Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

13,85 zł

Cena regularna:

17,55 zł

Najniższa cena: 13,89 zł
szt.
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 600 g Bio Planet
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 600 g Bio Planet

8,95 zł

Cena regularna:

11,33 zł

Najniższa cena: 8,53 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Płatki Owsiane

Płatki owsiane BIO powstają z gniecionych ziaren owsa pozyskiwanego wyłącznie z certyfikowanych upraw. Dzięki temu zachowują wszystkie wartościowe składniki. Stanowią jeden z najbardziej popularnych produktów śniadaniowych. Można z nich przygotować nie tylko pożywną owsiankę z dodatkiem pestek, orzechów oraz świeżych bądź suszonych owoców, ale także placki, ciastka i kotlety.

Oprócz dań śniadaniowych świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, dań głównych i sałatek. Płatki owsiane stanowią ciekawą i zdrową alternatywę dla tradycyjnej panierki do mięs. Płatki owsiane można wykorzystać do przygotowania pysznego smoothie. Wystarczy wybrać ulubione owoce lub warzywa i dodać do nich garść płatków. Z ekologicznych płatków owsianych można przygotować również zbożowe ciasteczka i batoniki.

Płatki Owsiane

Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

13,85 zł

Cena regularna: 17,55 zł

Najniższa cena: 13,89 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane BIO 1 kg Bio Planet Płatki Owsiane BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

9,75 zł

Cena regularna: 12,75 zł

Najniższa cena: 9,75 zł
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane BIO 600 g Bio Planet Płatki Owsiane BIO 600 g Bio Planet
Cena:

6,59 zł

Cena regularna: 7,98 zł

Najniższa cena: 5,99 zł
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane Górskie BIO 600 g Bio Planet Płatki Owsiane Górskie BIO 600 g Bio Planet
Cena:

6,95 zł

Cena regularna: 8,53 zł

Najniższa cena: 6,81 zł
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca
Cena:

31,99 zł

Cena regularna: 38,79 zł

Najniższa cena: 32,63 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 600 g Bio Planet Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 600 g Bio Planet
Cena:

8,95 zł

Cena regularna: 11,33 zł

Najniższa cena: 8,53 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane BIO 3 kg Horeca Bio Planet Płatki Owsiane BIO 3 kg Horeca Bio Planet
Cena:

26,95 zł

Cena regularna: 32,25 zł

Najniższa cena: 27,13 zł
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Owsiane Błyskawiczne BIO 300 g Biogol Płatki Owsiane Błyskawiczne BIO 300 g Biogol
Producent: BIOGOL
Cena:

5,50 zł

zobacz więcej

Płatki produkowane ze zgniecionych ziaren owsa to cenny produkt o szerokim zastosowaniu spożywczym. Poza walorami kulinarnymi są skarbnicą substancji odżywczych, dzięki czemu zakwalifikowano je do grupy żywności funkcjonalnej. Czym różnią się poszczególne rodzaje płatków owsianych? Jakie mają właściwości prozdrowotne i czy stanowią odpowiedni wybór dla osób dbających o linię? Co oprócz tradycyjnej owsianki można z nich przygotować? Solidna porcja wiedzy oraz ciekawe przepisy poniżej.

Spis treści: 

Płatki owsiane – wartości odżywcze

Troska o zdrową dietę, mającą stanowić gwarant długiego życia w dobrej kondycji fizyczno-umysłowej, skłania do poszukiwania żywności o wysokiej wartości odżywczej. Niskoprzetworzone, naturalne produkty oferujące szereg prozdrowotnych właściwości, zyskują na popularności każdego dnia.

Płatki owsiane w 100 gramach dostarczają średnio:

  • 13 g białka – wśród jego substancji budulcowych można znaleźć aż 7 z 10 aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu,
  • 60 g węglowodanów, w tym ponad 10 g błonnika pokarmowego,
  • 7 g tłuszczu – z czego 80% to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.

Oprócz tego stanowią źródło soli mineralnych, m.in. cennych związków cynku, krzemu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. Dodatkowo charakteryzują się niską zawartością sodu, co jest szczególnie ważną cechą z punktu widzenia osób cierpiących na niewydolność układu krążenia. Taka porcja płatków owsianych dostarcza też sporo witamin – pokrywa około 40% dziennego zapotrzebowania na tiaminę (witamina B1) oraz 20% dziennego zapotrzebowania na kwas pantotenowy (witamina B5) i witaminę E.

