Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Tran – co to takiego?

Tran nazywany jest także olejem wątłuszowym. To koncentrat oleju pozyskiwanego z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb należących do rodziny dorszowatych. Jest bardzo popularnym i powszechnie stosowanym suplementem diety, który wspomaga działanie układu odpornościowego szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Suplementy z tranem są obecnie dostępne nie tylko w formie butelkowanej, ale także w kapsułkach czy żelkach dla dzieci.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jakie właściwości ma tran?

Zadaniem tranu nie jest wyłącznie stymulowanie odporności. Olej z wątroby dorsza ma bogaty skład, dzięki czemu może działać wielokierunkowo. Tran zawiera przede wszystkim duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3, omega-6, EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Suplementy z tranem to dobre źródło witaminy A i D. Często są także wzbogacane witaminą E.

Olej z wątroby dorsza ma pozytywny wpływ na:

  • układ odpornościowy,

  • układ nerwowy,

  • układ kostny,

  • układ krwionośny,

  • wzrok,

  • skórę

Tran na układ odpornościowy

Udowodniono, że kwasy EPA i DHA mają realny wpływ na działanie układu immunologicznego, a tym samym wzmocnienie całego organizmu. Związki te łagodzą stany zapalne pojawiające się przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Ponadto tran może także zmniejszać objawy alergii. W suplementach z tranem występuje witamina D, która:

  • wpływa na wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu,

  • oddziałuje na limfocyty T i B,

  • stymuluje wzrost monocytów oraz ich przekształcanie do makrofagów.

Witamina A zawarta w tranie poprawia stan skóry i błon śluzowych, co również przekłada się na wzrost ochrony przed infekcjami.

Tran a układ nerwowy

Niedostateczna ilość kwasów omega-3 w diecie może mieć negatywny wpływ na wydajność działania mózgu oraz przyczyniać się do rozwoju chorób układu nerwowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać powstawaniu depresji, choroby afektywnej dwubiegunowej, demencji i chorobie Alzheimera, a także zmniejszają objawy towarzyszące tym schorzeniom.

Zwiększone spożycie kwasów omega-3 zawartych w tranie może wpływać na:

  • zachowanie równowagi neuroprzekaźników (serotonina, dopamina), co ma korzystny wpływ na proces leczenia demencji,

  • zniwelowanie stanu zapalnego w mózgu, który jest powiązany z depresją,

  • zmniejszenie rozwoju i objawów lęku,

  • obniżenie produkcji blaszek amyloidu-β w mózgu, które są uznawane za główną przyczynę rozwoju choroby Alzheimera,

  • zwiększenie poziomu BDNF (neutrotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego) oraz poprawę sygnalizacji insulinowej, co obniża ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera,

  • prawidłowy przepływ krwi w mózgu.

Badania potwierdzają, że odpowiedni poziom EPA ma wpływ na ochronę przed zespołem stresu pourazowego.

Tran a układ kostny

Właściwości oleju z wątroby dorsza powodują wzmocnienie układu kostnego. Szczególnie duże działanie w tym zakresie wykazuje witamina D, która pomaga regulować gospodarkę fosforowo-wapniową. W ten sposób wpływa na prawidłowy rozwój zębów i kośćca. Olej z wątroby dorsza jest także stosowany jako element profilaktyki krzywicy. Przyczynia się do spowolnienia procesów niszczenia tkanek i stymuluje ich regenerację. U starszych osób suplementy z tranem pomagają zapobiegać osteoporozie.

Tran a układ krwionośny

Przyjmowanie tranu może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego:

  • kwasy omega-3 zawarte w oleju wątłuszowym wpływają na poprawę profilu lipidowego,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawiają funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe mogą obniżać ryzyko wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego.

Tran a wzrok

Witamina A zawarta w tranie ma nie tylko pozytywny wpływ na wzrok, ale także pomaga zapobiegać rozwojowi chorób oczu jak zwyrodnienie plamki żółtej. Niedobór tej substancji odżywczej często jest przyczyną tzw. kurzej ślepoty. Witamina A pomaga także zniwelować problem wysychających spojówek, pieczenia oczu oraz owrzodzenia rogówki. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym ze składników siatkówki oka. Ich niedobór zwiększa ryzyko rozwoju wad wzroku u dzieci.

Tran a skóra

Olej z wątroby dorsza ma pozytywny wpływ na skórę. Składniki zawarte w tranie powodują jej odżywienie oraz zapobiegają wysychaniu i nadmiernemu rogowaceniu cery. Suplementy z tranem mogą być także stosowane w celu przyspieszenia gojenia się ran, a także wspomagająco w procesie leczenia odmrożeń i odleżyn. Pozytywne działanie mają zarówno kapsułki, jak i stosowana miejscowo maść.

Zawartość witaminy E sprawia, że suplementy z tranem wykazują właściwości antyoksydacyjne. „Witamina młodości” wykazuje silne działanie przeciwutleniające, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz minimalizuje uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki.

tran suplemanty

Spożywanie suplementów z tranem

Podczas przyjmowania tranu należy uwzględnić przede wszystkim informacje znajdujące się na opakowaniu. Jedna kapsułka może zawierać różne ilości witaminy A oraz witaminy D3.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A kształtuje się następująco:

  • 700 µg u kobiet,

  • 900 µg u mężczyzn,

  • 400-900 µg u dzieci.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wynosi:

  • 400-600 UI dla noworodków i niemowląt do 1 roku życia,

  • 600-1000 UI dla dzieci w wieku 1-10 lat,

  • 800-2000 UI dla młodzieży w wieku 11-18 lat,

  • 800-2000 UI dla dorosłych w wieku 19-75 lat,

  • 2000-4000 UI dla seniorów w wieku powyżej 75 lat,

  • 2000 UI dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji.

Jedna kapsułka tranu może zawierać:

  • 300-1250 µg witaminy A,

  • 300-1250 UI witaminy D.

Tran – przeciwskazania do spożywania

Podczas suplementacji tranu należy pamiętać o przeciwwskazaniach, do których należą:

  • kamica nerkowa,

  • hiperkalcemia,

  • jednoczesne przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych,

  • jednoczesne przyjmowanie preparatów o dużej zawartości witaminy A i D.

Czy wiesz, że …

tran i olej z wątroby rekina to tylko z pozoru podobne do siebie substancje. Chociaż ich nazwy są często używane zamiennie, a same produkty mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny, to jednak zasadniczo różnią się od siebie. Olej z wątroby rekina dodatkowo wykazuje właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Aktywuje również komórki odpornościowe. Tran zawiera więcej kwasów omega-3 i jest bogatym źródłem witamin A i D. Oba oleje wykazują wiele korzyści dla zdrowia i mogą być cennym uzupełnieniem zbilansowanej diety.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800