Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Fasolka Adzuki BIO 400 g  Bio Planet
Fasolka Adzuki BIO 400 g Bio Planet
13,19 zł
szt.
Fasolka Adzuki BIO 400 g Amaizin
Fasolka Adzuki BIO 400 g Amaizin
6,99 zł
szt.
Fasolka Adzuki BIO 1 kg Bio Planet
Fasolka Adzuki BIO 1 kg Bio Planet
28,99 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO fasola adzuki

Fasolka Adzuki

Fasolka adzuki

Fasolka adzuki to jeden z najpopularniejszych produktów w krajach azjatyckich. W Polsce nie jest on zbyt dobrze znany, jednak warto pochylić się nad nim z uwagi na jego właściwości. A te z pewnością sprawią, że będziemy chętniej skłaniać się ku włączeniu tej fasoli do naszego jadłospisu. Ta roślina strączkowa doceniana jest przede wszystkim przez osoby eliminujące gluten ze swojej diety, zdrowo się odżywiające, a także przez wegetarian. Jest źródłem cennych składników odżywczych i witamin.

Fasolka adzuki – co to jest?

Fasolka adzuki ekologiczna jest rośliną strączkową rozpowszechnioną w Azji. Stanowi ważny składnik tamtejszych dań, a także uznawana jest przez Azjatów za lekarstwo na różne dolegliwości. Ma to związek z jej właściwościami odżywczymi. Na jej korzyść przemawia również to, że jest to produkt lekkostrawny. Największe uprawy tej rośliny zlokalizowane są w dolinie rzeki Jangcy, Himalajach, południowych Chinach, Indiach, Tajwanie, Korei, Nowej Zelandii oraz Tajlandii. Nie potwierdzono jednoznacznie pochodzenia tego rodzaju fasolki, jednak wiele wskazuje na to, że początkowo uprawiana była w Chinach, a następnie rozprzestrzeniła się na inne tereny.

Fasola adzuki nazywana jest czerwoną soją, azuki lub aduki. Należy do roślin strączkowych z gatunku bobowatych. Najczęściej występująca jej odmiana ma czerwono-brązową barwę. Jej smak jest słodki, z wyczuwalną, delikatną orzechową nutą. Uprawiane są także inne typy ekologicznej fasolki adzuki: biała, czarna, szara oraz nakrapiana (mieszana). Azjatycka fasolka ma postać drobnych ziaren o cienkiej skórce i przyjemnej, lekkiej strukturze. W sklepie produkt ten dostępny jest pod dwiema postaciami – suchą (pakowaną w worek) oraz mokrą (w puszcze, w zalewie).

Jakie są wartości odżywcze i właściwości fasoli adzuki?

Fasola adzuki ekologiczna jest bardzo pożywna, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na długi czas. 100 g produktu dostarcza organizmowi 315 kcal energii. Znajdują się w nim głównie węglowodany złożone. To cenne źródło białka roślinnego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jest to ważna wiadomość szczególnie dla wegan i wegetarian, którzy szukają wartościowych sposobów na dostarczenie tego składnika do swojego organizmu. Ponadto jest to skarbnica błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz jest pomocny w regulacji poziomu cukru we krwi.

W ekologicznej fasolce adzuki można znaleźć wiele składników mineralnych, w tym głównie: manganu, fosforu, potasu, miedzi, magnezu, cynku, selenu, kobaltu, sodu, wapnia oraz żelaza. Ponadto zawiera ona witaminę A, witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz przeciwutleniacze. Można w niej znaleźć duże ilości kwasu foliowego, który jest składnikiem niezbędnym w diecie kobiety ciężarnej. Udowodniono, że ma on korzystny wpływ na płód i zapobiega niektórym wadom rozwojowym. Warto także wspomnieć o niskim indeksie glikemicznym tego produktu (IG = 25). Z tego też względu coraz częściej wybierany jest przez osoby zmagające się z cukrzycą. Czerwona soja zawiera niewielkie ilości tłuszczu.

Ta azjatycka fasola jest lekkostrawna. W porównaniu do innych roślin strączkowych jej spożycie nie powoduje tak dużego ryzyka wzdęć. Ciekawostką jest to, że w tradycyjnej medycynie chińskiej adzuki wykorzystywana była jako lek na różne schorzenia. Obecnie chętnie sięgają po nią osoby chcące budować masę mięśniową – z uwagi na zawartość dobrze przyswajalnego białka. Jest to także produkt polecany pacjentom zmagającym się z anemią ze względu na obecność dużej ilości żelaza.

fasolka adzuki bio

Z czym serwować fasolkę adzuki?

Ugotowana fasolka adzuki jest doskonałą bazą do różnego typu pasztetów oraz past do pieczywa. Do takiej przekąski można dodać m.in. suszone pomidory, oliwki, zioła, czosnek czy żurawinę. Popularnie w kuchni chińskiej pasta z czerwonej soi serwowana jest zarówno ze słonymi, jak i słodkimi wypiekami.

Fasolę adzuki BIO można dodać również do sałatek, zapiekanek, leczo oraz innych dań jednogarnkowych. Jest to składnik, który świetnie sprawdzi się w zastępstwie tradycyjnej fasoli wykorzystywanej do przyrządzenia fasolki po bretońsku. Można go również zastosować w pożywnych zupach dla całej rodziny.

Produkt ten można stosować do wykonania deserów. Wystarczy połączyć go z gruszką i bananem – to tradycyjny japoński przysmak. Ciekawie komponuje się z syropem klonowym (lub z syropem z agawy) oraz ekstraktem waniliowym. A może krem czekoladowy z fasolki? Wystarczy zmiksować ją z kakao oraz daktylami. Ponadto adzuki można zastosować jako nadzienie w bułeczkach drożdżowych czy jako smarowidło do gofrów, naleśników, ciastek lub herbatników. Jednymi słowy, składnik ten można stosować zarówno w przypadku dań wytrawnych, jak i do słodkich deserów.

Jak gotować fasolę adzuki?

Ziarna fasoli adzuki należy namoczyć przed ugotowaniem. Przed namoczeniem warto wypłukać produkt pod bieżącą zimną wodą. Jedną szklankę fasolki należy zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Namoczenie powinno trwać ok. 8 godzin. Dlatego zaleca się zrobić to na noc. Przed gotowaniem powinno się ponownie wypłukać ziarna. Następnie zalać je niewielką ilością wody, aby przykryć fasolę. Czas gotowania to 40-60 minut na wolnym ogniu. Do smaku można dodać przyprawy, które podkreślą jej charakter – w zależności od tego, co będziemy przyrządzać z tego składnika.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800