Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ryż to prastare zboże liczące 25 gatunków i 5 tysięcy lat historii, uprawiane w gorącym klimacie oraz będące podstawowym wyżywieniem niemal połowy ludności. W Azji spożywane do każdego posiłku, w pozostałych kulturach rzadziej, jednak wciąż często, zarówno jako dodatek do dań wytrawnych jak i baza słodkich ryżowych deserów.

Ryż jest lekkostrawny, energetyzujący i sycący oraz naturalnie bezglutenowy, stąd jego ogromna popularność w wielu kuchniach i dietach. Jest źródłem przede wszystkim węglowodanów, minerałów i witamin z grupy B. Oferuje różnorodność kształtów i kolorów oraz smaków. Możemy wybierać spośród ryży białych i brązowych, okrągłych i długoziarnistych, sypkich i kleistych, nie wspominając o ryżu dzikim, czarnym czy czerwonym.

Biały ryż jest najbardziej popularny na naszych stołach, jest to tzw. ryż polerowany, czyli oczyszczony z łuski i otrębów, dlatego też jest najdelikatniejszy i najlżej strawny, polecany przy kłopotach trawiennych. Czas jego gotowania jest stosunkowo krótki, bo wystarczy ok. 15 minut.

Ryż brązowy inaczej zwany naturalnym to ziarno jedynie obłuszczone, ale wciąż zawierające warstwę otrąb, która jest w nim najwartościowsza. Brązowy ryż ma niższy indeks glikemiczny od swojego białego brata, wymaga jednak dłuższego gotowania, nawet 40-60 minut. Czas ten jednak można skrócić, namaczając uprzednio ryż, np. na noc.

Ryż czerwony to spora ciekawostka, wyróżnia go delikatny orzechowy posmak, jest szczególnie polecany kobietom i alergikom, ale słynie również ze swoich antynowotworowych właściwości.

Ryz czarny posiada natomiast tak wysoką wartość odżywczą, że w zamierzchłych czasach spożywany był tylko przez cesarzy a dla ludu był wręcz zakazany. Spośród wielu jego zalet warto wymienić bogactwo przeciwutleniaczy i minerałów, spowalnianie procesów starzenia i działanie przeciwzapalne.

Ryż Basmati, inaczej ryż indyjski, o dłuższych i cieńszych ziarnach bardzo estetycznie prezentujących się na talerzu. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, wielu pierwiastków i minerałów. Ma cudowny smak o subtelnie orzechowym posmaku.

Ryż jaśminowy króluje w kuchni tajskiej. Swoim aromatem nasuwa na myśl woń kwiatów jaśminu i stąd jego nazwa. Ma delikatny smak, jest niskokaloryczny a jednocześnie dość sycący, dlatego chętnie wykorzystywany jest w dietach odchudzających.

Arborio to odmiana włoska ryżu. Jest to ryż kleisty przeznaczony to risotto, o okrągłych ziarnach, słodkawym smaku i wysokiej zawartości skrobi.

Dziki ryż to tak naprawdę owies wodny :) Jest bardzo odżywczy i posiada charakterystyczny, ciekawy smak oraz wyczuwalną teksturę.

Przygotowując danie z ryżem należy pamiętać o dokładnym, kilkukrotnym przepłukaniu ziaren przed gotowaniem. Pełne ziarna warto wstępnie namoczyć, co nie tylko skróci czas gotowania, ale również usunie kwas fitinowy. Zaś garnek z ugotowanym ryżem można odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce, aby ziarenka do końca wchłonęły całą pozostałą wilgoć.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl