Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Granola

Granola

Granola

Granola to produkt, który łączy w sobie m.in. płatki zbożowe, nasiona, rodzynki, orzechy, miód oraz suszone owoce. Jej chrupkość jest wynikiem procesu pieczenia. To smaczna i pożywna przekąska, którą najchętniej spożywamy na śniadanie – w połączeniu z mlekiem lub jogurtem. Może jednak być dodatkiem do innych potraw, w tym wypieków czy deserów. Co warto wiedzieć o granoli? Jakie ma właściwości i wartości odżywcze? Na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni produkt?

Co to jest granola?

Granola to słowo pochodzące od włoskiego 'grano', czyli zboże, pszenica. Pod tą nazwą kryje się mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych i pszennych, rzadziej kukurydzianych), nasion, rodzynek, orzechów (włoskich, laskowych, migdałów), suszonych owoców oraz miodu. Odpowiednio przygotowana mieszanka jest pieczona, aby nadać jej właściwej chrupkości. To właśnie ta słodka glazura jest elementem odróżniającym ten produkt od musli.

Granola ekologiczna może być serwowana na śniadanie z jogurtem, kefirem, maślanką czy mlekiem – zarówno zwierzęcym, jak i roślinnym. Znalazła również zastosowanie jako dodatek do ciast, ciasteczek, domowych batoników oraz deserów. Może być spożywana samodzielnie jako przekąska. Co lepsze – gotowa czy domowa granola? Oba te rozwiązania się świetnym rozwiązaniem – gotowy produkt to oszczędność czasu, natomiast samodzielnie przygotowany to gwarancja dodatku w postaci wyłącznie ulubionych składników. To drugie rozwiązanie wymaga jednak pewnej wiedzy oraz umiejętności dotyczących przygotowania granoli BIO w domowym zaciszu.

Początki granoli – kto ją wymyślił?

Granola, chociaż dopiero w ostatnim czasie zyskuje w naszym kraju na znaczeniu, została opracowana jeszcze w XIX wieku. Ogromny udział miał w tym doktor James Caleba Jackson z Dansville w stanie Nowy Jork. Początkowo granola była kawałkami dwukrotnie pieczonego ciasta z mąki typu graham. Musiały być one moczone przez całą noc, aby nadawały się do spożycia.

Niedługo później John Harvey Kellogg opracował smaczniejszą wersję tego produktu. Wprowadził on w życie pomysł walcowania ziaren, co pozytywnie wpłynęło na smak i inne walory granoli. Forma produktu znana współcześnie została nadana granoli na przełomie XIX i XX wieku.

Rodzaje granoli

Obecnie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek zróżnicowanych wersji granoli ekologicznej. Niektórzy smakosze decydują się również na przyrządzenie własnej wersji produktu w domu. Podstawowy wariant granoli ma w swym składzie płatki owsiane, orzechy, suszone owoce oraz miód.

Niemniej jednak warto spróbować inne produkty, w tym m.in.:

  • granola kawowa,
  • granola z jabłkiem i cynamonem,
  • granola z jagodami goji,
  • granola z figą i kokosem,
  • granola z orzechem włoskim i czekoladą,
  • granola z kokosem i maca,
  • granola z bananem i kakao,
  • granola z maliną i kakao.

Granola BIO w swoim składzie może mieć również m.in. preparowany ryż, kawałki czekolady, siemię lniane, pestki słonecznika oraz dyni. Produkt ten dostępny jest w wielu różnorodnych wersjach np. bezglutenowej czy niskosłodzonej.

granola

Czy granola jest zdrowa?

Spożywanie granoli ekologicznej może nieść za sobą szereg korzyści, jednak jak wszystko – należy jeść ją z umiarem. Nie da się jednoznacznie określić wartości odżywczych i właściwości tego produktu, ponieważ wszystko zależy od jego składu i konkretnego producenta. Im więcej suszonych owoców, tym wyższa zawartość cukru. W zależności od dobranych składników granola może mieć różną zawartość błonnika, białka czy tłuszczu.

Średnio szacuje się, że pojedyncza porcja granoli BIO to ok. 200 kcal. Jeżeli zdecydujemy się na produkt o mniejszej zawartości cukru, możemy mieć pewność, że jego indeks glikemiczny również będzie niższy. Mieszanki, w których można znaleźć nasiona chia, olej kokosowy, pełne ziarna oraz suszone jagody mogą wyróżniać się zawartością składników o właściwościach przeciwutleniających. Granole z orzechami (np. nerkowca, włoskimi, migdałami) mają natomiast wyższą zawartość dobrego tłuszczu. Najczęściej produkt zawiera znaczne ilości żelaza, cynku, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B.

Granole ekologiczne, które są bogatym źródłem błonnika, są produktem pozytywnie wpływającym na pracę układu pokarmowego. Jeżeli zależy nam na tym, aby produkt zawierał dużo białka, warto sięgnąć po wyroby z orzechami włoskimi, migdałami, nerkowcami, dynią czy sezamem. Zawarty w produkcie owies uważany jest za źródło beta-glukanu, czyli składnika, który reguluje poziom cholesterolu całkowitego i LDL. Natomiast źródłem cennych przeciwutleniaczy są m.in. kokos, nasiona chia oraz orzechy brazylijskie.

Jaką granolę wybrać?

Na rynku jest dużo różnorodnych produktów – w granoli można znaleźć naprawdę przeróżne składniki. Dlatego tak ważne jest czytanie opisów oraz etykiet. Najlepiej, aby składniki pojawiające się na początku składu, były pełnowartościowe. Mowa tu m.in. o owsie, orzechach, nasionach oraz suszonych owocach. Warto wybierać wyroby bogate w białko oraz błonnik (ok. 3-5 gramów błonnika w pojedynczej porcji). W miarę możliwości należy unikać produktów, które mają dużą zawartość cukru oraz substancji słodzących.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800