Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Krakersy, paluszki bez glutenu

Chociaż słone przekąski są niezdrowe, to każdy od czasu do czasu po nie sięga. Szczególnie dobrze się sprawdzają na imprezach lub, gdy mamy gorszy dzień. Jednymi z najpopularniejszych obok chipsów są paluszki oraz krakersy. W sklepach coraz częściej znajdziesz również bezglutenowe paluszki i krakersy. Tego rodzaju przekąski występują w bardzo różnych smakach. Mają mnóstwo kalorii i soli. Na pewno nie mogą one stanowić elementu zbilansowanej diety. Aby zmniejszyć ich kaloryczność i mieć lepszą kontrolę nad składem, możesz samodzielnie przygotować je w domu. Jest to o wiele bardziej pracochłonne i czasochłonne. Jednak tańsze niż sklepowe wyroby i często smaczniejsze.

Paluszki i Krakersy Bezglutenowe

Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki o obniżonej zawartości soli. 

Składniki:
Skrobia (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy, sól morska 2,1%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator: lecytyna słonecznikowa, ekstrakt drożdżowy, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu), regulator kwasowości: wodorotlenek sodu.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,10 zł

szt.

Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki z gruboziarnistą solą morską.

Składniki:
Skrobia* (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka* (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, sól morska 3,9%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator (lecytyna słonecznikowa), ekstrakt drożdżowy, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu
*certyfikowany składnik ekologiczny

Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,68 zł

szt.

Paluszki Paprykowe Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Paluszki Paprykowe Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Paprykowe Bezglutenowe BIO 45 g Biopont

Pyszne połączenie chrupkości krakersa i intensywnego smaku papryki. Stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami. Dzięki wygodnemu opakowaniu można je od razu postawić na stole na imprezie.

Składniki:
skrobia* (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka* (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), olej słonecznikowy*, syrop ryżowy*, sól morska, cukier trzcinowy*, łuski babki płesznik*, błonnik bambusowy, papryka w proszku*, pomidor w proszku*, czerwona cebula w proszku*, pieprz mielony*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika*), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, suszone drożdże, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, przeciwutleniacz: ekstrakty z rozmarynu*.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,38 zł

szt.

Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten

Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten
Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten

Rewelacyjna przekąska dla każdego łasucha. Delikatne, cienkie i chrupiące zadowolą podniebienie niejednego miłośnika paluszków.

Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, sól 4,9%, olej rzepakowy, cukier, drożdże, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, emulgatory: lecytyny, mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; glukoza, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu; regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

9,86 zł

Rollsy Chrupiące Rurki Kokosowo-Czekoladowe Bezglutenowe BIO 140 g Amaizin

Rollsy Chrupiące Rurki Kokosowo-Czekoladowe Bezglutenowe BIO 140 g Amaizin
Rollsy Chrupiące Rurki Kokosowo-Czekoladowe Bezglutenowe BIO 140 g Amaizin

Amaizin Coco Crispy Rolls - słodkie, chrupiące i wykonane z ekologicznego napoju kokosowego ze Sri Lanki. Całkowicie naturalne składniki, bezglutenowe i w 100% wegańskie.

Jeśli jesteś entuzjastą kokosa lub po prostu masz ochotę na słodki poczęstunek, to rurki są dla Ciebie odpowiednie. Teraz jesteśmy na fali! Nie przegap naszych Coco Crispy Roll Chocolate. 
Wskazówka: zjedz pyszne Coco Crispy Rolls jako chrupiącą przekąskę, posyp nią deser lub delektuj się nimi z kawą lub herbatą. 

Składniki:
napój kokosowy* 60%, mąka ryżowa*, mąka z manioku*, cukier kokosowy*, cukier trzcinowy*, miazga kakaowa* 5%.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,87 zł

szt.

Ile kalorii mają bezglutenowe paluszki?

Paluszki nie są niskakaloryczną przekąską. W 100 gramach tradycyjnych paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). To tyle samo, co pięć łyżek orzechów, mała paczka chipsów lub cztery jabłka. Paluszki bezglutenowe są pod tym względem trochę korzystniejszym wyborem, ponieważ są wytwarzane z bezglutenowej mąki ryżowej lub gryczanej.

Jakie są wartości odżywcze paluszków bezglutenowych?