Rodzaje płatków owsianych – które są najlepsze?

Już na wstępie warto zaznaczyć, że najkorzystniejszym wyborem będą ekologiczne płatki owsiane, jako produkt o gwarantowanej jakości i całkowicie wolny od szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin np. glifosatu. Podział na płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne odzwierciedla stopień obróbki zboża oraz czas potrzebny na ich przyrządzenie.

Płatki owsiane zwykłe

To najmniej przetworzone ziarna, najtwardsze i najtrudniejsze do strawienia, charakteryzujące się najwyższą wartością odżywczą. Stanowią wyrób odpowiedni dla osób zdrowych, a ze względu na wydłużony czas uwalniania energii – szczególnie polecane są w okresie stosowania diety odchudzającej oraz prowadzenia intensywnych treningów fizycznych. Z powodzeniem znajdują zastosowanie się w przepisach zakładających ich wcześniejsze namoczenie lub dłuższe gotowanie.

Płatki owsiane górskie

Od pierwszego typu płatków różnią się uprzednim rozdrobnieniem przeznaczonego do zgniatania ziarna. Tak niewielki stopień przekształcenia pozwala zachować większość cennych substancji, oferując jednocześnie łatwiejszą ich strawność. Płatki owsiane górskie to najpopularniejsza odsłona produktu, przeznaczona dla szerokiej grupy odbiorców, a także posiadająca rozległe zastosowanie kulinarne.

Płatki owsiane błyskawiczne

Płatki owsiane produkowane z nawadnianego ziarna owsa charakteryzują się dość luźną, delikatną strukturą i jak sama nazwa sugeruje – błyskawicznym czasem przyrządzania. Ze względu na wcześniejszą obróbkę hydrotermiczną są zdatne do spożycia bez dodatkowego gotowania albo namaczania. Posiadają nieco mniejszą zawartość błonnika, stanowiąc łatwiej strawny wybór. Świetnie nadają się dla małych dzieci oraz osób starszych, cierpiących na trudności z gryzieniem lub przełykaniem pokarmu.

płatki owsiane

Właściwości płatków owsianych

To bez wątpienia jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych wyrobów spożywczych. Nie przypadkiem płatki owsiane zaliczane są do grupy żywności funkcjonalnej. Czym charakteryzują się tego rodzaju produkty? Otóż:

  • należą do pokarmów zwyczajowo obecnych w codziennej diecie,
  • występują w tradycyjnej, naturalnej postaci – nie jako tabletki lub kapsułki,
  • pozytywnie wpływają na fizjologię organizmu, a zwłaszcza: zwiększają odporność, sprzyjają zapobieganiu i wspomagają w leczeniu chorób (przede wszystkim cywilizacyjnych), wspierają dobre samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne, opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Płatki owsiane dzięki zawartemu w nich bogactwu składników bioaktywnych, takich jak β-glukany (tokole, awentramidyny, kwasy polifenolowe, kwas fitynowy), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy z grup omega-3, omega-6 i omega-9), fitosterole oraz witaminy (B1, B5, E) wywołują szereg korzystnych dla organizmu ludzkiego działań. Szczególną rolę odgrywa tutaj błonnik, dzielący się na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie – każda z ma inne zadania.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie (beta-glukany) odpowiada za:

  • wsparcie mikrobiomu jelitowego – prebiotyczne składniki odżywiają dobroczynną naturalną florę, pomocną w profilaktyce otyłości, cukrzycy typu II oraz depresji,
  • detoksykację – wychwytywanie, wiązanie i usuwanie z organizmu toksycznych związków (dzięki obecności kwasu glukuronowego),
  • obniżenie zawartości cholesterolu we krwi, poprzez zwiększenie jego wydalania z żółcią – szacuje się, że codzienne spożywanie ⅔ filiżanki płatków owsianych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego we krwi o 2%, a frakcji LDL o 5%, co może zredukować ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca o ok. 10%,
  • działanie antyoksydacyjnie – neutralizuje wolne rodniki, zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych,
  • ułatwienie gojenia ran oraz przyspiesza regenerację skóry.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie ma wpływ na:

