Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Pieczywo chrupkie bezglutenowe jest otrzymywane w wyniku gorącej ekstruzji lub metody tradycyjnej. Możesz je spotkać w postaci chleba lekkiego i chrupkiego. Do produkcji tego pierwszego rodzaju pieczywa wykorzystuje się metodę gorącej ekstruzji. Opiera się ona na bardzo wysokiej temperaturze i ciśnieniu. Chleb chrupki można natomiast wypiekać tradycyjnie.

To, jak będzie smakowało pieczywo chrupkie bezglutenowe, zależy w największym stopniu od mąki, z jakiego go wyprodukowano. Równie ważnym elementem są znajdujące się w nim dodatki. Tradycyjne dodatki do pieczywa chrupkiego bezglutenowego to między innymi: siemię lniane, pestki słonecznika czy dyni. W takim pieczywie mogą również występować tak zwane dodatki funkcjonalne. To na przykład: ekstrakt z morwy białej, pokrzywy, łuski gryki czy nasiona jarmużu.

Pieczywo Chrupkie Bezglutenowe

Bezglutenowe pieczywo chrupkie

W sklepach znajdziesz bardzo wiele różnego pieczywa chrupkiego. Z dodatkami i bez nich. Jednak pieczywo chrupkie jest wyjątkowo kontrowersyjnym produktem. Jedni uważają się za zdrowy zamiennik pieczywa, a inni zalecają się go wystrzegać. Czy warto jeść pieczywo chrupkie bezglutenowe codziennie?

W zależności od składu, pieczywo chrupkie bezglutenowe, może być odpowiednie dla wegan lub dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatki funkcjonalne lub bioaktywne sprawiają, że zwiększa się wartość odżywcza pieczywa oraz jego poziom aktywności antyoksydacyjnej. Kolejną zaletą ich stosowania są również walory smakowe. Morwa biała może mieć korzystny wpływ na osoby, które muszą uważać na ilość cukru w diecie.

Dlaczego pieczywo chrupkie bezglutenowe jest tak popularne?

Wiele osób za największą wadę tego rodzaju pieczywa uznaje jego brak smaku i strukturę. Wydaje się ona sztuczna. Bardziej naturalny jest zwykły chleb. Jednak po pieczywo chrupkie bezglutenowe bardzo często sięgają osoby, które chcą schudnąć. Tradycyjne pieczywo ma opinię tuczącego, w szczególności to białe, wypiekane z pszennej mąki.

Niewątpliwą zaletą pieczywa chrupkiego bezglutenowego jest fakt, że zawsze jest świeże. Po wyjęciu z opakowania smakuje tak samo, niezależnie od tego, czy kupiłeś je wczoraj, czy tydzień temu. Ta właściwość wynika po prostu z mniejszej ilości wody, niż w tradycyjnym pieczywie. Jednak mniej wilgotne pieczywo ma same zalety. Nie rozwija się w nim pleśń i przez bardzo długi czas się nie psuje. Żywność o przedłużonej trwałości bardzo mocno wpisuje się trend zero waste, polegający na niemarnowaniu jedzenia.

Czy pieczywo chrupkie bezglutenowe jest dobrym zamiennikiem dla pieczywa tradycyjnego?

Jeżeli nie masz uczulenia na gluten, to pewnie na co dzień sięgasz po chleb pszenny. Jest najbardziej popularny. Pieczywo chrupkie bezglutenowe ma więcej właściwości prozdrowotnych, ponieważ występują w nim większe ilości błonnika. Natomiast, gdy porównasz pieczywo chrupkie bezglutenowe z tradycyjnym pieczywem żytnim, to wtedy to pierwsze będzie mniej wartościowe pod względem odżywczym.

Chleb chrupki bezglutenowy standardowo jest produkowany z mniej przetworzonej mąki. Jednak, aby wiedzieć, czy dany produkt spożywczy ma dobroczynne właściwości, to należy dokładnie przeczytać jego skład.

pieczywo chrupkie bezglutenowe

Czy możesz spożywać pieczywo chrupkie, kiedy jesteś na diecie bezglutenowej?

Nie ma żadnych przeszkód. Jednak bardzo ważne jest to, abyś sprawdził, że w składzie pieczywa chrupkiego przypadkiem nie znajduje się gluten. Bezpieczne pieczywo chrupkie bezglutenowe to takie, które ma na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa. Wtedy masz pewność, że pieczywo chrupkie zostało dokładnie przebadane na obecność glutenu. Powinno również posiadać wymagane prawem certyfikaty.

Czy pieczywo chrupkie bezglutenowe możesz jeść na diecie wegańskiej i odchudzającej?

Tak samo, jak w poprzedniej sytuacji, najważniejszą rolę odgrywa tutaj skład produktu. Koniecznie sprawdź, czy nie występuje w nim masło lub inny produkt pochodzenia zwierzęcego. Panuje powszechne przekonanie, że unikanie świeżego pieczywa, jest pomocne w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Jedzenie chrupkiego pieczywa, w szczególności zawierającego gluten, nie zawsze jest korzystnym rozwiązaniem. Pieczywo chrupkie często nie bez powodu jest nazywane lekkim. Ma mniejszą kaloryczność niż to tradycyjne. W rezultacie możesz zjeść więcej kanapek, co wcale nie będzie dobre dla Twojej sylwetki. Warto również uważać, na to jakie składniki kładziesz na kanapkę. Na diecie odchudzającej trzeba ograniczać kaloryczność. Dlatego wysokotłuszczowy majonez zamień na jogurt naturalny.

Czy wiesz, że…

… w Szwecji pieczywo chrupkie wypiekane jest od średniowiecza. Wiąże się to z panującymi w tym kraju warunkami klimatycznymi. W wiejskich chatach piekło się okrągły chrupki chleb z dziurką w środku, tym sposobem wisiał on u powały kuchni. Długo utrzymywał świeżość z powodu niskiej zawartości wody. W krajach niemieckojęzycznych, a także w Polsce pieczywo chrupkie jest zazwyczaj w prostokątnym kształcie. U nas można spotkać pieczywo chrupkie z wieloma dodatkami, na przykład z suszonymi pomidorami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800