Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO owoce

Świeże owoce ekologiczne to idealna odpowiedź na wszechogarniającą nas sztuczność i chemizację środowiska. Coraz większa świadomość konsumentów sprawia, że szukają oni zamienników dla produktów powstałych z udziałem syntetycznych dodatków ze stymulatorami wzrostu, azotanami, azotynami czy pestycydami. Zdrową alternatywę dla żywności konwencjonalnej stanowią świeże owoce BIO, które są wolne od związków szkodliwych dla ludzkiego organizmu.

Świeże owoce

Ananas Świeży BIO (1 szt.) Bio Planet Ananas Świeży BIO (1 szt.) Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

19,48 zł

zobacz więcej
Banany Świeże BIO ok 0,6 kg Bio Planet Banany Świeże BIO ok 0,6 kg Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

15,92 zł

zobacz więcej
Cytryny Świeże BIO około 1 kg Bio Planet Cytryny Świeże BIO około 1 kg Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

14,81 zł

zobacz więcej
Pomarańcze Świeże BIO 2 kg Pomarańcze Świeże BIO 2 kg
Termin przydatności: .
Cena:

26,10 zł

zobacz więcej

Bio uprawy sadownicze i jagodowe stanowiły w 2020 roku 9,2% całkowitej powierzchni przeznaczonej na gospodarstwa ekologiczne. To wzrost w porównaniu z 2019 rokiem, kiedy powierzchnia upraw wynosiła 7,1%. Te dane pochodzą z raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce. Jednocześnie można zaobserwować wzrost świadomości konsumentów, który przekłada się na większe zainteresowanie owocami i innymi produktami ekologicznymi. Według raportu „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021” między rokiem 2019 a 2021 liczba sklepów internetowych oferujących produkty ekologiczne wzrosła dwukrotnie. To najlepiej obrazuje rosnący popyt na zdrową żywność. Świeże owoce ekologiczne powinny stanowić ważny element zbilansowanej diety. Dlatego warto nieco bliżej poznać zalety tych produktów pochodzących z bio upraw.

Podstawowe różnice między świeżymi owocami ekologicznymi a produktami konwencjonalnymi to:

  • Naturalny smak

Świeże owoce ekologiczne charakteryzują się bardziej wyraźnym smakiem i zapachem. Wszystko dzięki temu, że nie są narażone na sztuczne opryski. Dodatkowo ich uprawa odbywa się z wykorzystaniem naturalnych nawozów. Owoce ekologiczne dojrzewają w pełnym słońcu. Wszystko to sprawia, że w ich smaku nie da się wyczuć charakterystycznego chemicznego posmaku, który jest typowy dla produktów z upraw konwencjonalnych. Bardzo korzystny wpływ na smak i teksturę świeżych owoców EKO ma większa zawartość cukrów, witaminy C oraz beta-karotenu i mniejsza ilość wody. Dysproporcję można zauważyć szczególnie w przypadku jabłek czy truskawek.

  • Zawartość witamin i minerałów

Różnice między ekologiczną a konwencjonalną uprawą owoców są widoczne przede wszystkim w wartości odżywczej poszczególnych produktów. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że owoce ekologiczne mają zbilansowaną zawartość składników pokarmowych. Charakteryzują się także wyższą wartością odżywczą w porównaniu do żywności konwencjonalnej. Owoce ekologiczne zawierają więcej witaminy C niż takie same produkty pochodzące z konwencjonalnej uprawy. Najlepiej obrazuje to przykład jabłek. Owoce z uprawy ekologicznej zawierają ok. 6 mg witaminy C w przeliczeniu na 100 g suchej masy. Jabłka z uprawy konwencjonalnej zawierają jedynie 3,64 mg/100 g suchej masy. W produktach bio notuje się także wyższą zawartość składników mineralnych jak żelazo, magnez czy fosfor. Ekologiczne owoce zawierają nawet o 40% więcej przeciwutleniaczy niż produkty z upraw nieekologicznych. Wynika to z faktu, że na uprawach bio nie są stosowane sztuczne substancje powodujące utratę cennych wartości odżywczych.

