Płatki – jak powstają płatki BIO?
Płatki ekologiczne to doskonała podstawa codziennego śniadania bogatego w cenne wartości odżywcze. Zboża podane w takiej formie pozwalają w łatwy sposób dostarczyć do organizmu niezbędne składniki. Wybierając płatki ekologiczne, można przygotować pełnowartościowy posiłek zawierający witaminy, węglowodany złożone oraz sole mineralne. Pożywne danie dostarcza energii i zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Zbożowe płatki ekologiczne wytwarza się z całych ziaren, które są łuskane i prasowane. Surowiec wykorzystany w procesie produkcji musi w co najmniej 95% pochodzić z certyfikowanych upraw ekologicznych. Gospodarstwa eko są poddawane corocznym kontrolom.

12,95 zł
Cena regularna:
15,59 zł

15,34 zł

11,30 zł
Cena regularna:
12,84 zł

11,49 zł
Cena regularna:
12,77 zł

7,32 zł
Cena regularna:
8,13 zł

32,04 zł

29,19 zł

30,75 zł

7,15 zł
Cena regularna:
8,13 zł

25,32 zł

12,28 zł
Cena regularna:
13,64 zł

14,07 zł

11,60 zł
Cena regularna:
12,89 zł

15,70 zł
Cena regularna:
17,44 zł

9,98 zł
Cena regularna:
11,09 zł

12,89 zł

7,08 zł
Cena regularna:
7,87 zł

21,10 zł

15,06 zł

22,29 zł

22,29 zł

22,29 zł

20,47 zł

22,01 zł
Uprawy, które dostarczają surowiec do produkcji płatków ekologicznych, muszą spełniać następujące warunki:
-
lokalizacja wyłącznie na terenach nieskażonych,
-
całkowity zakaz używania nawozów sztucznych oraz pestycydów,
-
stosowanie naturalnych nawozów w tym kompostu, obornika i gnojowicy,
-
ograniczenie do niezbędnego minimum udziału maszyn w procesie produkcji,
-
wprowadzenie płodozmianu.
Cały proces produkcji płatków ekologicznych podlega ścisłemu nadzorowi i kontroli certyfikowanych jednostek.
Płatki – jakie wartości odżywcze mają płatki eko?
Płatki ekologiczne są produkowane z całych ziaren, dzięki czemu zachowują pełnię wartości odżywczych. Eko płatki zbożowe stanowią cenne źródło błonnika, który:
-
pozytywnie wpływa na pracę jelit,
-
zapobiega zaparciom,
-
pomaga zwiększyć tempo przemian metabolicznych,
-
wspiera regulację poziomu glukozy,
-
pomaga ustabilizować poziom cholesterolu we krwi,
-
zapewnia uczucie sytości na wiele godzin.
Zawartość błonnika spada wraz ze wzrostem stopnia przetworzenia produktu. Dlatego warto wybierać naturalne płatki eko.
Płatki ekologiczne to cenne źródło następujących składników odżywczych:
-
białko,
-
kwasy fenolowe,
-
witamina A, E, D,
-
witaminy z grupy B,
-
żelazo,
-
cynk,
-
magnez.
Kwasy fenolowe wzmacniają naczynia krwionośne i stanowią ważny element profilaktyki zmian miażdżycowych. Witaminy z grupy B regulują działanie układu nerwowego. Cynk, potas, magnez i żelazo to pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Płatki ekologiczne nie wymagają długiego przygotowania. Niektóre z nich wystarczy zalać wrzątkiem i wzbogacić ulubionymi dodatkami. Inne należy przed spożyciem namoczyć i pozostawić nawet na kilka godzin. Płatki ekologiczne sprawdzą się także jako dodatek do zup, deserów oraz w formie panierki.
Płatki – najpopularniejsze rodzaje BIO płatków
Wybór płatków ekologicznych na rynku jest ogromny. Na liście najbardziej popularnych produktów warto wymienić:
-
Płatki drożdżowe
Ekologiczne płatki drożdżowe są także nazywane wegańskim parmezanem. Pozyskuje się je przy użyciu pożywki w formie glukozy z melasy buraczanej lub trzcinowej. Stanowią wartościowe uzupełnienie diety i dostarczają do organizmu białko, błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany, a także wiele cennych pierwiastków w tym potas, wapń, żelazo, sód, fosfor, magnez, cynk, selen i miedź.
-
Płatki kasztanowe
Ekologiczne płatki kasztanowe są pozyskiwane z kasztanów jadalnych. Charakteryzują się delikatnym, słodkawym i lekko orzechowym smakiem. Płatki kasztanowe to wartościowe źródło lecytyny, skrobi, escytyny, witaminy A, C i K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawierają składniki mineralne jak potas, miedź, magnez, wapń czy mangan. Płatki kasztanowe są bardzo sycące, a przy tym lekkostrawne.
-
Płatki migdałowe
Ekologiczne płatki migdałowe to owoce migdałowca obrane i pokrojone w plasterki. Stanowią bogate źródło energii, ponieważ 100 g produktu dostarcza aż 650 kcal. Płatki migdałowe to cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Ponadto dostarczają do organizmu cenne sole mineralne w tym magnez, miedź, potas, fosfor, cynk, żelazo, sód i wapń. Duża zawartość flawonoidów pomaga zatrzymać utlenianie frakcji LDL cholesterolu.
-
Płatki ryżowe
