Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

29,99 zł

Cena regularna:

37,12 zł

Najniższa cena: 31,87 zł
szt.
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

14,59 zł

Cena regularna:

16,58 zł

Najniższa cena: 13,70 zł
szt.
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet

8,70 zł

Cena regularna:

9,89 zł

Najniższa cena: 8,18 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Rodzynki bez glutenu

Rodzynki Bezglutenowe

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Termin przydatności: 30.09.2025
Cena:

29,99 zł

Cena regularna: 37,12 zł

Najniższa cena: 31,87 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet
Termin przydatności: 30.09.2025
Cena:

8,70 zł

Cena regularna: 9,89 zł

Najniższa cena: 8,18 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Termin przydatności: 30.09.2025
Cena:

14,59 zł

Cena regularna: 16,58 zł

Najniższa cena: 13,70 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Bezglutenowe rodzynki

Rodzynki mają w swoim składzie bardzo wiele wartości odżywczych. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawierają między innymi błonnik pokarmowy, potas i żelazo. Dlaczego warto jeść rodzynki?

Jak produkuje się rodzynki?

Aktualnie rodzynki bezglutenowe produkuje się najczęściej z bezpestkowych winogron. Jak wytwarza się rodzynki bezglutenowe? Wszystko zaczyna się od układania winogron na tacach z brązowego papieru rzemieślniczego pomiędzy rzędami winnic. Następnie zostawia się je aż wyschną na słońcu. Ten naturalny proces przemienia zwykłe winogrona w pyszne rodzynki.

Utlenianie oraz karmelizowanie się cukrów w czasie tego procesu sprawia, że rodzynki mają różne kolory. Od ciemnobrązowego do czarnego. Naturalnie proces suszenia winogron przebiega na słońcu. Jednak, aby go przyspieszyć można je zanurzać w wodzie i sztucznie odwadniać. Plusem jest to, że obie te metody produkcji rodzynek zachowują w nich bardzo ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.

Czarne rodzynki to jedno. W sklepach możesz spotkać jeszcze złote rodzynki bezglutenowe oraz sułtanki. W złotych rodzynkach znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy oraz fenoli. Sułtanki są najbardziej popularnym w Europie rodzajem rodzynek. Wytwarza się je z małych, bladozielonych winogron pochodzących z Turcji. Sułtanki są mniejsze i słodsze.

Co to są rodzynki bezglutenowe?

Rodzynki bezglutenowe to suszone winogrona. Owoce rośliny Vitis vinifera. Trzy najważniejsze, dostępne w sklepach rodzaje to:

  • suszone na słońcu (naturalne);
  • sztucznie suszone (zanurzane w wodzie);
  • rodzynki poddane działaniu dwutlenku siarki.

W przeciwieństwie do pozostałych, suszonych owoców, do których standardowo dodaje się substancje słodzące podczas procesu suszenia, w rodzynkach bezglutenowych nie ma w ogóle cukru. Rodzynka naturalnie ma w sobie już jego wystarczającą ilość.

bezglutenowe rodzynki

Dlaczego warto sięgnąć po rodzynki bezglutenowe?

Głównie dlatego, że dodają energii. Wszystko za sprawą znajdujących się w nich substancji odżywczych, takich jak: błonnik pokarmowy, potas i żelazo. W ich składzie nie znajdziesz szkodliwych dla zdrowia nie zawierają tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Rodzynki bezglutenowe są również cennym źródłem: białek, węglowodanów, tłuszczów, witaminy B6, magnezu, wapnia, witaminy K. Znajduje się w nich również cukier w postaci fruktozy, która ma niższy indeks glikemiczny.

Przeciwutleniacze i inne składniki w rodzynkach bezglutenowych

Tak samo, jak winogrona, rodzynki bezglutenowe są wyjątkowo wartościowym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają one głównie polifenole. Pomagają one w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie i mogą się przyczyniać do opóźnienia procesu starzenia się. Jedzenie rodzynek może być korzystne dla mózgu i zdolności poznawczych.

Rodzynki mają w sobie również bardzo duże ilości żelaza. To szczególnie ważny składnik dla osób będących na diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz dla kobiet. Rodzynki bezglutenowe często są dodawane do różnego rodzaju przekąsek po treningu. Znajdujące się w nich żelazo w największym stopniu się wchłania, jeżeli jest połączone z witaminą C. Ona również znajduje się w rodzynkach i tym samym może pozytywnie wpływać na poziom żelaza w organizmie.

Jedzenie rodzynek może być również z korzyścią dla Twojego układu odpornościowego. Wszystko za sprawą witaminy B, C oraz przeciwutleniaczy. Rodzynki bezglutenowe mają też właściwości antybakteryjne, dlatego mogą zmniejszyć u Ciebie ilość przeziębień w sezonie jesienno – zimowym. Mogą też ogólnie wzmacniać odporność.

Natomiast znajdujący się w rodzynkach bezglutenowych błonnik pokarmowy może być pomocny we wchłanianiu płynów naturalnie występujących w organizmie. Jest to błonnik nierozpuszczalny, ponieważ do zwiększenia objętości potrzebuje wody. Może to wpłynąć na zwiększenie się masy pokarmu przemieszczającego się w przewodzie pokarmowych. Regularne sięganie po rodzynki może przyczynić się do mniejszej ilości zaparć. Błonnik może być również pomocny w usuwaniu z ciała szkodliwych toksyn i innych zbędnych substancji.

W rodzynkach bezglutenowych znajduje się również wapń, który może działać wzmacniająco i reminalizująco na zęby. Inny, tak samo ważny składnik odżywczy to bor. Może się on przyczynić do zmniejszenia ilości bakterii w jamie ustnej. Kwas oleanolowy, jeden z fitochemikaliów obecnych w rodzynkach, może działać wzmacniająco i ochronnie na szkliwo zębów. Kwas oleanolowy jest silnym przeciwutleniaczem.

Czy rodzynki są bezglutenowe?

Naturalnie jest to produkt bez glutenu. Jednak w procesie produkcji może dojść do zanieczyszczenia nim. Dlatego zachęcamy Cię do sięgnięcia po rodzynki w Bio Sklepie. Są przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten.

Czy wiesz, że …

… rodzynki odkryli Egipcjanie. Jako pierwsi rozsmakowali się w suszonych na słońcu owocach winogron. Na początku XI wieku rodzynki trafiły do Europy i z miejsca podbiły Stary Kontynent. Szybko rozsmakował się w nich cały świat.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800