Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Figi bez glutenu

Figi Bezglutenowe

Figi bezglutenowe

Figi suszone – jakie mają właściwości i zastosowanie? Figi ze względu na swój niepozorny wygląd są mocno niedoceniane. Jednak ludzkość zna je od wieków. Są pełne cennych wartości odżywczych. Co ciekawe, drzewa figowe od wieków są traktowane z pełnym szacunkiem. W dawnych czasach za ich ścięcie można było samemu otrzymać karę śmierci. Jakie właściwości prozdrowotne mają suszone figi? Dlaczego warto je spożywać w postaci przekąski i dodawać do domowych ciast i innych deserów?

Jak figi rosną w naturze?

Figi są owocami figowców pospolitych. Obecnie możesz je spotkać już nie tylko na plantacjach. Występują również na dzikich terenach, w szczególności w suchym i ciepłym klimacie. Drzewa figowe możesz zobaczyć między innymi w Chorwacji. Jednak najlepszej jakości figi pochodzą z Grecji i Turcji.

Dojrzałe, już trochę miękkie, owoce figowców, zbiera się jesienią. Bardzo ważne jest to, żeby nigdy nie sięgać po niedojrzałe figi. Odpowiednie do jedzenia są wyłącznie te figi, które mają ciemnofioletowy kolor.

Jakie właściwości mają suszone figi bezglutenowe?

Figi bezglutenowe są bardzo cennym źródłem cukrów prostych. Dlatego polecane są wtedy, gdy brakuje Ci energii i chcesz ją szybko odzyskać. Figi bezglutenowe możesz dodawać do rozmaitych potraw lub traktować jako zdrową przekąskę między posiłkami.

Biały osad na figach bezglutenowych to naturalny, skrystalizowany cukier. Dlatego możesz je bez obaw spożywać. W ich składzie znajduje się również wiele cennych witamin i minerałów. Jedna z nich to witamina B6, która może zmniejszać poczucie zmęczenia i znużenia. Bardzo ważnym składnikiem w figach bezglutenowych jest również potas. Może on pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie psychiczne, ponieważ pomaga w walce ze stresem. Może być pomocny również w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Figi bezglutenowe są bogate w wapń, który jest ważny dla prawidłowej kondycji zębów i kości. Kolejny istotny składnik to żelazo. Bierze ono udział w procesie produkcji hemoglobiny. Dlatego jest tak ważne dla kobiet, w szczególności tych spodziewających się dziecka lub w czasie miesiączki. Żelazo jest również pomocne w walce ze zmęczeniem i ze znużeniem.

Ten rodzaj bakalii jest również doskonałym źródłem fosforu, magnezu i manganu. Znajduje się w nim również wysoka ilość miedzi, która jest pomocna na przykład w walce z nadmiernym stresem.

figi bezglutenowe

Jakie zastosowanie mogą mieć figi bezglutenowe?

Figi bezglutenowe w wersji świeżej i suszonej możesz jeść jako przekąskę na przykład na drugie śniadanie. To zdrowy zamiennik dla tradycyjnych słodyczy. Jednak osoby na diecie bezglutenowej powinny zawsze dokładnie czytać skład lub wybierać produkty z przekreślonym kłosem. W przeciwnym razie, mogą narazić się na spożycie glutenu. A ten składnik chociaż naturalnie nie występuje w figach, to może się znaleźć w nich w procesie produkcji. Część producentów obsypuje mąką bakalie, aby się w opakowaniu nie sklejały. Chociaż to skuteczny sposób ale bardzo niebezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Figi bezglutenowe mogą być również doskonałym dodatkiem do ciastek bezglutenowych, różnego rodzaju tart oraz innych deserów. Figi odnajdą się również w potrawach wytrawnych. Możesz je dodawać na przykład do potraw mięsnych, do sałatek, czy do kanapek. Doskonale się komponują na przykład z sałatkami z dodatkiem koziego sera, szpinaku, czy kaszy jaglanej. Dobrze komponują się też z serem pleśniowym lub z szynką parmeńską. Zachęcamy Cię do spróbowania naleśników zapiekanych z ricottą i świeżym estragonem, figami bezglutenowymi.

Figi bezglutenowe – czy nadają się na śniadanie?

Z ich dodatkiem, możesz przygotować szybkie i pożywne śniadanie. Polecamy Ci na przykład zdrowe kanapki z twarożkiem, miodem i suszonymi figami. Do ich przyrządzenia będą Ci potrzebne: pumpernikiel, masło, twarożek, miód, suszone figi.

Zacznij od pokrojenia pieczywa na cienkie kromki. Następnie każdą z nich musisz posmarować niewielką ilością masła. Kolejnym krokiem jest dodanie do kanapek twarożki. Teraz wystarczy już tylko pokroić figi bezglutenowe na mniejsze kawałki i ułożenie ich na kromkach chleba. Ostatnim krokiem jest polanie ich miodem, aby smakowały jeszcze lepiej.

Jeżeli lubisz robić domowe przetwory, to zachęcamy Cię do przyrządzenia dżemu z suszonych fig. Będą Ci do tego potrzebne tylko figi bezglutenowe, woda sok z cytryny, szklanka brązowego cukru, szczypta soli, ekstrakt waniliowy. Przygotuj co tak samo, jak dżemy z innych owoców. Dżem z fig charakteryzuje się tym, że może być za gęsty. Wtedy warto dodać do niego odrobinę wody.

Czy wiesz, że …

… drzewa figowe owocują dwa razy w ciągu roku, w czerwcu i we wrześniu. Dojrzewanie owoców odbywa się w trzech etapach. W pierwszym następuje szybki wzrost średnicy owocu przy niewielkim wzroście wagi i zawartości wody i cukru. Etap pierwszy trwa około 6 tygodni. W ciągu następnych czterech tygodni wzrost zostaje przyhamowany i nie wzrasta również zawartość cukrów. Trzeci etap trwający również cztery tygodnie charakteryzuje się ponownym szybkim wzrostem i zwiększeniem zawartości cukrów do 90% wartości dojrzałej figi. W związku z tym smak fig w trakcie dojrzewania zmienia się od mdłego do słodkiego i soczystego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800