Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

żywność bezglutenowa Do czego zastosować bezglutenową mąkę migdałową? Jakie ma ona właściwości? Mąka migdałowa bezglutenowa jest odpowiednim wyborem dla osób na diecie wykluczającej gluten oraz osób z celiakią. Będzie odpowiednia również dla każdego, kto chce wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej mąką migdałową spowoduje, że trzymanie się diety będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. Jeżeli cierpisz na nietolerancję pokarmową na gluten, to po mące migdałowej bezglutenowej powinieneś pozbyć się uciążliwego dyskomfortu po posiłku.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jak powstaje mąka migdałowa bezglutenowa?

Mąka migdałowa bezglutenowa jest produkowana przez zmielenie blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca, które wcześniej zbadano na obecność śladowych ilości glutenu. Nasiona te różnią się krajem pochodzenia. Do produkowania mąki migdałowej bezglutenowej bardzo często używa się migdałów ze Stanów Zjednoczonych, Izraela, Hiszpanii lub Włoch. Mąka migdałowa to jasny proszek o gładkiej strukturze. Od innych mąk dostępnych w sklepach różni się lekko kremowym kolorem.

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Mąka migdałowa bezglutenowa zawiera te same wartości odżywcze co migdały bezglutenowe. Jest bogata w witaminy i minerały. W jej składzie znajdziesz: błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B9, E.

Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit i usprawnia trawienie pokarmów. Białko może być pomocne w utrzymaniu masy mięśniowej i odpowiedniej gęstości kości. Wapń bierze udział w krzepnięciu krwi, działaniu enzymów trawiennych, utrzymaniu w dobrym stanie kości oraz zębów. Żelazo bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Może być również pomocne w transportowaniu tlenu w organizmie. Żelazo ma również bardzo ważną rolę w działaniu układu odpornościowego. Potas wpływa na nerwy i na mięśnie.

Zastosowanie mąki migdałowej bezglutenowej

Mąka migdałowa bezglutenowa może być doskonałym zastępstwem dla mąki pszennej. Jednak musisz mieć świadomość tego, że wypieki na tej pierwszej mące będą mniej pulchne i wyrośnięte. Mąkę migdałową bezglutenową możesz jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Jest idealna do przygotowania: biszkoptów, innego rodzaju ciast, ciasteczek, francuskich makaroników, naleśników, gofrów, racuchów czy chleba bezglutenowego.

Mąkę bezglutenową migdałową na surowo możesz dodać do: musli, smoothie, zupy, czy sosy. Ta mąka jest jednym z najsmaczniejszych, najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych zamienników dla klasycznej mąki pszennej. Pozwoli ona wzbogacić jadłospis osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej o witaminy i minerały, których w nim brakuje.

mąka migdałowa bezglutenowa

Jakie są pozostałe zalety mąki migdałowej bezglutenowej?

Mąka migdałowa bezglutenowa ma małą zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Po jej spożyciu poziom cukru we krwi stopniowo rośnie i równie wolno spada. Ma to pozytywne działanie na uwalnianie insuliny. Mąka migdałowa bezglutenowa jest bogata w witaminę E. To silny przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia się organizmu. W mące migdałowej bezglutenowej występuje również magnez. Odpowiada on za właściwe skurcze mięśni, czy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga organizm w walce z silnym stresem. Mąka migdałowa bezglutenowa ma niepowtarzalny smak i aromat, jest sycąca, można ją jeść o każdej porze dnia. Niewielka ilość kalorii to kolejna jej zaleta.

Jakie są rodzaje mąki migdałowej?

Mąka migdałowa bezglutenowa ma kilka odmian. Różnią się one między sobą poziomem przetworzenia, pochodzeniem oraz gatunkiem migdałów, z których zostały przyrządzone. Do wyboru masz: migdały kalifornijskie, australijskie oraz migdały z Hiszpanii. Ze względu na pierwsze kryterium mąkę migdałową bezglutenową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’) zwaną również mączką migdałową.

Co to jest mąka migdałowa bezglutenowa gruba?

Mąka migdałowa gruba jest produkowana z surowych, czyli nieobranych migdałów. Do wytworzenia mąki migdałowej drobnej używa się migdałów blanszowanych, to znaczy obranych ze skórki. Mąka migdałowa gruba ze względu na to, że jest wytwarzana z migdałów mielonych ze skórką. Charakteryzuje się subtelnie brązowym kolorem. Mąka z blanszowanych migdałów posiada w sobie odrobinkę goryczki. A to wszystko przez zmieloną skórkę. Ta goryczka praktycznie nie jest wyczuwalna w wypiekach, więc bez obaw taką mąkę możesz stosować do różnego rodzaju domowych ciastek bezglutenowych. Będzie odpowiednia również do ciasteczek, panierek do warzyw i do mięs.

Natomiast mąka migdałowa drobna jest produkowana z migdałów blanszowanych. Charakteryzuje się drobniejszą strukturą i jaśniejszym kolorem. To najlepsza mąka migdałowa bezglutenowa do wypieków. Ma jaśniejszą konsystencję, kolor i neutralny smak, niż gruba. Jednak musisz się nastawić na to, że ciasto będzie mniej pulchne niż z mąki pszennej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800