Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Żurek bez glutenu

Tradycyjny żurek jest staropolską zupą na zakwasie. Wytwarza się go z mąki żytniej, która jest kiszona przez parę dni w kamiennym garnku. Wielkanocny żurek podaje się bardzo często w chlebie. Dodaje się do niego standardowo ziemniaki i białą kiełbasę. Niestety wiele z tych produktów może zawierać gluten, więc osoby cierpiące na celiakię nie mogą sobie pozwolić na jego spróbowanie. Istnieje jednak możliwość przygotowania w domu lub kupienia gotowego żurku bezglutenowego. W jego składzie nie ma mąki pszennej, żytniej, ani innych niebezpiecznych dla osób na diecie bezglutenowej składników. Zakwas do żurku bezglutenowego możesz równie dobrze zrobić z mąki ryżowej i będzie tak samo smaczny.

Żurek Bezglutenowy

Czym jest żurek?

Żurek jest jedną z najstarszych potraw na Słowiańszczyźnie. Żur pochodzi od niemieckiego słowa Sauer, które oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Ta nazwa zaczęła być stosowana na całych ziemiach polskich w XV wieku. Żurem nazywano wszystkie potrawy, które powstawały z zakwaszonej mąki. Tradycyjnie żurek przygotowywany był z zakwaszonej mąki żytniej razowej. Najlepiej smakuje z dodatkiem lokalnych produktów.

Tradycyjnie zakwas przygotowywano w domu. Do jego zrobienia potrzebny był zakwas z miejscowego żyta. Dodawało się do niego skórki razowego chleba, a następnie odstawiało w ciepłe miejsce. Taki zakwas powinien postać pod przykryciem przez minimum 1 tydzień. Wtedy kisł. Domowy zakwas charakteryzuje się intensywnie kwaśnym smakiem.

W dalszej kolejności gotowano wywar z kości. Należało do niego dodać obrane ziemniaki i cebulę. Ostatnim etapem było połączenie go z zakwasem. Wiele gospodyń domowych miało swoje sposoby na urozmaicenie takiego przepisu. Do żurku dodawały na przykład zioła. Przede wszystkim, majeranek. Żur występuje również w wersji postnej. Wtedy dodaje się do niego mleko lub śmietanę.

Jak zrobić zakwas na żurek bezglutenowy?

Tym, czy bezglutenowy żurek różni się od tradycyjnego jest przede wszystkim zakwas. Możesz go zrobić na przykład z bezglutenowej mąki gryczanej lub ryżowej. Bezglutenowy żurek możesz spożywać zarówno w wersji mięsnej, jak i postnej. Składniki, które będą Ci potrzebne do zrobienia żurku bez glutenu to: mąka gryczana lub szklanka zmielonej kaszy gryczanej niepalonej, trzy szklanki letniej, przegotowanej wody, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe. Proporcje dopasuj do swoich indywidualnych preferencji.

Przygotowywanie bezglutenowego żurku zacznij od wsypania mąki do słoika lub do garnka. Wlewaj do niej stopniowo wodę i mieszaj ją wolno za pomocą drewnianej łyżki. W ten sposób pozbędziesz się potencjalnych grudek. Następnym krokiem jest obranie czosnku i przeciśnięcie go przez wyciskacz. Możesz również rozgnieść go nożem. Po dodaniu czosnku do garnka, dołącz do niego również pozostałe przyprawy. Są to: ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wymieszaj ze sobą te wszystkie składniki.

Kamienny garnek lub słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Pięć dni do tygodnia powinno być wystarczające. Zamiast gazy do przykrycia garnka możesz wykorzystać również ściereczkę lnianą lub pieluchę tetrową. Z przygotowanego zakwasu bezglutenowego możesz od razu zrobić żurek lub odstawić go do lodówki. Nie zepsuje się w niej nawet przez dwa tygodnie.

Żurek bezglutenowy – z czym go jeść?

Żurek bezglutenowy możesz spożywać na przykład z ziemniakami. Jednak pamiętaj o tym, żeby nie gotować ich z zupie, ale samodzielnie. W kwaśnym żurku bezglutenowym one się po prostu nie ugotują. Żurek bezglutenowy doskonale smakuje również z pokrojoną w plasterki kiełbasą, jajkami ugotowanymi na twardo. Mogą to być jajka pochodzące od kury lub od przepiórki. Żurek bezglutenowy najlepiej jest podawać w głębokich talerzach.

bezglutenowy żurek

Dlaczego żurek bezglutenowy kojarzy się z postem?

W czasie Wielkiego Postu żurek bezglutenowy był najważniejszym i podstawowym pożywieniem. W niektórych częściach Polski do dzisiaj jest tak, że garnek do robienia zakwasu na żur przelewa się wrzątkiem we wtorek przed Popielcem. W ten sposób można zlikwidować pozostałości tłuszczu. Kolejną tradycją, która przetrwała do dzisiaj jest urządzanie symbolicznego pogrzebu żuru i śledzia. Obywało się to w Sobotę Wielkanocną. Uczestnicy takiego pogrzebu niosą powieszonego na gałęzi śledzia. Natomiast jedna osoba, która jeszcze nie zna tego zwyczaju niesie na głowie garnek pełen żuru. Za nim podąża osoba z łopatą. Następnie w wybranym przez siebie momencie uderza łopatą w garnek z żurkiem. Możesz się domyślić jaki jest dalszy ciąg tej zabawy. Radość z niej ma każdy, poza osobą, która właśnie została oblana wielkanocną zupą.

Jaka jest różnica między żurkiem bezglutenowym a barszczem białym?

Wiele osób myśli, że żurek bezglutenowy i biały barszcz to ta sama zupa. Często również za biały barszcz uznaje się sam zakwas bezglutenowy, a żurkiem bezglutenowym wyłącznie ugotowaną na nim zupę. Kolejna wersja jest taka, że żurek musi być zrobiony na mące żytniej, a barszcz biały na pszennej. Jeszcze inni żurek bezglutenowy uznają za zupę postną, a barszcz biały już nie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800