W tej przekąsce znajdują się głównie węglowodany. W 100 g produktu jest ich 70-80 gramów. W paluszkach bezglutenowych może znajdować się więcej błonnika pokarmowego, ponieważ nie są produkowane z oczyszczonej mąki pszennej. Paluszki są produktem bogatym również w tłuszcze. Zazwyczaj jest to około 4-10 gramów w 100 gramach produktu. W klasycznych paluszkach często spotyka się tłuszcze trans. Natomiast w paluszkach bezglutenowych możesz znaleźć trochę zdrowsze zamienniki, takie jak na przykład: wysokooleinowy olej słonecznikowy, tłuszcz kakaowy, masło shea. Natomiast zwykła sól jest często zastępowana solą morską.

Nie szukaj jednak w tej niezbyt zdrowej przekąsce na siłę witamin i minerałów czy antyoksydantów. Chociaż w paluszkach bezglutenowych czasami występują takie składniki, to nie zastąpią one typowych zdrowych przekąsek.

paluszki bezglutenowe

Paluszki – zbyt duża ilość soli

Najważniejszym składnikiem występującym w standardowych paluszkach jest oczyszczona mąka pszenna, której nie można zaliczyć do produktów dietetycznych. Do tego musimy jeszcze dodać bardzo duże ilości soli. 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Jeszcze gorzej jest, aby jedzenie paluszków połączysz z piciem gazowanych napojów, aby ugasić pragnienie. To spowoduje, że poziom cukru w Twojej krwi natychmiastowo się podniesie. Dlatego o wiele lepiej jest wybierać paluszki bezglutenowe, które zazwyczaj mają chociaż trochę bardziej korzystny dla zdrowia skład.

Krakersy bezglutenowe – co warto o nich wiedzieć?

Krakersy są również znaną i lubianą przekąską, co paluszki solone. To dobre towarzystwo do wieczornego seansu filmowego. Świetnie smakują na przykład w połączeniu z różnego rodzaju serami, piwem oraz winem. Niestety krakersy, które znajdziesz na sklepowych półkach, mają w sobie mnóstwo kalorii, soli i mogą powodować wahania cukru we krwi.

Krakersy, zarówno zwykłe, jak i bezglutenowe, są chrupiącymi, wytrawnymi ciasteczkami. Swoim wyglądem trochę przypominają klasyczne herbatniki. Standardowo krakersy są solone lub z dodatkiem różnych przypraw. Kształty krakersów również są niezwykle różnorodne. Do wyboru masz między innymi: okrągłe, trójkątne, kwadratowe czy w kształcie zwierzątek. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Niestety krakersy są zaliczane do produktów wysoko przetworzonych.

Najgorsze składniki występujące w ogólnodostępnych krakersach to tłuszcze trans, biały cukier, mąka pszenna. Krakersy bezglutenowe są o wiele lepsze pod tym względem. Nie ma w nich mąki pszennej. Zamiast niej możesz w nich znaleźć np. bezglutenową mąkę kukurydzianą, czy sojową. Zamiast zwykłej soli jest w nich sól morska. Zanim zdecydujesz się na zakup krakersów bezglutenowych, to przeczytaj ich skład i zobacz, czy nie mają niekorzystnych dla zdrowia substancji, ani alergenów.

Jak zrobić krakersy bezglutenowe w domu?

Przygotowanie jednej, dużej blachy krakersów bezglutenowych (razem z pieczeniem) nie powinno Ci zająć dłużej niż 40 minut. Do ich upieczenia będą Ci niezbędne następujące składniki: 2/3 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, 3 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki sezamu, 3 łyżki płatków drożdżowych, tylko pół łyżeczki soli (wystarczy!), posiekana gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka mieszanki ziół, papryka ostra, wędzona, czosnek granulowany, suszona cebulka. Przyprawy możesz dopasować do siebie.

Przygotowanie krakersów bezglutenowych jest banalnie proste. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki, dodać do nich odrobinę wody i uformować w kulę. Następnie należy ją rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Krakersy bezglutenowe powinny się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Następne przełóż je do słoika i szczelnie zamknij. Nie zepsują się nawet przez 2 lub 3 tygodnie.

Czy wiesz, że…

… w Japonii powstały krakersy w kształtach wielu różnych modeli marki Nissan, zarówno z gamy historycznych (np. Skyline GT-R), jak i aktualnych (Leaf). Na początku wyprodukowano zaledwie 10 tys. puszek z krakersami, ale w lutym 2022 r. sprzedaż przekroczyła już 380 tys. opakowań.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800