  • Brak zanieczyszczeń związkami chemicznymi

Celem konwencjonalnej uprawy owoców jest osiągnięcie maksymalnych plonów. To w prosty sposób przekłada się na zyski danego gospodarstwa. Maksymalizację plonów osiąga się przede wszystkim przez stosowanie syntetycznych oprysków, nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin. To niestety odbija się na jakości warzyw i owoców. Produkty końcowe często zawierają w składzie azotany, azotyny oraz pestycydy, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Sztuczne dodatki rozregulowują gospodarkę hormonalną organizmu i obniżają naturalną odporność organizmu. Celem upraw ekologicznych jest optymalizacja plonów. W tym przypadku nie liczy się ilość, ale przede wszystkim jakość. Takie podejście wyklucza stosowanie chemii w formie pestycydów, herbicydów czy fungicydów. Sztuczne dodatki chronią owoce przed szkodnikami i przyspieszają ich wzrost. Świeże owoce ekologiczne są uprawiane z zastosowaniem naturalnych nawozów oraz biologicznych metod zwalczania szkodników. Dzięki temu produkt końcowy nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych, w tym metali ciężkich.

  • Brak GMO

GMO to skrót oznaczający organizmy modyfikowane genetycznie. To produkty, które zostały zmodyfikowane dzięki możliwościom, jakie daje inżynieria genetyczna. GMO jest uważane za jedno z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Spożywanie zawierających je produktów może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy i oddechowy. Owoce ekologiczne są wolne od GMO.

  • Dbałość o środowisko naturalne

Pomiędzy produkcją ekologiczną a konwencjonalną jest wiele różnic. Cechą charakterystyczną upraw konwencjonalnych jest wyższy plon w porównaniu z gospodarstwami ekologicznymi. Ile wynosi ta różnica? Aby to sprawdzić, przeprowadzono doświadczenie. W jego wyniku z uprawy ekologicznej pozyskano 5,25 ton/ha przy 50 tonach/ha z uprawy konwencjonalnej. Warto przy tym dodać, że uprawa ekologiczna wymaga zdecydowanie większych nakładów finansowych.

Osiągnięcie tak dużej wydajności upraw konwencjonalnych odbywa się niestety kosztem jakości produktów końcowych. Skutkiem ubocznym takich działań jest także zachwianie równowagi ekologicznej oraz postępująca degradacja środowiska. Celem rolnictwa ekologicznego jest podniesienie jakości produktów i zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia owoców substancjami chemicznymi. W gospodarstwie ekologicznym dba się przede wszystkim o odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych. Istotne jest również utrzymanie różnorodności biologicznej. Uprawy owoców ekologicznych nie powodują zanieczyszczenia wody, powietrza i gleby. Ponadto nie przyczyniają się do skażenia i degradacji środowiska. Na uprawach świeżych owoców ekologicznych nie są używane nawozy mineralne i syntetyczne regulatory wzrostu roślin. Stosowanie naturalnych nawozów pomaga zachować równowagę środowiska oraz bioróżnorodność życia. To przyczynia się do poprawy struktury gleby i zapobiega jej erozji.

Świeże owoce – jak rozpoznać produkty eko?

Ze względu na rosnące zainteresowanie na rynku pojawia się coraz więcej świeżych owoców ekologicznych. Niestety nie wszystkie produkty spełniają rygorystyczne normy ustalone przez Unię Europejską. Konsumenci są często narażeni na działanie przekazu marketingowego sugerującego, że dane owoce pochodzą z upraw ekologicznych. W rzeczywistości jest to tylko zabieg reklamowy. Jak rozpoznać prawdziwe owoce ekologiczne?

