Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
12,99 zł 9,99 zł
szt.
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 2 kg Bio Planet
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 2 kg Bio Planet
23,99 zł 18,99 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Kasza jaglana bez glutenu

Kasza Jaglana Bezglutenowa

Bezglutenowa kasza jaglana

Kasza jaglana jest odpowiednia dla osób uczulonych oraz nadwrażliwych na gluten. Będzie to również dobry produkt dla osób chorych na celiakię. Kasza jaglana bezglutenowa ma w swoim składzie mieszankę białek roślinnych. Ma ona wiele właściwości prozdrowotnych za sprawą obecnych w niej witamin i minerałów. Kasza jaglana bezglutenowa odkwasza organizm. Właśnie dlatego jest to najważniejszych składnik bardzo ostatnio popularnego detoksu jaglanego. Nie musisz się na nim głodzić.

Jak powstaje kasza jaglana bezglutenowa i jakie ma wartości odżywcze?

Kasza jaglana bezglutenowa jest wytwarzana w wyniku łuskania prosa. Nazywa się ją królową kasz. Wszystko dzięki jej cennym wartościom odżywczym i dobroczynnemu działaniu.

Kasza jaglana bezglutenowa ma około 350 kcal w 100 gramach. Znajdujące się w niej witaminy z grupy B (w tym B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B6 - pirydoksyna), mogą mieć bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i wspierać koncentrację. Witamina B2 i ryboflawina wspiera naturalną odporność organizmu. Co więcej, ryboflawina może mieć pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Krzem, czyli inaczej krzemionka, jest obecna w otrębach, płatkach owsianych bezglutenowych, ziołach, szparagach, fasolce, piwie jęczmiennym, czy w wodach źródłach. Ten składnik jest obecny również w kaszy jaglanej bezglutenowej. Warto wiedzieć o tym, że krzem to pierwiastek życia. Gdy masz go za mało, to możesz mieć również problemy z przyswajaniem pozostałych pierwiastków. Niedobór krzemu może niekorzystnie wpływać na kondycję skóry i włosów.

Czy kasza jaglana zawiera gluten?

Kasza jaglana jest produktem całkowicie bezglutenowym. Dlatego bez obaw mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten oraz chore na celiakię. Gluten znajduje się w następujących kaszach: manna, jęczmienna (pęczak, perłowa, wiejska), orkiszowa, kuskus, bulgur. Kasza jaglana bezglutenowa może zastąpić wszystkie te produkty w Twojej diecie.

Na nietolerancję, nadwrażliwość czy uczulenie na gluten cierpieć może 1 procent populacji na świecie. Stosowanie diety bezglutenowej stało się również modne. Może właśnie to powoduje, że kasza jaglana bezglutenowa jest coraz łatwiej dostępna.
Uczulenie na gluten u dzieci może powodować wstrząs anafilaktyczny lub obrzęk naczyniowy. Natomiast u dzieci zazwyczaj objawia się atopowym zapaleniem skóry. To skrajne przypadki, bo standardowe objawy uczulenia na gluten to wzdęcia, roztrój żołądka oraz biegunka. Ten niepokojące symptomy nie zawsze pojawiają się tuż po spożyciu produktu zawierającego gluten. Czasami jest tak, że występują one na przykład godzinę później. Osoby z nadwrażliwością na gluten powinny unikać produktów z tym składnikiem. Na szczęście na rynku jest wiele ich naturalnych zamienników, co sprawia, że Twoja dieta może być naprawdę urozmaicona.

kasza jaglana bezglutenowa

Czy kaszą jaglaną bezglutenową możesz podać niemowlakowi?

Ze względu na dość wysoki indeks glikemiczny (70/100 g), spożywanie kaszy nie jest wskazane dla diabetyków. Oni nie powinni spożywać produktów z indeksem powyżej 60. Natomiast nie ma żadnych przeciwskazań, aby podawać kaszę jaglaną bezglutenową najmłodszym. To dozwolony produkt dla dzieci po ukończeniu czwartego miesiąca życia. Aby kasza była łatwiejsza do zjedzenia, możesz ją zmiksować z warzywami, mięsem lub z owocami.

Kasza jaglana bezglutenowa – jak przygotować smaczną i zdrową kaszę dla całej rodziny?

Aby kasza jaglana bezglutenowa była pyszna, to musisz ją odpowiednio przygotować. W przeciwnym razie będzie miała gorzki smak i popsuje każdą potrawę z jej dodatkiem.

Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną bezglutenową?

Aby pozbawić ją charakterystycznej goryczki, musisz przed ugotowaniem dokładnie przelać ją zimną, a później wrzącą wodą. Możesz również dodać porcję kaszy jaglanej bezglutenowej do już gotującej się wody. Następnie odlej wodę i ponownie wrzuć ją do wrzącej wody. Musisz w tym czasie oczywiście wymienić wodę na czystą.

Innym sposobem jest namoczenie kaszy jaglanej bezglutenowej w wodzie z cytryną przez całą noc. Kolejnym krokiem będzie standardowe jej ugotowanie. Moczenie i wymiana wody sprawi, że z kaszy zniknie ten nieprzyjemny, gorzki smak. Kaszę jaglaną bezglutenową należy gotować w takich samych proporcjach jak inne kasze. To znaczy 1 porcja kaszy ma przypadać na 2 porcje wody. Kaszę jaglaną bezglutenową musisz wsypać do wody z solą i odrobiną oleju. Oczywiście woda musi być wrząca. Od czasu do czasu musisz ją zamieszać, aby nie przykleiła się do dna naczynia. Po około 15 minutach powinieneś wyłączyć gaz. Kaszę pozostaw w wodzie, aby wchłonęła jej nadmiar. Zostaw ją na kuchni, możesz też owinąć garnek ręcznikiem i włożyć go do piekarnika. Gdy kasza wchłonie wodę to będzie gotowa do spożycia.

Kasza jaglana bezglutenowa znajdzie bardzo wiele zastosowań w kuchni. Na jej bazie możesz przygotowywać zarówno potrawy słodkie, jak i dania wytrawne. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z różnymi gatunkami mięs. Dobrze smakuje też w sałatkach.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800