Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mleko Ryżowe

Mleko Ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe ma bardzo wiele właściwości dobroczynnych. Z powodzeniem mogą po nie sięgać zarówno wegetarianie, jak i weganie. W tym napoju nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera ono również laktozy, więc bez obaw może być stosowane przez osoby z niedoborami laktazy. Mleko ryżowe ekologiczne może być również doskonałym zamiennikiem tradycyjnego mleka pochodzącego od krowy. Coraz więcej osób niestety ma alergię na mleko krowie. Podpowiemy Ci, jakie są najważniejsze zalety mleka ryżowego? Jakie ma ono wartości odżywcze? Jaka jest jego kaloryczność? Gdzie możesz kupić mleko ryżowe i ile będziesz musiał za nie zapłacić? Odpowiedzi na wszystkie te pytania odnajdziesz w tym artykule!

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe?

Możesz nam uwierzyć, że mleko ryżowe jest zdrowym produktem spożywczym. Musisz tylko pamiętać o tym, aby pić je w umiarkowanych ilościach. Możesz sobie je wpisać do Twojego codziennego jadłospisu. Fortyfikowane mleko ryżowe ekologiczne ma w swoim składzie bardzo duże ilości wapnia i witaminy D. Są one potrzebne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, zapobiegania osteoporozie. Dodatkowo, w tym mleku roślinnym znajdują się witaminy z grupy B. Są one potrzebne do tego, aby Twój układ nerwowy mógł prawidłowo funkcjonować. Oczywiście witaminy z grupy B mają jeszcze wiele innych właściwości, ale chcemy tutaj wymienić tylko jedną jako przykład.

Warto wspomnieć również o tym, że obecne w mleku ryżowym fitosterole mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Właśnie dlatego pomagają one między innymi w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, obniżaniu ciśnienia tętniczego.

Do czego używać mleka ryżowego?

Napój ryżowy ekologiczny możesz dodawać do owsianek czy wypieków. Mleko ryżowe jest odpowiednim dodatkiem również do kaszy manny czy do kaszy jaglanej. Urozmaici Twoją dietę, jeżeli dodasz je do koktajli, na przykład owocowych. Najlepiej smakuje w połączeniu z bananami oraz z truskawkami. Jednak od razu pragniemy Cię ostrzec przed jedną rzeczą. Nigdy, ale to przenigdy nie dodawaj mleka ryżowego do kawy. W ten sposób uzyskasz tylko jedno- rozwodnioną i naprawdę niesmaczną kawę. Dodanie do niej tego mleka roślinnego sprawi, że napój nie będzie miał ani korzystnych właściwości mleka ryżowego, ani kawy. Do kawy o wiele bardziej nadaje się równie zdrowe mleko roślinne sojowe.

ryżowe mleko

Jak zrobić mleko ryżowe w Thermomixie?

Pewnie pamiętasz, że parę lat temu był taki moment. Każdy, kogo tylko było na to stać kupował urządzenie o nazwie Thermomix. Trzeba tutaj uczciwie przyznać, że jego producent obiecywał prawdziwe cuda. Dlatego każdy, komu gotowanie znudziło się już dokumencie, chciał mieć Termomixa. Miał on gotować za nas, a my wreszcie mieliśmy mieć morze czasu dla siebie.

W praktyce jest tak, że jest to kolejne urządzenie AGD, z którego się korzysta częściej lub rzadziej. To prawda, że znacznie usprawnia pracę, ale nie jest to taka rewelacja i rewolucja, jak twierdzono. Jednak jeżeli masz dwie rzeczy, to dalsza część tego artykułu powinna się bardzo mocno zainteresować. Pierwsza to właśnie Thermomix, a druga ochota na mleko ryżowe. Jeżeli masz już te dwie rzeczy zorganizowane, to teraz pora na podanie przepisu na to mleko roślinne. Oczywiście na Thermomix.

Co jest potrzebne aby zrobić mleko ryżowe?

  1. trzy litry wody przegotowanej, gorącej, do rozrzedzenia mleka,
  2. dziesięć gramów soli,
  3. jeden litr wody ciepłej,
  4. dwieście gramów ryżu białego,
  5. dziesięć gramów oliwy z oliwek lub oleju.

Przygotowanie mleka ryżowego BIO w domu, zgodnie z tą instrukcją nie powinno Ci zająć dłużej niż 30 minut. Przepis jest dosyć prosty.

Został on opracowany na urządzenie TM5. Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Jeżeli masz inny model, to ze względów bezpieczeństwa najpierw musisz do niego dopasować proporcje podanych wcześniej składników. W przeciwnym razie ryzykujesz oparzenie się pryskającymi, mocno podgrzanymi płynami. Nie przekraczaj podanych w przepisie ilości i nie wrzucaj do misy miksującej więcej składników, niż jest to zalecane przez producenta.

Przygotowanie mleka ryżowego:

  1. ryż ugotuj według automatycznego przepisu na gotowanie ryżu
  2. dodaj jeden litr wody przegotowanej, gorącej i zmiksować 2min/obr.10
  3. zmiksowaną zawiesinę rozlej na dwie części. Jedną część wlej z powrotem do naczynia, dopełnij gorącą wodą, wymieszaj 30 sek / obr.6. Przelej do słoików lub szklanych butelek. Z drugą częścią zrób tak samo.

Po ostygnięciu mleka zamknij je w słoikach lub w butelkach. Możesz je przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Mleko możesz dodawać do owsianki lub spożywać jako napój. Jeżeli chcesz mleko smakowe ryżowe, to dodaj do niego wanilię, migdały lub świeże owoce.

Czy wiesz, że…

... kobietom w ciąży zaleca się wypijać dziennie od 8 do 10 szklanek mleka ryżowego BIO. W Meksyku mleko ryżowe jest tradycyjnie doprawiane cynamonem i słodzone cukrem. Czasami dodaje się do niego orzechy lub mleko krowie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800