Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka jaglana

Mąka Jaglana

Mąka jaglana

Mąka jaglana pozyskiwana jest z ziaren prosa zwyczajnego - jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych, kuzynki pszenicy i żyta, dziko rosnącej na ogromnych obszarach Azji, od Mongolii aż po Morze Kaspijskie. Zaczęła być uprawiana prawdopodobnie około 10 tysięcy lat temu.

Jagły znane już były w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Proso wymienia się również w starożytnych tekstach ajurwedyjskich, a ok. 3 tysięcy lat p.n.e. uprawiano je na obszarze starożytnej Grecji.

Dziś wiodącymi producentami prosa są Chiny, Nepal, Indie, Ukraina, Rosja, Białoruś i Turcja. W Stanach Zjednoczonych ziarno uprawia się przede wszystkim jako pokarm dla ptaków. Ziarna pozyskiwane z prosa wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji kaszy jaglanej.

Mąka jaglana powstaje w procesie mielenia kaszy jaglanej. Swoim składem odżywczym niewiele się różni od kaszy jaglanej – jest to ten sam produkt o drobniejszej konsystencji wynikającej z dłuższego przemiału. Jest dość kaloryczna i bogata w węglowodany, ale większość z nich to korzystny dla zdrowia błonnik. Proso jest obfitym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 i B6, a w mniejszej proporcji również kwasu foliowego. Witaminy te biorą udział w trawieniu tłuszczów, wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego. Zawiera duże dawki fosforu, manganu, magnezu, żelaza, miedzi oraz selenu. W mące jaglanej znajdują się aminokwasy - budująca mięśnie leucyna czy zapewniająca właściwy metabolizm izoleucyna.

Przed wiekami medycyna ludowa uważała, że rozdrobnione ziarna prosa mają właściwości przeciwzapalne oraz chłodzące. Gotowane zboże stosowano w kompresach na ropnie, czyraki, afty, a kobietom podawano go wewnętrznie na krwiomocz. Korzenie prosa miały działać jako odtrutka.

mąka jaglana

Mąka jaglana dla przewodu pokarmowego

Mąka jaglana dzięki obecności lignanów działa podobnie jak probiotyki odbudowując naszą florę bakteryjną, zawiera również tryptofan, czyli aminokwas o działaniu antydepresyjnym. Stanowi cenne źródło żelaza, magnezu, cynku, miedzi i manganu, stąd polecana jest przy niedokrwistości oraz problemach z włosami i paznokciami; zaopatruje organizm w krzem, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla zdrowych kości, skóry i włosów.

Mąka z kaszy jaglanej jest bezpieczna dla niemowląt, może być podawana od 5-go miesiąca jako jeden z pierwszych produktów uzupełniających. Jest lekkostrawna, polecana dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Zalecana jest także dla sportowców zarówno przed, jak i po treningu.

Wartości odżywcze mąki jaglanej w 100 gramach:

Energia: 1460 kJ / 344 kcal
Tłuszcz: 2,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 68 g
- w tym cukry: 0,1 g
Błonnik: 1,4 g
Białko: 11 g
Sól: 0 g

Mąka jaglana BIO naturalnie nie zawiera glutenu, może być stosowana przez osoby chore na celiakię oraz z nadwrażliwością na gluten. Dla osób z celiakią niezbędna jest bezglutenowa mąka jaglana z badaniami na brak śladowych ilości glutenu.

100 g mąki jaglanej bezglutenowej zawiera 373 kilokalorie. Indeks glikemiczny dla mąki jaglanej to 70.

Mąka jaglana - zastosowanie w kuchni

Ekologiczna mąka jaglana zalicza się do grupy uniwersalnych mąk bazowych, obok mąki ryżowej, owsianej oraz gryczanej. Każda z nich jest miałka i dość neutralna w smaku.

Dlatego mąkę jaglaną można wykorzystać praktycznie wszędzie tam, gdzie tradycyjnie używa się mąki pszennej. Świetnie sprawdzi się zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny uwagi jest też chleb z mąki jaglanej.

Pamiętajmy, że wypieki z mąk bezglutenowych nie będą tak wyrośnięte i plastyczne, jak te pszenne i żytnie. Mimo to mąka jaglana daje zaskakująco pozytywne efekty w zakresie lekkości, miękkości oraz smakowej neutralności.

Brak glutenu w mące jaglanej stanowi ograniczenie w produkcji wypieków czy makaronów. Dla uzyskania pożądanej konsystencji i tekstury pieczywa czy ciastek zalecane jest mieszanie z innymi rodzajami mąk.

Wypieki z mąki jaglanej mają jasny kolor i są aksamitne w smaku.
Mąka jaglana idealnie nadaje się do przygotowywania kleików, bardzo szybko chłonie wodę i pęcznieje.

Smak mąki jaglanej

Mąka jaglana, poza lekko orzechowym aromatem, może mieć gorzkawy smak. Ta goryczka może wpłynąć na atrakcyjność potraw. Nie powinno się jej przechowywać zbyt długo – właśnie wtedy nabiera ona nieprzyjemnej gorzkiej nuty. Dla wydłużenia czasu przydatności do spożycia należy przechowywać produkt w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnych i chłodnym miejscu.

Jest sposób na wyeliminowanie goryczki - przygotowanie ekologicznej mąki jaglanej w domu i pozbycie się nieprzyjemnego posmaku. W tym celu płuczemy najpierw kaszę w gorącej wodzie przez kilka minut, następnie parzymy ją wrzątkiem, a po odcedzeniu i wyschnięciu prażymy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 110 stopni (jeśli 1 kg, to nawet godzinę). Dobrze wyschnięte ziarna mielimy w młynku do kawy lub wysokoobrotowym blenderze i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800