Tran nazywany jest także olejem wątłuszowym. To koncentrat oleju pozyskiwanego z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb należących do rodziny dorszowatych. Jest bardzo popularnym i powszechnie stosowanym suplementem diety, który wspomaga działanie układu odpornościowego szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Suplementy z tranem są obecnie dostępne nie tylko w formie butelkowanej, ale także w kapsułkach czy żelkach dla dzieci.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Jakie właściwości ma tran?
Zadaniem tranu nie jest wyłącznie stymulowanie odporności. Olej z wątroby dorsza ma bogaty skład, dzięki czemu może działać wielokierunkowo. Tran zawiera przede wszystkim duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3, omega-6, EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Suplementy z tranem to dobre źródło witaminy A i D. Często są także wzbogacane witaminą E.
Olej z wątroby dorsza ma pozytywny wpływ na:
układ odpornościowy,
układ nerwowy,
układ kostny,
układ krwionośny,
wzrok,
skórę
Tran na układ odpornościowy
Udowodniono, że kwasy EPA i DHA mają realny wpływ na działanie układu immunologicznego, a tym samym wzmocnienie całego organizmu. Związki te łagodzą stany zapalne pojawiające się przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Ponadto tran może także zmniejszać objawy alergii. W suplementach z tranem występuje witamina D, która:
wpływa na wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu,
oddziałuje na limfocyty T i B,
stymuluje wzrost monocytów oraz ich przekształcanie do makrofagów.
Witamina A zawarta w tranie poprawia stan skóry i błon śluzowych, co również przekłada się na wzrost ochrony przed infekcjami.
Tran a układ nerwowy
Niedostateczna ilość kwasów omega-3 w diecie może mieć negatywny wpływ na wydajność działania mózgu oraz przyczyniać się do rozwoju chorób układu nerwowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać powstawaniu depresji, choroby afektywnej dwubiegunowej, demencji i chorobie Alzheimera, a także zmniejszają objawy towarzyszące tym schorzeniom.
Zwiększone spożycie kwasów omega-3 zawartych w tranie może wpływać na:
zachowanie równowagi neuroprzekaźników (serotonina, dopamina), co ma korzystny wpływ na proces leczenia demencji,
zniwelowanie stanu zapalnego w mózgu, który jest powiązany z depresją,
zmniejszenie rozwoju i objawów lęku,
obniżenie produkcji blaszek amyloidu-β w mózgu, które są uznawane za główną przyczynę rozwoju choroby Alzheimera,
zwiększenie poziomu BDNF (neutrotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego) oraz poprawę sygnalizacji insulinowej, co obniża ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera,
prawidłowy przepływ krwi w mózgu.
Badania potwierdzają, że odpowiedni poziom EPA ma wpływ na ochronę przed zespołem stresu pourazowego.
Tran a układ kostny
Właściwości oleju z wątroby dorsza powodują wzmocnienie układu kostnego. Szczególnie duże działanie w tym zakresie wykazuje witamina D, która pomaga regulować gospodarkę fosforowo-wapniową. W ten sposób wpływa na prawidłowy rozwój zębów i kośćca. Olej z wątroby dorsza jest także stosowany jako element profilaktyki krzywicy. Przyczynia się do spowolnienia procesów niszczenia tkanek i stymuluje ich regenerację. U starszych osób suplementy z tranem pomagają zapobiegać osteoporozie.
Tran a układ krwionośny
Przyjmowanie tranu może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego:
kwasy omega-3 zawarte w oleju wątłuszowym wpływają na poprawę profilu lipidowego,
nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawiają funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego,
nienasycone kwasy tłuszczowe mogą obniżać ryzyko wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego.
Tran a wzrok
Witamina A zawarta w tranie ma nie tylko pozytywny wpływ na wzrok, ale także pomaga zapobiegać rozwojowi chorób oczu jak zwyrodnienie plamki żółtej. Niedobór tej substancji odżywczej często jest przyczyną tzw. kurzej ślepoty. Witamina A pomaga także zniwelować problem wysychających spojówek, pieczenia oczu oraz owrzodzenia rogówki. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym ze składników siatkówki oka. Ich niedobór zwiększa ryzyko rozwoju wad wzroku u dzieci.
Tran a skóra
Olej z wątroby dorsza ma pozytywny wpływ na skórę. Składniki zawarte w tranie powodują jej odżywienie oraz zapobiegają wysychaniu i nadmiernemu rogowaceniu cery. Suplementy z tranem mogą być także stosowane w celu przyspieszenia gojenia się ran, a także wspomagająco w procesie leczenia odmrożeń i odleżyn. Pozytywne działanie mają zarówno kapsułki, jak i stosowana miejscowo maść.
Zawartość witaminy E sprawia, że suplementy z tranem wykazują właściwości antyoksydacyjne. „Witamina młodości” wykazuje silne działanie przeciwutleniające, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz minimalizuje uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki.
Spożywanie suplementów z tranem
Podczas przyjmowania tranu należy uwzględnić przede wszystkim informacje znajdujące się na opakowaniu. Jedna kapsułka może zawierać różne ilości witaminy A oraz witaminy D3.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A kształtuje się następująco:
700 µg u kobiet,
900 µg u mężczyzn,
400-900 µg u dzieci.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wynosi:
400-600 UI dla noworodków i niemowląt do 1 roku życia,
600-1000 UI dla dzieci w wieku 1-10 lat,
800-2000 UI dla młodzieży w wieku 11-18 lat,
800-2000 UI dla dorosłych w wieku 19-75 lat,
2000-4000 UI dla seniorów w wieku powyżej 75 lat,
2000 UI dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji.
Jedna kapsułka tranu może zawierać:
300-1250 µg witaminy A,
300-1250 UI witaminy D.
Tran – przeciwskazania do spożywania
Podczas suplementacji tranu należy pamiętać o przeciwwskazaniach, do których należą:
jednoczesne przyjmowanie preparatów o dużej zawartości witaminy A i D.
Czy wiesz, że …
… tran i olej z wątroby rekina to tylko z pozoru podobne do siebie substancje. Chociaż ich nazwy są często używane zamiennie, a same produkty mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny, to jednak zasadniczo różnią się od siebie. Olej z wątroby rekina dodatkowo wykazuje właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Aktywuje również komórki odpornościowe. Tran zawiera więcej kwasów omega-3 i jest bogatym źródłem witamin A i D. Oba oleje wykazują wiele korzyści dla zdrowia i mogą być cennym uzupełnieniem zbilansowanej diety.