Ekologiczne płatki ryżowe są wytwarzane z ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej, a następnie prasowanych w specjalnym urządzeniu. Do ich produkcji najczęściej wykorzystywany jest biały ryż. Płatki ryżowe zawierają dużo węglowodanów, a także witaminę A, C, D, E i K. Ponadto w ich składzie występuję minerały w tym cynk, selen, sód, mangan, magnez, fosfor, potas i miedź. Cechą charakterystyczną płatków ryżowych jest delikatny smak i lekkostrawność.
-
Płatki gryczane
Ekologiczne płatki gryczane powstają z całych ziaren gryki. Charakteryzują się nieco mniej intensywnym smakiem od klasycznej kaszy gryczanej. Płatki gryczane są delikatne i lekko słodkie. Świetnie łączą się z owocami sezonowymi. Stanowią bogate źródło witaminy E i witamin z grupy B. Ponadto zawierają w składzie żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, cynk, miedź, nikiel, kobalt, bor i jod.
-
Płatki jaglane
Ekologiczne płatki jaglane są produkowane ze zgniecionych ziaren prosa. To produkt bezglutenowy, który mogą spożywać osoby z celiakią oraz nietolerancją na gluten. Płatki jaglane mają neutralny smak, dzięki czemu mogą stanowić idealną bazę dla wielu potraw. Stanowią bogate źródło błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów jak cynk, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, żelazo, sód i mangan. Dzięki zawartości lecytyny mają pozytywny wpływ na koncentrację i stabilizację poziomu cholesterolu.
-
Płatki kukurydziane
Ekologiczne płatki kukurydziane powstają w wyniku procesu ekstruzji, który polega na gotowaniu i mieleniu ziaren kukurydzy. Następnie są przesiewane i wypiekane w piecu. Płatki kukurydziane to wartościowe źródło witaminy A, C, D, E, K oraz witamin z grupy B. W ich składzie znajduje się także tryptofan, który ma korzystny wpływ na nastrój. Płatki kukurydziane zawierają także sód, magnez, fosfor, selen, mangan, żelazo, wapń oraz cynk. Dzięki dużej ilości skrobi wspierają mięśnie i układ nerwowy.
-
Płatki orkiszowe
Ekologiczne płatki orkiszowe powstają ze zgniecionych ziaren orkiszu. Mają słodki, nieco orzechowy smak oraz charakterystyczną, bursztynową barwę. Płatki orkiszowe są dostępne w formie surowej lub prażonej. Stanowią wartościowe źródło witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają wiele cennych minerałów jak wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, selen, fosfor, magnez, sód i mangan. W ich składzie występuje rodanid, który jest uważany za naturalny antybiotyk.
-
Płatki owsiane
Ekologiczne płatki owsiane powstają z gniecionych ziaren owsa. To jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych. Płatki owsiane są wartościowym źródłem białka, tłuszczu i błonnika. Zawierają również magnez, potas, witaminę A, E oraz B6. Występują w formie płatków zwykłych, górskich i błyskawicznych. Poszczególne rodzaje różnią się granulacją i stopniem przetworzenia.
-
Płatki żytnie
Ekologiczne płatki żytnie to ważny element diety redukcyjnej. Produkuje się je z obłuskanych ziaren żyta, które następnie są prażone i walcowane. Płatki żytnie to cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz witaminy E i PP. Ponadto dostarczają wiele cennych minerałów w tym potas, wapń, magnez, cynk, bor, fosfor, fluor, chrom, sód, miedź, mangan, kobalt i żelazo. Płatki żytnie zawierają lignany, które stanowią element profilaktyki raka piersi, prostaty i okrężnicy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Płatki – dlaczego warto wybrać płatki BIO?
Według zapewnień producentów regularne spożywania płatków zbożowych może przynieść wiele korzyści. Produkty te dostarczają energii, pomagają w osiągnięciu wymarzonej sylwetki oraz mają pozytywny wpływ na cerę i włosy. Nie dotyczy to jednak wszystkich płatków dostępnych na rynku. Dlatego przed wyborem warto dokładnie przeczytać skład. Wiele produktów oznaczanych jako pełnoziarniste zawiera w sobie niewielką ilość płatków z pełnego ziarna. Często w składzie znajdują się także dodatki modyfikujące ich smak:
-
sól,
-
aromaty,
-
syrop glukozowo-fruktozowy.
W efekcie codzienne spożywanie takich produktów może przynieść więcej szkód niż korzyści. Płatki ekologiczne mają bardzo prosty skład. Znajdują się w nim jedynie pozbawione łusek i sprasowane ziarna.
Czy wiesz, że …
… według legendy musli zostało stworzone przez mieszkankę jednej z alpejskich wiosek? W obliczu kończących się zapasów jedzenia gospodyni wymieszała znalezione w stodole resztki różnych ziaren z suszonymi owocami. To pozwoliło całej rodzinie przetrwać zimę.
