Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczne ziarna kukurydzy na popcorn

Popcorn, ziarno kukurydzy

Popcorn stanowi źródło cennych substancji odżywczych, jeśli kukurydza jest naturalna i ekologiczna. Obfituje między innymi w błonnik, witaminy i minerały, które odgrywają ważną rolę w układzie pokarmowym.

Błonnik jest szczególnie niezbędny do prawidłowego wypróżniania się i zapobiegania zaburzeniom takim jak zaparcia. Oprócz tego produkt ten zmniejsza stany zapalne powstałe w jamie brzusznej. W 100 g popcornu znajduje się 14 g tego składnika. Dzięki błonnikowi popcorn ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi i redukcji retencji płynów w organizmie. Jego regularne spożywanie zwiększa produkcję moczu. Co więcej, nawet może być doskonałym sposobem na zapobieganie zakażeń układu moczowego.

Prażona kukurydza wspomaga regulację prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei ma pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych, miażdżycy tętnic, udaru mózgu czy zawału serca.

Popcorn zawiera wysokie stężenie polifenoli, które należą do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy i zapobiegają powstawaniu chorób zwyrodnieniowych oraz opóźnia procesy starzenia. Nasze ciało potrzebuje ich do zneutralizowania działania wolnych rodników, co może zapobiec powstawaniu komórek rakowych i małych guzków.

Dzięki swojemu bogactwu w antyoksydanty i witaminę E popcorn jest równie korzystny dla wyglądu skóry. Związki te bowiem hamują oksydacyjne uszkodzenia spowodowane działaniami wolnych rodników w zdrowych komórkach organizmu. Są one główną przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry oraz zapadania na niektóre przewlekłe choroby.

Popcorn, przyrządzany bez niezdrowych dodatków, jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę lub dla tych, którym zdarzają się epizody podwyższonego poziomu cukru we krwi.
W rzeczywistości działa zapobiegawczo na tego typu skoki cukru, a włókna, które się w nim znajdują, wspierają procesy metaboliczne, które są odpowiedzialne za regulację poziomu glukozy i insuliny. 

Dużą zaletą popcornu jest brak glutenu w składzie, dlatego chętnie po niego sięgną osoby z celiakią czy nietolerancją na ten składnik.

Popcorn może wywoływać objawy alergii, takie jak obrzęki ust czy trudności w oddychaniu.
Nie powinny go spożywać osoby z nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ podrażania przewód pokarmowy i wywołuje niepożądane reakcje.

Okazuje się, że popcorn wcale nie jest tak kaloryczny, jakby się mogło wydawać.
100 gramowa porcja to ok. 380 kcal. Pamiętajmy jednak, że popcorn jest bardzo lekki. Garść ziaren to tylko 15 kcal, szklanka – 30 kcal i 8 g tłuszczu. Kubek popcornu zawiera tylko 30 kcal, dlatego można go konsumować bez obawy nagłego przybrania na wadze. Choć nie należy do produktów powodujących cudowną utratę zbędnych kilogramów, może okazać się ratunkiem przy epizodach niekontrolowanego ataku głodu i chęci podjadania.

Inny czynnikiem wpływającym na liczbę kalorii w popcornie jest sposób, w jaki został on przygotowany. Prażoną kukurydzę przygotować można na wiele sposobów, najpopularniejszym z nich, szczególnie w kinach i innych miejscach, gdzie serwuje się fast food, jest jednak prażenie na patelni. Zużywa się do tego duże ilości oleju, który następnie, podczas prażenia wchłaniany jest przez ziarna kukurydzy. Z tego powodu, często jedząc popcorn spożywamy nieświadomie czysty tłuszcz, zatem to nie kalorie w popcornie są niebezpieczne dla naszej wagi, a te zawarte w tłuszczu, którym nasiąkł podczas przygotowywania.

Należy unikać prażonej kukurydzy z dodatkami. Mowa o karmelu, serze cheddar czy pikantnych przyprawach, a także wystrzegać się tej, która przygotowywana jest w mikrofalówce.
To przede wszystkim sztuczne dodatki oraz bardzo wysoka zawartość soli wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Najczęściej do popcornu dodaje się sól, ale także masło. To właśnie ten drugi składnik skutecznie zawyża wartość kaloryczną popcornu. Pamiętajmy, że popcorn w papierowych torebkach do przygotowania w mikrofalówce, jaki możemy spotkać w supermarkecie, jest najczęściej przesycony solą i zawiera niekorzystne dla zdrowia chemikalia. W papierowych torebeczkach z ziarnami kukurydzy znajduje się diacetyl – szkodliwy związek chemiczny, który dodawany jest, by przypominał maślany smak, ma on negatywny wpływ na organizm.

Niskokaloryczny popcorn to przekąska, którą w łatwy sposób możemy przygotować na kilka sposobów.
Do procesu prażenia dochodzi, gdy woda znajdująca się w ziarnach zamienia się w parę. Wysoka temperatura zamienia skrobię w gorącą substancję już przy 180 stopniach Celsjusza. Wtedy łupinka rozszerza się, a następnie wybucha.
Najzdrowszy jest popcorn przygotowany z kukurydzy pochodzenia ekologicznego na oleju kokosowym czy oliwie z oliwek z dodatkiem ziół, przypraw czy czosnku.
Popcorn możemy przygotować w domu – na maśle,

Popcorn najczęściej podaje się solony lub słodzony, jednak sposób jego podawania różni się w zależności od regionu. W Ameryce Północnej popcorn spożywa się solony, z masłem, toffi lub przyprawami. W Peru popcorn słodzi się cukrem lub mlekiem skondensowanym, zaś w Meksyku popcorn podaje się z ostrymi sosami, serem lub masłem.

Zmielony popcorn może być używany jako panierka zamiast bułki tartej, kiedy smażysz kurczaka czy rybę.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl