bliskiego Wschodu. Następnie trafiły do Południowej Europy. Do dzisiaj wiele lokalnych społeczności we Włoszech żyje z uprawy i przetwórstwa kasztanów. Mąka kasztanowa jest ich najważniejszym produktem na sprzedaż.

W dalszej kolejności zebrane płody są powoli suszone w wędzarniach. Ten etap zajmuje około 40 dni. Później w ruch idą specjalne maszyny. Ich zadaniem jest obłupywanie skorupek. W ten sposób do dalszej obróbki trafiają całe, wyłuskane owoce. Jednak ten proces jest jeszcze bardziej pracochłonny. Kasztany są ręcznie sortowane. Te lepszej jakości są przeznaczane na przykład do kandyzowania. To, co pozostanie z posortowanych kasztanów jest zamieniane na mąkę kasztanową, również w wersji bezglutenowej. Mimo upływu lat, nadal mieli się ją w klasycznych, wodnych młynach, które mają w sobie specjalne kamienie. Powstająca w ten sposób mąka kasztanowa bezglutenowa charakteryzuje się aksamitną konsystencją. W jej smaku możesz wyczuć intensywną nutkę dymu, który jest wykorzystywany do suszenia jadalnych kasztanów.

Czy wiesz, że …

… Korsykanie nazywają jadalnego kasztanowca drzewem chlebowym, ponieważ pieką z niego wiele rodzajów pieczywa.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800