Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Makaron Kukurydziany

Makaron Kukurydziany

Makaron kukurydziany

Makaron kukurydziany to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych makaronów z pszenicy. W porównaniu do innych tego typu wyrobów jest on jednak stosunkowo kaloryczny. Ponadto posiada wyższy indeks glikemiczny, o czym powinny pamiętać osoby z cukrzycą i hiperglikemią. Nie można mu jednak odmówić doskonałego, ciekawego smaku. Makaron z mąki kukurydzianej jest nie tylko apetyczny, ale również świetnie się prezentuje i nie traci swej barwy po ugotowaniu. Oferuje dobre właściwości zdrowotne, dzięki czemu korzyści z jego jedzenia może czerpać cała rodzina – zarówno dorośli, jak i dzieci. W wielu domach, w których unika się jedzenia glutenu, makaron ten na stałe wpisał się w plan żywieniowy. Należy wybierać wyłącznie najlepszej jakości produkty, najlepiej ekologiczny makaron kukurydziany, który spełnia określone normy i odznaczone są stosownymi certyfikatami BIO – to potwierdzenie ich jakości.

Właściwości makaronu kukurydzianego

Makaron z kukurydzy to smaczna i pożywna propozycja. Doskonale sprawdza się jako baza wielu różnorodnych dań. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, jest jednym z najchętniej wybieranych zamienników produktów pszennych.

Makaron kukurydziany wyróżnia się szeregiem korzystnych właściwości dla zdrowia. Przypisuje się mu działanie antyoksydacyjne, zwiększające odporność organizmu oraz zapobiegające anemii. Ma to związek z zawartymi w n im składnikami odżywczymi, minerałami oraz witaminami. Nie tylko wspiera układ immunologiczny do pracy, ale również pozytywnie wpływa na system sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz krwiotwórczy. Korzystne oddziaływanie na organizm mają również silne antyoksydanty.

Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego

Kukurydziany makaron BIO to doskonała alternatywa dla tych, którzy ze względów zdrowotnych musieli zrezygnować z produktów pszennych w swojej diecie. Brak glutenu sprawia, że jest to popularny wyrób w urozmaiconych jadłospisach wielu osób.

Zawiera on błonnik pokarmowy. Związek ten doskonale wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając m.in. zaparciom oraz regulując pracę jelit. W makaronie kukurydzianym znajduje się wiele cennych składników odżywczych, w tym m.in. fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, kwasy tłuszczowe omega-6, a także witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6), witaminy E i A. Nie należy również zapominać o luteinie, która ma działanie antyoksydacyjne i pozytywnie wpływa na narząd wzroku. To także źródło folianów, w tym kwasu foliowego, którego spożycie wskazane jest w przypadku kobiet w ciąży.

Należy jednak mieć świadomość, że makaron kukurydziany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (ok. 70 IG). Może więc wpływać na poziom stężenia glukozy we krwi. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby z cukrzycą, hiperglikemią reaktywną oraz będące na diecie redukcyjnej. 100 g ugotowanego makaronu kukurydzianego dostarcza ok. 360 kcal.

makaron kukurydziany

Zdrowy i bezglutenowy makaron kukurydziany

Dieta z ekologicznym makaronem kukurydzianym jest zdrową propozycją dla osób, które szukają alternatywy dla wyrobów pszennych. Nie zawiera on glutenu, co jest szczególnie istotne w przypadku osób z wrodzoną nietolerancją glutenu, celiakią, alergiami pokarmowymi. Spożywanie przez nich produktów z tym białkiem może wiązać się z poważnymi zaburzeniami układu trawiennego, co może prowadzić do poważnych awitaminoz i innych niedoborów.

Ze względu na to, że makaron kukurydziany zawiera nieco mniej białka, osoby, które używają go jako podstawę w swojej diecie, powinny pamiętać o stosowaniu innych źródeł tego cennego składnika (np. mięso, jaja, ryby).

Makaron z mąki kukurydzianej jest odpowiedni dla wegan, ponieważ nie zawiera w swym składzie jaj. Do jego produkcji wykorzystywana jest wyłącznie wspomniana mąka oraz woda.

Jak gotować i serwować makaron kukurydziany?

Makaron kukurydziany dostępny jest w różnej formie. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • wstążki,
  • nitki,
  • świderki,
  • rurka,
  • penne,
  • kolanka,
  • muszelki,
  • spaghetti,
  • fusilli,
  • tonareli,
  • makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem,
  • makaron kukurydziano-ryżowy.

Dania z makaronem kukurydzianym są różnorodne – produkt ten może stanowić bazę dań pochodzących z różnych zakątków świata. Często spotykany jest w potrawach wschodnioazjatyckich, latynoamerykańskich oraz śródziemnomorskich. Można go smacznie łączyć z warzywami, mięsem oraz sosami. Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie zup, sałatek, a także dań słodkich (np. z twarogiem, owocami).

Makaron kukurydziany należy gotować do postaci al dente – w zależności od rodzaju 6-12 minut. Informacja o tym zawsze znajduje się na opakowaniu. Krótsza obróbka cieplna daje gwarancję sprężystej konsystencji.

Czy wiesz, że…

… kukurydza to udomowiona trawa, która najprawdopodobniej pochodzi z obszaru dzisiejszego Meksyku. W Nowym Meksyku w Grocie Nietoperzowej odkryto pozostałości drobnych kolb kukurydzy, które pochodzą sprzed 3000-3500 lat p.n.e.

Zaloguj się