Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Makaron z ciecierzycy bez glutenu

Bezglutenowy makaron z ciecierzycy

Dlaczego makaron z ciecierzycy bezglutenowy jest polecany dla sportowców? Dlatego, że w diecie osób intensywnie uprawiających sport, bardzo ważne są węglowodany. Ich spożywanie ma wiele korzyści dla zdrowia. Węglowodany nie tylko dostarczają mnóstwo energii, ale również pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Mają też pozytywny wpływ na poziom insuliny oraz motorykę jelit. Dodatkowo, nie bez znaczenia jest również fakt, że gwarantują one uczucie sytości. Węglowodany powinny stanowić od 45 procent do 65 procent dziennej dawki kalorycznej. Wszystko zależy od tego, jaki aktualnie sport uprawiasz. Makaron z ciecierzycy bezglutenowy to najlepszy wybór dla osób aktywnych fizycznie.

Czy makaron z ciecierzycy bezglutenowy jest zdrowy?

Tego rodzaju makaron bezglutenowy jest wytwarzany ze zmielonej ciecierzycy, która była wcześniej przebadana na zawartość śladowych ilości glutenu. Wyróżnia się naprawdę wysoką zawartością białka. To cenne źródło błonnika oraz minerałów. Musimy tutaj również wspomnieć o tym, że bezglutenowy makaron z ciecierzycy jest bardzo dobrym wyborem dla wszystkich tych osób, które pragną jeść makaron, a nie mogą spożywać glutenu. Do makaronów bezglutenowych, poza tym wytwarzanym z ciecierzycy, zaliczamy jeszcze: makaron sojowy, makaron ryżowy, makaron kukurydziany lub makaron gryczany.

Co zrobić z bezglutenowego makaronu z ciecierzycy?

Co możesz zrobić z tego rodzaju makaronu bez glutenu? Do jakich potraw możesz go dodać. Na pewno będzie wspaniale smakował na ciepło z dodatkiem sosu albo na zimno. W tym drugim przypadku z powodzeniem możesz go dorzucić między innymi do sałatki. Makaron bezglutenowy z ciecierzycy to tworzy wspaniałą kompozycję również z mięsem. Możesz go podać na przykład w postaci spaghetti bolognese. Od razu zaznaczamy, że nie są to jeszcze wszystkie smakowite wariacje na temat tego makaronu. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dorzucenie go do zupy. Z powodzeniem zastąpi on tradycyjny makaron. Spróbuj go w połączeniu z domowym rosołem. Pyszności! Makaron bezglutenowy z cieciorki charakteryzuje się również bardzo apetycznym, pomarańczowym kolorem. Sprawia to, że równie chętnie jest on jedzony zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Na pewno urozmaici on dosłownie każde danie.

Jak smakuje bezglutenowy makaron z ciecierzycy?

Jeżeli lubisz jeść zdrowo, to w Twoim jadłospisie obowiązkowo powinien się znaleźć makaron bezglutenowy z ciecierzycy. Jest naprawdę pyszny i obfituje w wartości odżywcze. Zawiera przede wszystkim białko oraz błonnik. Nie brakuje w nim również witamin i minerałów. W dodatku, znajduje się w nim o wiele mniej węglowodanów, niż w tradycyjnym makaronie pszennym. Warto wiedzieć, jakiego smaku powinieneś się spodziewać, gdy już go przyniesiesz ze sklepu. Makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma bardzo delikatny oraz orzechowy smak. Wspaniale łączy się z serem żółtym oraz z sosem pomidorowym.

Jak zrobić domowy bezglutenowy makaron z ciecierzycy?

Do zrobienia makaronu bezglutenowego z ciecierzycy będą Ci potrzebne: 2,5 szklanki bezglutenowej mąki z ciecierzycy, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki wody, szczypta soli, dowolna mąka bezglutenowa do podsypywania ciasta przy wałkowaniu, na przykład ryżowa. Z mąki z ciecierzycy, jajek, oliwy, szczypty soli i wody zagnieć jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut.

Gdy ten czas już upłynie, to dobrze oprósz stolnicę mąką. Ciasto przedziel na dwa kawałki. Jeden z nich przykryj ściereczką, a drugi bardzo cienko rozwałkuj. Pokrój je nożem na cieniutkie paseczki. W dalszej kolejności ciasto na makaron przykryj ściereczką. Wtedy nie wyschnie.

Zagotuj wodę, lekko posól całość, dodaj do niej makaron. Gdy makaron wypłynie, to gotuj go przez dwie do trzech minut. Do gotowania makaronu bezglutenowego z ciecierzycy dodaj trochę oliwy. Wtedy nie będzie się sklejał. Na samym końcu go odcedź. Makaron bezglutenowy z ciecierzycy już gotowy!

makaron z ciecierzycy bez glutenu

Makaron bezglutenowy z ciecierzycy – właściwości

Makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma w sobie duże ilości białka. Może być pomocne w zapobieganiu zaparciom, wspomagają odchudzanie, pomagają kontrolować ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu. Podobno jest silnym afrodyzjakiem.

Makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma dużo żelaza. Właśnie dlatego może być on bez obaw spożywany przez osoby cierpiące na anemię. Dodatkowo, polecany jest dla kobiet w czasie miesiączki. Dzięki temu, że zawiera on duże ilości błonnika, to korzystnie wpływa na zaparcia. Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżniena.

Indeks glikemiczny bezglutenowego makaronu z ciecierzycy

Makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma indeks glikemiczny 29. Jest to szczególnie istotna informacja dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność. Dodatkowo, indeks glikemiczny mówi o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi w porównaniu do zjedzenia glukozy. Ta ostatnia ma indeks 100. Makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, więc jest bezpieczny dla zdrowia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800