  • pobudzanie wydzielania śliny, a wraz z nią enzymów potrzebnych do prawidłowego trawienia pokarmów,
  • wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku,
  • regulację wydzielania hormonów przewodu pokarmowego i soków trawiennych,
  • mechaniczne pobudzenie perystaltyki oraz poprawę ukrwienia jelit – zapobiega zaparciom, wspiera profilaktykę uchyłkowatości i chorób nowotworowych jellit,
  • zwiększenie uczucia sytości posiłków, ograniczając podjadanie podczas odchudzania.

Oprócz tego regularne spożywanie płatków owsianych pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz usprawnić jej transport w organizmie, co skutkuje lepszym dotlenieniem komórek ciała. Pozwala również skuteczniej kontrolować glikemię w przypadku borykania się z zaburzeniami tolerancji glukozy.

Czy płatki owsiane mogą szkodzić?

Codzienna porcja owsianki to zdecydowanie korzystna dawka substancji odżywczych, jednak osoby na diecie lekkostrawnej, powinny zwrócić uwagę na rodzaj i ilość przyjmowanych pokarmów, w tym również tych uchodzących za najzdrowsze. Włączenie płatków owsianych do jadłospisu powinni wcześniej skonsultować z lekarzem pacjenci w fazie ostrej choroby Leśniowskiego-Crohna, cierpiący na nieżyt żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego lub błony śluzowej oraz nowotwór jelita grubego.

Czy płatki owsiane mają gluten?

Owies jest naturalnie zbożem wolnym od glutenu. Niestety, jego konwencjonalne przetwórstwo i dzielenie przestrzeni produkcyjnej z ziarnami innych gatunków prowadzi często do zanieczyszczenia wyrobu. Chcąc mieć pewność dokonywania bezpiecznego wyboru, warto sięgać po ekologiczne bezglutenowe płatki owsiane oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. To gwarancja, że końcowy produkt został przebadany, a zakład, w którym powstał, spełnia wymogi AOESC (Association Of European Coeliac Societies – Stowarzyszenie Europejskich Grup Celiaków).

Płatki owsiane - kalorie

Płatki owsiane zawierają średnio 360 kcal w 100 gramach produktu. Wydawać by się mogło, że to dość dużo, jednak biorąc pod uwagę ilość zawartych z nich cennych składników pokarmowych oraz długo utrzymujące się uczucie sytości po posiłku – to całkiem korzystny wynik. Baczną uwagę należy jednak zwrócić na dodatki do owsianki. W trosce o zdrową dietę i zgrabną sylwetkę trzeba zrezygnować ze wzbogacania płatków owsianych o biały cukier, tłuste mleko czy słodzony napój roślinny. Lepiej sięgnąć po owoce – świeże, mrożone lub suszone, naturalne superfoods – orzechy, migdały, chia, a także przyprawy – cynamon, wanilię, imbir oraz kurkumę. Jako dodatkową nutę słodkości można dodać nieco stewii, ksylitolu albo odrobinę miodu.

Płatki owsiane - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny płatków owsianych górskich plasuje się w okolicach IG 58, natomiast płatków błyskawicznych IG 66. To relatywnie niższy wynik, niż rezultaty uzyskane przez produkty pszenne, kukurydziane lub jęczmienne. Dość niski IG ma znaczenie nie tylko w profilaktyce i leczeniu nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej organizmu, ale również zapobieganiu, coraz częściej spotykanej, otyłości. Wskaźnik ten pozwala scharakteryzować płatki owsiane jako wybór gwarantujący stopniowe uwalnianie się energii z pożywienia, pozwalający uniknąć napadów tzw. wilczego głodu oraz ułatwiający zachowanie prawidłowej masy ciała.

Płatki owsiane na mleku – czy to jedyny sposób na zdrowe śniadanie?

