Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syrop różany

Syrop różany charakteryzuje się niesamowicie przyjemnym dla powonienia zapachem. Ma równie ciekawy smak. Po syrop różany warto sięgnąć, gdy jesteś zmęczony lub masz gorszy nastrój. Róża to kwiat, który ma w sobie takie korzystne dla organizmu składniki, jak: trójterpeny, garbniki, saponiny, flawonoidy i witaminy. Owoce dzikiej róży mają właściwości ściągające, oczyszczające, wzmacniające.  Różę i znajdujące się w niej substancje aktywne często wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznych. Jest ona obecna w kremach przeciwzmarszczkowych i tonikach. Róża działa na skórę wzmacniająco i rozświetlająco. Dlatego kosmetyki z różą są szczególnie polecane dla dojrzałych kobiet. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Syrop różany – jakie ma właściwości?

Regularne picie syropu różanego może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu. Jest on szczególnie polecany dla osób, które często cierpią na przeziębienia lub mają słabą odporność. Syrop różany może mieć korzystne działanie na dziąsła i ma wchłanianie żelaza. Warto po niego sięgnąć również w przypadku problemów z trawieniem.

Kwiaty róży zawierają antocyjany, olejki eteryczne i flawonoidy oraz fenolokwasy. Wszystkie te składniki mają na tyle delikatne działanie, że syrop różany można podawać nawet małym dzieciom.

Jak zrobić syrop różany w domu?

Płatki róży można spotkać nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również znajdą one zastosowanie w kuchni. Aby przygotować z nich naprawdę smaczny i zdrowy syrop, to musisz poczekać na okres kwitnienia róż. Z płatków róży możesz zrobić perfumy, herbatki, konfitury. Wymaga to trochę pracy, ale efekty są jej warte.

Przygotowanie syropu różanego zacznij od kupienia lub zebrania płatków róż, alkoholu lub miodu. Najlepiej będą działały produkty z płatków róż o wyjątkowo intensywnym zapachu. To właśnie z nich znajdują się największe ilości substancji aktywnych. Gdy chcesz przygotować syrop różany, który będzie miał właściwości wzmacniające, to do płatków róży koniecznie dołącz miód i pyłek pszczeli. Bez problemu kupisz go w sklepach oferujących miody. Jeżeli nie lubisz używać miodu lub ze względów zdrowotnych nie możesz go spożywać, to możesz zamiast niego wykorzystać glicerynę roślinną.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest staranne wypłukanie płatków różanych pod bieżącą wodą. Następnie musisz je przełożyć do wcześniej wyparzonego słoika. Płatki powinieneś zalać taką ilością miodu lub gliceryny roślinnej, żeby były w całości przykryte. Następny etap do wymieszanie całości łyżką bardzo dokładnie. Później musisz dodać do nich dwie łyżki pyłku pszczelego. Zalej wszystko alkoholem o stężeniu nie większym niż sześćdziesiąt procent. Różnie powinien on dokładnie przykrywać wszystkie różane płatki.

Ostatnim etapem jest zakręcenie słoika, a później odłożenie go do ciemnego i chłodnego miejsca na około sześć tygodni. Pamiętaj o tym, żeby codziennie potrząsać słoikiem. Wtedy wszystkie składniki się wyekstrahują.

Na czym polega macerowanie syropu różanego?

Normalnym procesem w czasie domowej produkcji syropu różanego jest ograniczenie jego objętości podczas maceracji w wyniku wchłonięcia pewnej jego części przez płatki. Możesz na tym etapie dodać do niego jeszcze trochę alkoholu. Jednak nie jest to warunek konieczny, aby syrop różany zachował swoje właściwości.

Gdy już minie kilka tygodni, to musisz przecedzić syrop różany, a później przelać go do butelki z ciemnego szkła. Przechowuj go w ciemnym i chłodnym miejscu. Płatki z syropu różanego możesz bez obaw zjeść samodzielnie lub dodać je do ulubionego jogurtu. Zalecana ilość syropu różanego to trzy łyżki. Jego stosowanie może być pomocne przy gorszym samopoczuciu.

syrop

Syrop różany bez alkoholu – czy to możliwe?

Tak, jak najbardziej. W takim przypadku syrop różany musisz zastąpić zwykłą wodą. Wtedy do jego przygotowania będą Ci niezbędne następujące składniki: trzy szklanki płatków róży, półtorej szklanki wody, półtorej szklanki cukru i sok z jednej cytryny lub sok cytrynowy. Gdy już oczyścisz płatki róży, to powinieneś zalać je wodą, zasypać cukrem. Całość wymieszaj i przykryj. Następnie zostaw je na noc. W następnym kroku zagotuj syrop różany i gotuj go przez parę minut. Płatki różane powinny zacząć robić się przeźroczyste. Później zestaw syrop różany z kuchenki. Zostaw go na kilka godzin. Czeka Cię jeszcze jego ponowne zagotowanie, przecedzenie i odparowanie. Ostatnim niezwykle istotnym składnikiem jest sok z cytryny. Jego zadaniem jest zakonserwowanie całego syropu różanego. Gdy syrop będzie już gotowy, to przelej go do wcześniej wyparzonej butelki, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy.

Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować syrop różany w domu, to wybierz płatki zebrane z roślin rosnących z dala od dróg i zanieczyszczeń. Jeśli nie masz takiej możliwości, to wybierz płatki różane z upraw ekologicznych. Możesz je znaleźć w sklepach z ekologiczną żywnością lub zielarskich.

Czy wiesz, że…

… podczas uroczystości w roku 218 n.e. zwanej "ucztą Heliogabala", 14-letni władca postanowił obsypać swoich gości płatkami róż. Ich ilość była tak przytłaczająca, że uczestnicy uroczystości zginęli przygnieceni ich nadmiarem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800