Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kaszka Kukurydziana

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana to cenne źródło wielu składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Produkt ten cieszy się dużą popularnością szczególnie w Ameryce, jednak również w Europie zyskuje na znaczeniu. Ze względu na swoje właściwości polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej, lekkostrawnej, mającym problemy żołądkowe, borykającym się z miażdżycą czy też chorobami serca. Kasza kukurydziana ekologiczna jest także bazą dań dla małych dzieci i świetną alternatywą dla kaszy manny.

Co to jest kasza kukurydziana?

Kasza kukurydziana ekologiczna znana jest także pod inną nazwą. Dla niektórych jest to polenta. Produkowana jest z obłuskanego, połamanego ziarna kukurydzy. Zazwyczaj przybiera formę drobnego grysiku. Ma intensywnie żółty kolor, który nadaje dodatkowych walorów estetycznych potrawom przygotowywanym na jej bazie. Kasza z ziaren kukurydzy w pewien sposób przypomina kaszę manną. Wyróżnia ją to, że jest lekkostrawna oraz nie wywołuje reakcji alergicznych. Coraz chętniej włączana jest do diety małych dzieci jako zdrowy zamiennik gotowych mieszanek.

Właściwości i wartości odżywcze kaszy kukurydzianej

100 g ugotowanej kaszy kukurydzianej BIO dostarcza organizmowi ok. 300-350 kcal. Jest to zatem produkt stosunkowo kaloryczny – daje dużą porcję energii już po zjedzeniu niewielkiej jego ilości. Szybko wywołuje uczucie sytości. Produkt ten jest źródłem złożonych węglowodanów. Pomimo wysokiej kaloryczności ekologiczna kasza z kukurydzy jest lekkostrawna. Dzięki temu można ją z powodzeniem włączyć do diety osób mających problemy żołądkowe.

Kasza kukurydziana stanowi bazę cennych składników mineralnych oraz witamin. Wśród nich można wymienić m.in. fosfor, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, selen, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę A, E, PP i beta-karoten. Odpowiednia podaż witaminy A pomaga zachować dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto pozytywnie wpływa na zdolności widzenia, szczególnie po zmroku. Jeżeli już mowa o wzroku, warto wspomnieć o zawartości luteiny w tym produkcie – składnik ten nie tylko pomaga chronić oczy przed działaniem wolnych rodników, ale też wspiera prawidłową pracę plamki żółtej w oku. Nie zapominajmy również o obecności dużej ilości błonnika pokarmowego. Wpływa on korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz ułatwia trawienie.

ekologiczna kaszka kukurydziana

 

Czy kaszka kukurydziana nadaje się dla dzieci?

Kasza kukurydziana jest świetną alternatywą dla kaszy manny. Ze względu na swoje walory smakowe oraz zawartość składników odżywczych może być doskonałą propozycją podczas rozszerzania diety dzieci. Jest to zdecydowanie lepsze, a co najważniejsze zdrowsze rozwiązanie niż gotowe mieszanki kaszek smakowych dla najmłodszych. Produkt ten nie zawiera zbędnych dodatków takich jak cukier, konserwanty, barwniki czy sztuczne aromaty. Kaszka kukurydziana ekologiczna idealnie komponuje się m.in. ze świeżymi i suszonymi owocami – z pewnością taka potrawa szybko skradnie serce i przypadnie do gustu kulinarnego malucha.

Jak przygotować danie z kaszą kukurydzianą?

Do przygotowania dania z ekologiczną kaszą kukurydzianą wystarczy woda, mleko lub bulion. Szklankę suchego produktu łączy się z ok. 3 szklankami cieczy – w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Dobrze ugotowana polenta przybiera formę gęstej kaszy. Po ostudzeniu można ją pokroić nożem na kawałki, przygotowując w ten sposób szybkie i wartościowe przekąski. To zdrowe zastępstwo dla chipsów czy batonów. Mogą po nie sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Taka ostudzona kasza może być też później smażona lub grillowana.

Kasza kukurydziana BIO znalazła również zastosowanie podczas przygotowania dań jednogarnkowych, w tym gulaszów oraz zup. Świetnie komponuje się ze świeżym masłem, serami, sosami, warzywami, grzybami czy szpinakiem. Z jej pomocą można przyrządzić wartościowy deser oraz śniadanie dające dużą porcję energii. Kasza z kukurydzy wykorzystywana jest także do domowej bezglutenowej panierki do kotletów czy mięs.

Kasza z ziaren kukurydzy doskonale znana jest w kuchni latynoskiej, węgierskiej, włoskiej, rumuńskiej oraz bułgarskiej. Zazwyczaj serwuje się ją w towarzystwie prostych dodatków. Włoska polenta to połączenie kaszy kukurydzianej z serem i sosami. Czasami jest dodatkowo grillowana. We Włoszech produkt ten wykorzystywany jest do produkcji m.in. chleba, makaronów, ciasteczek i placków.

Daniem znanym na Ukrainie, Węgrzech, w Bułgarii, Rumunii oraz niektórych częściach Polski jest mamałyga. To kasza kukurydziana ugotowana na mleku czy też wodzie – można ją przyrządzić na słodko lub słono. Na Węgrzech zjadana jest z paprykarzem z kurczaka, w Rumunii natomiast z gołąbkami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800