Mleczna owsianka to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Chcąc uniknąć nudy w porannym menu, płatki owsiane można przygotowywać na wiele różnych sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Neutralny smak produktu zostawia szerokie pole do kulinarnych fantazji! Owies tworzy ciekawe kompozycje z wyrobami nabiałowymi – jogurtami, kefirami oraz maślanką. Na bazie płatków doskonale udają się domowe musli, granole, ciasteczka i batoniki energetyczne. Delikatne warianty błyskawiczne dodadzą treściwości owocowym koktajlom, a także lekkości przyjemnie chrupiącej, zdrowszej alternatywie tradycyjnej kruszonki.

owsianka z płatków owsianych

Płatki owsiane – przepisy

Szukając inspiracji do przyrządzania dań na bazie płatków owsianych, warto na początku sięgnąć po sprawdzone receptury. Zdobywając doświadczenie w pracy z nowym produktem, poznaje się jego właściwości, by później tworzyć już samodzielnie smakowite połączenia.

Jesienne jabłka z cynamonem pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 500 g słodkich jabłek,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 g płatków owsianych górskich,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 3 łyżki),
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 łyżki syropu z agawy BIO lub klonowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. W tym czasie obrać i pokroić jabłka na średniej wielkości kostkę albo półplastry.
  2. Owoce wymieszać z ksylitolem i cynamonem, po czym wyłożyć je do żaroodpornego naczynia.
  3. Płatki owsiane, sok z cytryny, olej kokosowy oraz syrop umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia się składników. Konsystencja nie musi być idealnie gładka – pojedyncze większe kawałki płatków wprowadzą po upieczeniu ciekawy element dodatkowej chrupkości. Przykryć owoce kruszonką.
  4. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Wskazówki:

  • zamiast jabłek z powodzeniem można wykorzystać gruszki, morele, śliwki albo mieszankę owoców,
  • warto eksperymentować z przyprawami – nuta wanilii, imbiru lub kardamonu pozwoli zupełnie odmienić charakter deseru,
  • owoce pod kruszonką z płatków owsianych to doskonały pomysł na śniadanie, deser oraz jesienny podwieczorek.

Owsianka dla zabieganych

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 łyżeczka chia,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów,
  • 1 szklanka napoju migdałowego bez cukru,
  • pół szklanki ulubionych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wymieszać z chia i migdałami – wsypać do słoiczka.
  2. Jako drugą warstwę wyłożyć owoce, całość zalać napojem migdałowym.
  3. Szczelnie zakręcony pojemnik z nocną owsianką wstawić wieczorem do lodówki, a rano – będzie gotowa!

Wskazówki:

  • do nocnej owsianki świetnie nadają się owoce jagodowe (truskawki, borówki, jeżyny), ale też mango, gruszka czy banan,
  • można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców,
  • tak przygotowane płatki owsiane doskonale sprawdzą się jako szybka przekąska do zabrania na wynos.

Jak prawidłowo przechowywać płatki owsiane?

Płatki owsiane najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Produkt kupiony w papierowym lub plastikowym opakowaniu należy jak najszybciej przesypać do szczelnego, najlepiej szklanego pojemnika np. słoika. W ten sposób można zapobiec zawilgoceniu płatków owsianych i rozwojowi szkodliwych patogenów. Ochroni to również zawarte w nich, wrażliwe na utlenianie, nienasycone kwasy tłuszczowe.

kosmetyki owsiane z płatków owsianych

Płatki owsiane dla zdrowej i pięknej skóry

Spożywanie płatków owsianych oraz stosowanie zabiegów pielęgnacyjnych z ich użyciem jest szczególnie polecane osobom posiadającym cerę naczynkową lub wrażliwą, a także borykającym się ze zmianami trądzikowymi. Kosmetyki owsiane łagodzą stany zapalne, nawilżają, wygładzają oraz widocznie poprawiają wygląd skóry – bezpiecznie i naturalnie!

Krótko mówiąc, płatki owsiane BIO to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Zaliczane do grona żywności funkcjonalnej pomagają ustrzec się przed chorobami dietozależnymi, wspierają na co dzień dobre samopoczucie oraz kondycję psychofizyczną. Kluczem do częstego sięgania po płatki owsiane jest znajomość smacznych dań przygotowanych z ich użyciem – już dziś skompletuj potrzebne składniki i wypróbuj choć jeden z nich!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium