Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Czarna Soczewica

Soczewica czarna to inaczej beluga. Tak, jak pozostałe nasiona roślin strączkowych stanowi ona bardzo dobre źródło białka. Dodatkowo, jest bogata w tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i węglowodany. Wszystkie wymienione tutaj substancje mogą się przyczyniać do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Soczewica czarna jest o wiele mniej popularna niż jej czerwona odmiana. A szkoda, bo ma tak sama wiele do zaoferowania. Soczewica czarna jest jedną z najsmaczniejszych i budzących największe zainteresowanie odmian tej rośliny strączkowej. Ma czarny kolor przypominający atrament.

Soczewica Czarna

Inna nazwa soczewicy czarnej to beluga. Wzięła się ona z podobieństwa małych czarnych ziaren tej roślin do luksusowego kawioru, pochodzącego z jesiotra Belugi. Tę odmianę soczewicy uprawia się suchym i chłodnym klimacie. Można ją spotkać na przykład w Ameryce Północnej i Kanadzie. W przeciwieństwie do soczewicy żółtej lub czerwonej, czarna odmiana bardzo dobrze pasuje do różnorodnych potraw.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w soczewicy czarnej?

Najważniejszym składnikiem w czarnej soczewicy jest białko roślinne. 100 g tego produktu dostarcza 26 g tego składnika, 30 g węglowodanów i 1,1 g tłuszczów, w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Czarna soczewica słynie również z wysokiej zawartości kwasu foliowego i błonnika pokarmowego. Dlatego jest spożywanie może mieć korzystne działanie na układ pokarmowy, jelita i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Z uwagi na występujący w niej kwas foliowy, soczewica czarna jest dobrym wyborem dla kobiet w ciąży oraz planujących w najbliższym czasie mieć dziecko. Równie ważnym składnikiem soczewicy czarnej są antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. To naturalne barwniki roślinne. Pełnią one rolę ochronną dla organizmu. One również są odpowiedzialne za ten intensywny, czarny kolor soczewicy. Antocyjany powinny się znaleźć w Twojej codziennej diecie, ponieważ mają jeszcze wiele cennych dla zdrowia właściwości.

Soczewica czarna stanowi również bardzo dobre źródło manganu, żelaza, fosforu, potasu, witaminy B6. Przy okazji warto napisać jeszcze parę słów o kaloryczności tej rośliny strączkowej. W 100 g jest prawie 300 kcal. To na tyle dużo, że nie jest to odpowiedni produkt dla osób, które są na diecie odchudzającej.

Jak należy gotować czarną soczewicę?

Zanim w ogóle zaczniesz gotować soczewicę, to musisz przepłukać jej nasiona pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest wrzucenie nasion do garnka, aby poddać je obróbce termicznej. Soczewicę czarną trzeba gotować w proporcji 2:1 (1 porcja produktu na 2 porcję wody). Czas gotowania czarnej soczewicy to około 45 minut. Pod koniec należy ją jeszcze posolić, a później odcedzić. W ten sposób przygotowane nasiona mają naturalny, czarny kolor i odpowiednią strukturę.

Ile kosztuje czarna soczewica? Gdzie możesz ją kupić?

Czarna soczewica najczęściej występuje w sklepach z żywnością ekologiczną. Zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Można ją również spotkać w niektórych dyskontach, ale raczej tylko z okazji jakiejś akcji tematycznej. Koszt za opakowanie około 400 gramów to od 10 do 14 złotych. Oczywiście te ceny mogą się różnić, bo wiele sklepów ma promocje. Ten produkt często występuje również w opakowaniach pół kilo i kilogramowych. Wtedy jest bardziej opłacalny.

czarna soczewica

Co możesz zrobić z soczewicy czarnej?

Na pewno wiele pożywnych i zdrowych dań. Jednym z nich jest zapiekanka. Najpierw ugotuj soczewicę czarną zgodnie z podanym powyżej przepisem. Kolejnym krokiem jest przełożenie jest do żaroodpornego naczynia. Możesz do niej dodać na wcześniej lekko podgotowane warzywa, ulubiony makaron lub ryż. Soczewica czarna bardzo dobrze komponuje się z różnymi serami. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Soczewica czarna to również wyjątkowy dodatek do różnego rodzaju sałatek. Ugotuj soczewicę i dowolne warzywa, które lubisz. Gdy całość ostygnie, to wszystkie składniki przełóż do salaterki. Soczewica czarna bardzo dobrze smakuje w połączeniu na przykład z pomidorkami koktajlowymi. Pamiętaj o dokładnym wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Możesz dodać do nich również sos. Do jego przygotowania wystarczające będą: oliwa, miód i musztarda. Warto do sałatki dodać również świeże zioła i ulubione przyprawy.

Soczewica czarna to również częsty składnik różnego rodzaju past kanapkowych. Zacznij od ugotowania soczewicy do miękkości. Następnie przy użyciu blendera zmiksuj ją na gładką masę. Pasty kanapkowe to dobre urozmaicenie codziennego jadłospisu. Poza soczewicą czarną możesz do nich dodać na przykład suszone pomidory, oliwki, awokado i oczywiście ulubione zioła, które podkreślą smak pasty kanapkowej.

Czy wiesz, że…

… soczewica ceniona była w starożytnym Egipcie jako nieodzowny składnik prawie każdego posiłku. W tamtych czasach wytwarzano z niej też mąkę do wyrobu pieczywa. Ponad 1600 lat temu odgrywała istotną rolę w handlu. Stanowiła niezwykle cenny towar wymienny.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800