ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Orzechy

Orzechy ekologiczne

Orzechy ekologiczne to ważny element zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety. Pomimo dużej kaloryczności mają wiele właściwości prozdrowotnych. Codzienne spożywanie garści orzechów ma zbawienny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości na długi czas. Popularność orzechów ekologicznych wynika z dużej liczby gatunków występujących na całym świecie. To sprawia, że są one bardzo uniwersalnym produktem w kuchni. Orzechy ekologiczne nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Ich uprawa jest prowadzona w warunkach neutralnych dla środowiska. Uprawy ekologiczne są opatrzone odpowiednimi certyfikatami, To daje gwarancję, że w całym procesie produkcji są stosowane wyłącznie naturalne nawozy oraz środki ochrony. Właściwości prozdrowotne orzechów są udowodnione naukowo.

Rodzaje orzechów ekologicznych

Ta kategoria produktów ekologicznych charakteryzuje się dużym bogactwem. Do najczęściej wybieranych orzechów ekologicznych zaliczamy:

  • Migdały ekologiczne. Stanowią idealne uzupełnienie diety diabetyków. Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny. Zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Obecność kwasu foliowego wspomaga rozwój płodu i zapobiega wielu wadom wrodzonym. Migdały ekologiczne wspierają układ moczowy i pomagają w walce z kamieniami nerkowymi oraz zwężeniem cewki moczowej.

  • Orzechy brazylijskie ekologiczne. Są uważane za najlepsze, naturalne źródło selenu. Zjedzenie dwóch orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Selen łagodzi objawy chorób tarczycy oraz wspiera działanie przeciwutleniaczy. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego u mężczyzn. Selen łagodzi także objawy menopauzy. Orzechy brazylijskie są polecane osobom walczącym z nadwagą oraz chcącym poprawić muskulaturę.

  • Orzechy laskowe BIO. To bogate źródło witaminy E, która jest nazywana witaminą młodości i płodności. W orzechach laskowych występuje żelazo, magnez i cynk. Ponadto stanowią one cenne źródło błonnika oraz argininy. Regularne spożywanie orzechów laskowych pomaga w stabilizacji ciśnienia, redukuje ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz ma korzystny wpływ na wydolność organizmu. Ekologiczne orzechy laskowe mają bardzo niski indeks glikemiczny (15).

  • Orzechy Macadamia ekologiczne. Stanowią bogate źródło żelaza, które poprawia metabolizm komórkowy oraz przeciwdziała niedokrwistości. Zapobiegają stanom depresyjnym, zdenerwowaniu oraz zmęczeniu. Występująca w ich składzie tiamina ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Orzechy Macadamia zawierają dużo przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i stresowi oksydacyjnemu.

  • Orzechy nerkowca ekologiczne. Charakteryzują się największą zawartością żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Mają pozytywny wpływ na działanie układu krwionośnego, nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chronią przed rakiem, wzmacniają kości, zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomagają trawienie i eliminują wolne rodniki.

  • Orzechy Pekan BIO. Az 90% tłuszczów zawartych w orzechach Pekan to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one na prawidłową pracę układu krążenia, redukują poziom cholesterolu LDL. Orzechy Pekan są źródłem kwasu elagowego, który ma właściwości przeciwutleniające. Ponadto zawierają duże ilości magnezu. 100 gram orzechów pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

  • Orzeszki piniowe BIO. Stanowią wartościowe źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zawierają dużo fosforu, magnezu i cynku. Ze względu na dużą ilość białka i tłuszczu są uważane za doskonałe źródło energii. Kwas pinolenowy zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.

  • Orzechy włoskie ekologiczne. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia. Są bogatym źródłem kwasu linolowego oraz alfa-linolenowego, które wspomagają rozwój płodu. Ekologiczne orzechy włoskie zawierają L-argininę. Odznaczają się największą ilością antyoksydantów spośród wszystkich orzechów. Dzięki temu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.

  • Orzeszki ziemne BIO. Mają największą zawartość niacyny oraz białka. Pokrywają 85% zapotrzebowania na witaminę B3 u dorosłych i 100% u dzieci. Stanowią wartościowe źródło tłuszczów, błonnika, witamin i składników mineralnych. Polifenole zawarte w różowoczerwonej skórce orzeszków ziemnych neutralizują wolne rodniki.

  • Pistacje ekologiczne. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Duża ilość luteiny wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Niski indeks glikemiczny czyni je idealnym wyborem dla osób chorych na cukrzycę. Pistacje wyróżnia duża zawartość tokoferolu oraz fitosteroli, które regulują poziom cholesterolu i mają właściwości antynowotworowe.

orzechy ekologiczne

Wartości odżywcze orzechów ekologicznych

Orzechy ekologiczne to najbardziej wartościowe spośród wszystkich bakalii. Chociaż zawierają dużo kalorii, to jednak warto włączyć je do codziennego menu ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Orzechy ekologiczne są symbolem szczęścia i mądrości. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych znacząco zmniejszają ryzyko chorób serca oraz miażdżycy. Zawartość L-argininy w orzechach powoduje rozszerzanie naczyń wieńcowych. Kwas elagowy podnosi odporność.

Orzechy ekologiczne są wartościowym źródłem witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę mózgu. Stanowią ważny element diety osób aktywnych fizycznie oraz pracujących umysłowo. Witamina E poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Orzechy ekologiczne zawierają duże ilości białka, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, cynk i sód. Regularne spożywanie orzechów pomaga w pokonaniu codziennych stresów i wyraźnie poprawia samopoczucie. Orzechy ekologiczne pomagają w walce z cukrzycą typu 2. Ich regularne spożywanie prowadzi do poprawy gospodarki insulinowej u osób z insulinoopornością.

Orzechy dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Orzechy ekologiczne stanowią podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej. Są idealnym zamiennikiem dla niezdrowych, słonych przekąsek. Stanowią ciekawy dodatek do duszonych lub pieczonych warzyw, ciast, deserów oraz sałatek. Orzechy ekologiczne można także wykorzystać do przygotowania smacznego farszu lub pasty do chleba. Idealnie komponują się z pozostałymi składnikami pożywnej owsianki. Orzechy ekologiczne są także wykorzystywane do produkcji likierów i nalewek owocowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium