Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Krakersy, paluszki bez glutenu

Chociaż słone przekąski są niezdrowe, to każdy od czasu do czasu po nie sięga. Szczególnie dobrze się sprawdzają na imprezach lub, gdy mamy gorszy dzień. Jednymi z najpopularniejszych obok chipsów są paluszki oraz krakersy. W sklepach coraz częściej znajdziesz również bezglutenowe paluszki i krakersy. Tego rodzaju przekąski występują w bardzo różnych smakach. Mają mnóstwo kalorii i soli. Na pewno nie mogą one stanowić elementu zbilansowanej diety. Aby zmniejszyć ich kaloryczność i mieć lepszą kontrolę nad składem, możesz samodzielnie przygotować je w domu. Jest to o wiele bardziej pracochłonne i czasochłonne. Jednak tańsze niż sklepowe wyroby i często smaczniejsze.

Paluszki i Krakersy Bezglutenowe

Ile kalorii mają bezglutenowe paluszki?

Paluszki nie są niskakaloryczną przekąską. W 100 gramach tradycyjnych paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). To tyle samo, co pięć łyżek orzechów, mała paczka chipsów lub cztery jabłka. Paluszki bezglutenowe są pod tym względem trochę korzystniejszym wyborem, ponieważ są wytwarzane z bezglutenowej mąki ryżowej lub gryczanej.

Jakie są wartości odżywcze paluszków bezglutenowych?

W tej przekąsce znajdują się głównie węglowodany. W 100 g produktu jest ich 70-80 gramów. W paluszkach bezglutenowych może znajdować się więcej błonnika pokarmowego, ponieważ nie są produkowane z oczyszczonej mąki pszennej. Paluszki są produktem bogatym również w tłuszcze. Zazwyczaj jest to około 4-10 gramów w 100 gramach produktu. W klasycznych paluszkach często spotyka się tłuszcze trans. Natomiast w paluszkach bezglutenowych możesz znaleźć trochę zdrowsze zamienniki, takie jak na przykład: wysokooleinowy olej słonecznikowy, tłuszcz kakaowy, masło shea. Natomiast zwykła sól jest często zastępowana solą morską.

Nie szukaj jednak w tej niezbyt zdrowej przekąsce na siłę witamin i minerałów czy antyoksydantów. Chociaż w paluszkach bezglutenowych czasami występują takie składniki, to nie zastąpią one typowych zdrowych przekąsek.

paluszki bezglutenowe

Paluszki – zbyt duża ilość soli

Najważniejszym składnikiem występującym w standardowych paluszkach jest oczyszczona mąka pszenna, której nie można zaliczyć do produktów dietetycznych. Do tego musimy jeszcze dodać bardzo duże ilości soli. 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Jeszcze gorzej jest, aby jedzenie paluszków połączysz z piciem gazowanych napojów, aby ugasić pragnienie. To spowoduje, że poziom cukru w Twojej krwi natychmiastowo się podniesie. Dlatego o wiele lepiej jest wybierać paluszki bezglutenowe, które zazwyczaj mają chociaż trochę bardziej korzystny dla zdrowia skład.

Krakersy bezglutenowe – co warto o nich wiedzieć?

Krakersy są również znaną i lubianą przekąską, co paluszki solone. To dobre towarzystwo do wieczornego seansu filmowego. Świetnie smakują na przykład w połączeniu z różnego rodzaju serami, piwem oraz winem. Niestety krakersy, które znajdziesz na sklepowych półkach, mają w sobie mnóstwo kalorii, soli i mogą powodować wahania cukru we krwi.

Krakersy, zarówno zwykłe, jak i bezglutenowe, są chrupiącymi, wytrawnymi ciasteczkami. Swoim wyglądem trochę przypominają klasyczne herbatniki. Standardowo krakersy są solone lub z dodatkiem różnych przypraw. Kształty krakersów również są niezwykle różnorodne. Do wyboru masz między innymi: okrągłe, trójkątne, kwadratowe czy w kształcie zwierzątek. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Niestety krakersy są zaliczane do produktów wysoko przetworzonych.

Najgorsze składniki występujące w ogólnodostępnych krakersach to tłuszcze trans, biały cukier, mąka pszenna. Krakersy bezglutenowe są o wiele lepsze pod tym względem. Nie ma w nich mąki pszennej. Zamiast niej możesz w nich znaleźć np. bezglutenową mąkę kukurydzianą, czy sojową. Zamiast zwykłej soli jest w nich sól morska. Zanim zdecydujesz się na zakup krakersów bezglutenowych, to przeczytaj ich skład i zobacz, czy nie mają niekorzystnych dla zdrowia substancji, ani alergenów.

Jak zrobić krakersy bezglutenowe w domu?

Przygotowanie jednej, dużej blachy krakersów bezglutenowych (razem z pieczeniem) nie powinno Ci zająć dłużej niż 40 minut. Do ich upieczenia będą Ci niezbędne następujące składniki: 2/3 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, 3 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki sezamu, 3 łyżki płatków drożdżowych, tylko pół łyżeczki soli (wystarczy!), posiekana gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka mieszanki ziół, papryka ostra, wędzona, czosnek granulowany, suszona cebulka. Przyprawy możesz dopasować do siebie.

Przygotowanie krakersów bezglutenowych jest banalnie proste. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki, dodać do nich odrobinę wody i uformować w kulę. Następnie należy ją rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Krakersy bezglutenowe powinny się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Następne przełóż je do słoika i szczelnie zamknij. Nie zepsują się nawet przez 2 lub 3 tygodnie.

Czy wiesz, że…

… w Japonii powstały krakersy w kształtach wielu różnych modeli marki Nissan, zarówno z gamy historycznych (np. Skyline GT-R), jak i aktualnych (Leaf). Na początku wyprodukowano zaledwie 10 tys. puszek z krakersami, ale w lutym 2022 r. sprzedaż przekroczyła już 380 tys. opakowań.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium