Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do wypieku gofrów bezglutenowych

Gofry bezglutenowe możesz jeść zarówno na śniadanie, na deser, jak i na podwieczorek. Zrobienie tego dania w domu nie jest czasochłonne, ani pracochłonne. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zaletą gofrów bezglutenowych jest to, że można je jeść w bardzo wielu wariantach smakowych. Dlatego nigdy się nie nudzą.

Mąka na Gofry Bezglutenowe

Mąka na gofry bezglutenowe

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się po prostu popularna. Wiele osób odkryło u siebie nietolerancję na gluten. Czy wszyscy mogą bezpiecznie stosować dietę bezglutenową? Kiedy jest to wskazane, a kiedy raczej nie?

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, który polega na całkowitym wyeliminowaniu ze swojej diety glutenu. Występuje on zarówno w produktach naturalnych, jak i tych wysoko przetworzonych. Gluten jest mieszaniną białek gluteiny i gliadyny. Naturalne znajdują się one w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Awenina, która występuje w ziarnach owsa, chociaż jest białkiem glutenowym, to raczej nie powinna powodować takich samych reakcji jak wszystkie inne zboża zawierające gluten.

Jak zrobić idealne gofry bezglutenowe?

Będzie Ci do tego potrzebna gofrownica o mocy grzałki ok. 800 – 1000 W. Pozwoli Ci ona na upieczenie gofrów z mąki bezglutenowej, które będą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Niezbędna Ci będzie również oczywiście mąka na gofry bezglutenowe.

Przy przygotowywaniu gofrów najważniejsze są oczywiście odpowiednie składniki i proporcje. Mąka na gofry bezglutenowe wymaga więcej proszku do pieczenia niż tradycyjna mąka pszenna. Najlepsza mąka na gofry bezglutenowe to owsiana lub w wersji premium – kasztanowa.

Do zrobienia gofrów bezglutenowych równie dobra będzie bezglutenowa mąka ryżowa, maranta trzcinowa, czy tapioka. Aby gofry były zdrowsze możesz dołączyć do nich cukier trzcinowy oraz cynamon.

Składniki na ciasto na gofry powinny być w temperaturze pokojowej. Do gofrów o wiele lepiej sprawdzi się mleko chude, niż tłuste. Dobrym wyborem będzie również naturalne niesłodzone mleko ryżowe lub mleko kokosowe rozcieńczone wodą. Na pewno zmniejszą one kaloryczność całej potrawy.

Zachęcamy Cię również do dodania do gofrów z mąki bezglutenowej, odrobiny wody gazowanej. Spowoduje ona, że ciasto stanie się bardziej puszyste. Możesz oddzielnie ubić białka z dodatkiem szczypty soli lub pominąć ten krok. Pamiętaj o tym, żeby składniki mokre i suche przygotowywać oddzielnie. Następnie krótko je zamieszaj tylko do połączenia się składników. W przeciwnym razie ciasto na gofry z mąki bezglutenowej może stać się grudkowate i niesmaczne. Istnieje ryzyko, że przez to gofry będą gumowate. Gotowe ciasto powinieneś odstawić na około 15 minut, żeby odpoczęło. Nigdy nie otwieraj gofrownicy w czasie pieczenia.

gofry bezglutenowe

Mąka bezglutenowa na gofry – owsiana czy kasztanowa?

Mąka owsiana bezglutenowa to zmielone bezglutenowe płatki owsiane. Aby powstały pyszne gofry, możesz do niej dodać na przykład mleko z nerkowców lub mleko kokosowe. Pozostałe składniki to olej, sól, cukier, opcjonalnie proszek do pieczenia. Mąka owsiana bezglutenowa jest bogata w błonnik. Nie zawiera soli. Sprawia, że gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie.

Natomiast mąka kasztanowa bezglutenowa jest o wiele mniej popularnym na rynku towarem. Produkuje się ją ze zmielonych kasztanów jadalnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest bogata w białko, niezbędne aminokwasy i błonnik. Można w niej spotkać również witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor i magnez. To duża zaleta, ponieważ te ostatnie pierwiastki bardzo rzadko są obecne w produktach bezglutenowych.

Jakie dodatki do gofrów bezglutenowych? Na słono czy na słodko?

Najbardziej klasyczne gofry bezglutenowe to te na słodko. Podawane są zazwyczaj z bitą śmietaną oraz z owocami. Mogą być jeszcze posypane bitą śmietaną. W trochę zdrowszej wersji bitą śmietanę możesz zastąpić pianką z mleka kokosowego. Jest równie puszysta i słodka, a zawiera mniej kalorii. Najlepsze owoce do gofrów bezglutenowych to: truskawki, maliny, banany i jagody. Gofry bardzo dobrze smakują również w połączeniu z różnego rodzaju bakaliami. Do bitej śmietany możesz dodać na przykład rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, skórkę pomarańczową kandyzowaną. Bakalie bardzo dobrze przełamują słodycz bitej śmietany. Inne sugerowane dodatki do gofrów bezglutenowych to: konfitura, krem orzechowy, dżem, syrop klonowy lub polewa czekoladowa.

Jakie dodatki do gofrów z mąki bezglutenowej na słono?

W takiej wersji do ciasta z mąki bezglutenowej na gofry powinieneś dodać: szpinak, słodką paprykę, ulubione zioła, odrobinę pieprzu. Natomiast dodatkiem do samych gofrów bezglutenowych mogą być na przykład: sadzone jajko, awokado, grillowane warzywa lub wędliny. Tak naprawdę, gdy gofry z mąki bezglutenowej potraktujesz, jak kanapkę to możesz do nich dodać wszystkie Twoje ulubione składniki.

Czy wiesz, że …

… gofry wzięły swoją nazwę od niemieckiego słowa Waffel, które oznacza plaster miodu, ponieważ odcisk naczynia do pieczenia tego przysmaku przypomina plaster miodu. Legenda głosi, że pierwsze gofry były robione przez starożytnych Greków.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800