Konieczne jest dokładne czytanie etykiety na opakowaniu. Powinno się na nim znaleźć unijne logo w postaci białego listka złożonego z gwiazdek, który jest umieszczony na zielonym tle. Ponadto na etykiecie musi znajdować się numer jednostki certyfikującej. To daje konsumentowi pewność, że dany produkt pochodzi z uprawy ekologicznej. Zachęcamy do lektury na naszym blogu: jak rozpoznać żywność ekologiczną.

Pytanie, jak sprawdzić świeże owoce ekologiczne, które często nie są sprzedawane w opakowaniach? Jest na to sposób. Każdy sprzedawca oferujący owoce ekologiczne musi mieć aktualny certyfikat zawierający wykaz produktów ekologicznych. Taki dokument jest wydawany przez specjalnie do tego powołaną jednostkę certyfikującą. Stanowi on potwierdzenie, że na wszystkich etapach produkcji owoców stosowano ekologiczne metody uprawy.

owoce ekologiczne

Świeże owoce – jakie rodzaje owoców kupować?

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG przeprowadziła liczne badania, które miały wskazać listę warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Co prawda analizy dotyczyły produktów z rynku amerykańskiego, ale jednocześnie ich wyniki wiele mówią na temat łatwości przyswajania niebezpiecznych związków przez poszczególne gatunki.

Na liście najbardziej zanieczyszczonych owoców z upraw konwencjonalnych znalazły się:

  • truskawki,
  • jabłka,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • winogrona,
  • wiśnie.

W przypadku tych owoców z pewnością warto wybrać ich ekologiczne odpowiedniki, które są wolne od zanieczyszczenia przez szkodliwe związki chemiczne.

Na przeciwległym biegunie znajdują się owoce konwencjonalne o najmniejszym stopniu skażenia. Zaliczamy do nich:

  • awokado,
  • ananas,
  • mango,
  • papaja,
  • kiwi,
  • melon,
  • grejpfrut.

Przewodnik po najbardziej i najmniej skażonych warzywach oraz owocach jest publikowany nieprzerwanie od 2004 roku. Wyniki analiz EWG bazują na 35 tysiącach próbek. Obecnie nie są przeprowadzane tego typu analizy na terenie Europy. W przypadku owoców najlepiej wypadających w badaniach warto pamiętać, że nie są one w 100% wolne od szkodliwych pestycydów. Taką pewność dają jedynie owoce ekologiczne pochodzące z certyfikowanych upraw.

Świeże owoce BIO – jakie warunki muszą spełniać uprawy ekologiczne?

Od 1 stycznia 2022 roku obowiązują nowe przepisy określające zasady produkcji ekologicznej na terenie Unii Europejskiej. Wprowadzone regulacje stanowią odpowiedź na dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego.

W myśl przepisów uprawa ekologiczna powinna spełniać następujące kryteria:

  • lokalny charakter,
  • bazowanie na zasobach naturalnych,
  • recykling wszystkich odpadów oraz produktów ubocznych powstałych w czasie produkcji,
  • stosowanie płodozmianu, który chroni glebę przed wyjałowieniem.

W gospodarstwach ekologicznych zabronione jest stosowanie GMO, nawozów azotowych oraz syntetycznych środków ochrony roślin.

Czy wiesz, że…

…istnieją sposoby, dzięki którym pozbędziesz się przynajmniej części zanieczyszczeń występujących w konwencjonalnych owocach? Zrobisz to w trzech prostych krokach:

  1. Zamocz owoce w misce z wodą i octem przez ok. 5 minut. Najlepiej, jeśli będzie to ocet jabłkowy wymieszany z wodą w proporcjach 1:8 (pół szklanki octu na cztery szklanki wody).
  2. Zamocz owoce w misce z wodą i sodą oczyszczoną przez ok. 5 minut. Na 4 szklanki wody dodaj czubatą łyżkę sody oczyszczonej.
  3. Dokładnie wypłucz owoce.

To skuteczny sposób, który jednak ma swoje wady. Wraz z moczeniem owoce tracą część swoich cennych wartości odżywczych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wybór owoców ekologicznych, które są wolne od szkodliwych związków chemicznych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 14:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium