Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka jaglana

Mąka Jaglana

Mąka jaglana powstaje w procesie mielenia kaszy jaglanej. Swoim składem odżywczym niewiele się różni od kaszy jaglanej – jest to ten sam produkt o drobniejszej konsystencji wynikającej z dłuższego przemiału. Jest dość kaloryczna i bogata w węglowodany, ale większość z nich to korzystny dla zdrowia błonnik. Proso jest obfitym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 i B6, a w mniejszej proporcji również kwasu foliowego. Witaminy te biorą udział w trawieniu tłuszczów, wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego. Zawiera duże dawki fosforu, manganu, magnezu, żelaza, miedzi oraz selenu. W mące jaglanej znajdują się aminokwasy - budująca mięśnie leucyna czy zapewniająca właściwy metabolizm izoleucyna.

Przed wiekami medycyna ludowa uważała, że rozdrobnione ziarna prosa mają właściwości przeciwzapalne oraz chłodzące. Gotowane zboże stosowano w kompresach na ropnie, czyraki, afty, a kobietom podawano go wewnętrznie na krwiomocz. Korzenie prosa miały działać jako odtrutka. 

Mąka jaglana - zastosowanie

Mąka jaglana zalicza się do grupy uniwersalnych mąk bazowych, obok mąki ryżowej, owsianej oraz gryczanej. Każda z nich jest miałka i dość neutralna w smaku. Dlatego mąkę jaglaną można wykorzystać praktycznie wszędzie tam, gdzie tradycyjnie używa się mąki pszennej. Świetnie sprawdzi się zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny uwagi jest też chleb z mąki jaglanej.

Pamiętajmy, że wypieki z mąk bezglutenowych nie będą tak wyrośnięte i plastyczne, jak te pszenne i żytnie. Mimo to mąka jaglana daje zaskakująco pozytywne efekty w zakresie lekkości, miękkości oraz smakowej neutralności.

Brak glutenu w mące jaglanej stanowi ograniczenie w produkcji wypieków czy makaronów. Dla uzyskania pożądanej konsystencji i tekstury pieczywa czy ciastek zalecane jest mieszanie z innymi rodzajami mąk.

Wypieki z mąki jaglanej mają jasny kolor i są aksamitne w smaku.
Mąka jaglana idealnie nadaje się do przygotowywania kleików, bardzo szybko chłonie wodę i pęcznieje.

Mąka jaglana, poza lekko orzechowym aromatem, może mieć gorzkawy smak. Ta goryczka może wpłynąć na atrakcyjność potraw. Nie powinno się jej przechowywać zbyt długo – właśnie wtedy nabiera ona nieprzyjemnej gorzkiej nuty. Dla wydłużenia czasu przydatności do spożycia należy przechowywać produkt w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnych i chłodnym miejscu.

Jest sposób na wyeliminowanie goryczki - przygotowanie mąki jaglanej w domu i pozbycie się nieprzyjemnego posmaku. W tym celu płuczemy najpierw kaszę w gorącej wodzie przez kilka minut, następnie parzymy ją wrzątkiem, a po odcedzeniu i wyschnięciu prażymy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 110 stopni (jeśli 1 kg, to nawet godzinę). Dobrze wyschnięte ziarna mielimy w młynku do kawy lub wysokoobrotowym blenderze i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl