Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ryż to prastare zboże liczące 25 gatunków i 5 tysięcy lat historii, uprawiane w gorącym klimacie oraz będące podstawowym wyżywieniem niemal połowy ludności. W Azji spożywane do każdego posiłku, w pozostałych kulturach rzadziej, jednak wciąż często, zarówno jako dodatek do dań wytrawnych jak i baza słodkich ryżowych deserów.

Ryż jest lekkostrawny, energetyzujący i sycący oraz naturalnie bezglutenowy, stąd jego ogromna popularność w wielu kuchniach i dietach. Jest źródłem przede wszystkim węglowodanów, minerałów i witamin z grupy B. Oferuje różnorodność kształtów i kolorów oraz smaków. Możemy wybierać spośród ryży białych i brązowych, okrągłych i długoziarnistych, sypkich i kleistych, nie wspominając o ryżu dzikim, czarnym czy czerwonym.

Biały ryż jest najbardziej popularny na naszych stołach, jest to tzw. ryż polerowany, czyli oczyszczony z łuski i otrębów, dlatego też jest najdelikatniejszy i najlżej strawny, polecany przy kłopotach trawiennych. Ma bardzo delikatny, łagodny smak i przyjemną dla podniebienia konsystencję. Jest też hipoalergiczny. Czas jego gotowania jest stosunkowo krótki, bo wystarczy ok. 15 minut.

Ryż brązowy inaczej zwany naturalnym lub pełnoziarnistym to ziarno jedynie obłuszczone, ale wciąż zawierające warstwę otrąb, która jest w nim najwartościowsza. Brązowy ryż ma niższy indeks glikemiczny od swojego białego brata, wymaga jednak dłuższego gotowania, nawet 40-60 minut. Czas ten jednak można skrócić, namaczając uprzednio ryż, np. na noc.

Ryż czerwony to spora ciekawostka, wyróżnia go delikatny orzechowy posmak, jest szczególnie polecany kobietom ze względu na najwyższą wśród ryży zawartość żelaza i alergikom, ale słynie również ze swoich antynowotworowych właściwości i obniżania poziomu cholesterolu.

Ryz czarny uchodzi za najzdrowszą odmianę ryżu, posiada tak wysoką wartość odżywczą, że w zamierzchłych czasach spożywany był tylko przez cesarzy a dla ludu był wręcz zakazany. Spośród wielu jego zalet warto wymienić bogactwo przeciwutleniaczy i minerałów, spowalnianie procesów starzenia i działanie przeciwzapalne.

Ryż Basmati, inaczej ryż indyjski, o dłuższych i cieńszych ziarnach bardzo estetycznie prezentujących się na talerzu. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, wielu pierwiastków i minerałów. Ma przyjemny aromat i cudowny smak o subtelnie orzechowym posmaku. Występuje w wersji polerowanej, czyli białej oraz pełnoziarnistej.

Ryż jaśminowy króluje w kuchni tajskiej. Swoim aromatem nasuwa na myśl woń kwiatów jaśminu i stąd jego nazwa. Ma delikatny smak, jest niskokaloryczny a jednocześnie dość sycący, dlatego chętnie wykorzystywany jest w dietach odchudzających. Fantastycznie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich.

Arborio to odmiana włoska ryżu. Jest to ryż kleisty przeznaczony to risotto, o okrągłych ziarnach, słodkawym smaku i wysokiej zawartości skrobi.

Dziki ryż to tak naprawdę owies wodny :) Jest bardzo odżywczy i posiada charakterystyczny, ciekawy smak oraz wyczuwalną teksturę.

Przygotowując danie z ryżem należy pamiętać o dokładnym, kilkukrotnym przepłukaniu ziaren przed gotowaniem. Pełne ziarna warto wstępnie namoczyć, co nie tylko skróci czas gotowania, ale również usunie kwas fitynowy. Zaś garnek z ugotowanym ryżem można odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce, aby ziarenka do końca wchłonęły całą pozostałą wilgoć.

Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Natu Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Natu
Producent: Natu
Cena: 19,99 zł
zobacz więcej
Ryż Basmati Brązowy Bezglutenowy BIO 1 kg Natu Ryż Basmati Brązowy Bezglutenowy BIO 1 kg Natu
Producent: Natu
Cena: 18,99 zł
zobacz więcej
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Natu Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Natu
Producent: Natu
Cena: 20,99 zł
zobacz więcej

Ryż ekologiczny

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl