BIO Pieczywo
W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin oraz nawozów. Z tego względu do produkcji pieczywa używa się często pradawnych gatunków zbóż jak płaskurka czy samopsza. Co prawda nie przynoszą one plonów porównywalnych ze zbożami uprawianymi na masową skalę, ale charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Przede wszystkim zawierają dużo witamin, minerałów i aminokwasów. Cały proces produkcji pieczywa ekologicznego, od uprawy zbóż aż po wypiek, jest nadzorowany i podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących.
Bułka Tarta BIO 250 g Bio Planet

Bułka Tarta BIO 250g Bio Planet
Ekologiczna bułka tarta doskonale nadaje się do obtaczania kotletów warzywnych, strączkowych czy mięsnych. Może stanowić zagęszczający dodatek do wszelkiego rodzaju farszy lub pasztetów, a także posypkę, aby pieczony pasztet na wierzchu był smakowicie rumiany. Bułka tarta jest niezbędna również do posypywania foremek do pieczenia ciasta i chleba, aby łatwo odchodziły od blaszki.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Biały Pita BIO 280 g Florentin

Produkt świeży zapakowany w folię vacuum. Gwarantowany termin przydatności: 14-30 dni
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon

Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon
Składniki:
Ekstrudowana kukurydza*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tortilla Orkiszowa Piadina BIO 260 g La Bio Idea

4 placki w opakowaniu. Tortille mogą być wypełnione prawie wszystkim: różnymi rodzajami mięs, ryb, ryżem, fasolą, sałatkami, tofu, lodami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wafle Gryczane Bezglutenowe BIO 100 g Fiorentini

Składniki:
gryka* (99,5%), sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wafle Ryżowe Pełnoziarniste BIO 100 g Alce Nero

Ekologiczne Wafle Ryżowe Pełnoziarniste BIO 100 g Alce Nero
Ekologiczne wafle z pełnoziarnistego ryżu. Nie zawierają dodatku soli oraz cukru. Mogą stanowić substytut konwencjonalnego chleba lub słodkich przekąsek.
Aby wydobyć pełen aromat wafli ryżowych proponujemy podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piecyku przez kilka minut. Z dodatkiem na przykład pomidora oraz bazylii będą stanowić wyśmienity, lekkostrawny i dietetyczny posiłek
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułka Tarta Bezglutenowa BIO 200 g Biopont

Bezglutenowa bułka tarta jest alternatywą dla tradycyjnej pszennej, tak często używanej w polskiej kuchni.
Do jej produkcji wykorzystano skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną. Takie połączenie gwarantuje też ciekawe walory smakowe przygotowanych na bazie bułki panierek. Osoby nietolerujące glutenu mogą więc bez obaw cieszyć się smakiem np. tradycyjnie przygotowywanego kotleta.
Dodatkowo, bułka ta doskonale sprawdzi się w tradycyjnej pizzy sycylijskiej, gdzie stanowi bazę pod wykładany na wierzch ser.
Składniki:
kasza kukurydziana*, skrobia* (kukurydziana*, ziemniaczana*), mąka* (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, sól morska, cukier trzcinowy*, łuski nasion psyllium*, błonnik bambusowy.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułka Tarta Razowa BIO 250 g Bio Raj

Ekologiczna bułka tarta razowa doskonale nadaje się do obtaczania kotletów warzywnych, strączkowych czy mięsnych. Może stanowić również zagęszczający dodatek do wszelkiego rodzaju farszy lub pasztetów, a także posypkę, aby pieczony pasztet na wierzchu był smakowicie rumiany.
Składniki:
mąka pszenna razowa*, mąka żytnia razowa*, mąka orkiszowa*, woda, sól, drożdże
* certyfikowany składnik ekologiczny.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułka Tarta Razowa BIO 500 g Bio Raj

Ekologiczna bułka tarta razowa doskonale nadaje się do obtaczania kotletów warzywnych, strączkowych czy mięsnych. Może stanowić również zagęszczający dodatek do wszelkiego rodzaju farszy lub pasztetów, a także posypkę, aby pieczony pasztet na wierzchu był smakowicie rumiany.
Składniki:
mąka pszenna razowa*, mąka żytnia razowa*, mąka orkiszowa*, woda, sól, drożdże
* certyfikowany składnik ekologiczny.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Esseński Orkiszowy BIO 400 g Terrasana

Chleb Esseński Orkiszowy BIO 400 g Terrasana
Ekologiczny chleb esseński, wyprodukowany wyłącznie ze skiełkowanej pszenicy. 2-3 dniowe kiełki pszenicy są mielone i pieczone w niskiej temperaturze.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Esseński Żytni BIO 400 g Terrasana

Chleb Esseński Żytni BIO 400 g Terrasana
Ekologiczny chleb esseński żytni, wyprodukowany wyłącznie ze skiełkowanego żyta. 2-3 dniowe kiełki żyta są mielone i pieczone w niskiej temperaturze (110°C - 130°C). Chleb nie zawiera drożdży ani zakwasów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb jasny, bez MLEKA oraz jajek. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, skrobia kukurydziana*, zakwas: woda, mąka ryżowa*; syrop ryżowy*, mąka ryżowa*, mąka quinoa*, mąka z lnu*, błonnik z babki płesznik*, olej słonecznikowy*, białko grochu*, drożdże*, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar*, sól *certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb z ziarnami na zakwasie, bez PSZENICY, laktozy, jaj. Wysoka zawartość błonnika. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
zakwas (mąka ryżowa*, woda) woda, skrobia kukurydziana*, nasiona* 9 % (słonecznik*, siemię lniane*, dynia*), mąka ryżowa*, syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar*), białko grochu*, drożdże*, glukoza*, sól, błonnik (z babki płesznik*, jabłkowy*, ziemniaczany*), mąka gryczana*, skrobia ryżowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Pita BIO 560 g Terrasana

8 sztuk w opakowaniu
Składniki:
Mąka PSZENNA* 66,1%, woda, drożdże, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Chleby pita można wypełniać na wiele sposobów, wykorzystując pyszne warzywa, produkty delikatesowe i różnorodne przyprawy. Dzięki temu możesz delektować się smacznym, ekologicznym pieczywem, jednocześnie dokonując świadomych wyborów żywieniowych. Chleby te powstają w tradycyjny sposób. Charakteryzują się bogatym smakiem i wyjątkową, chrupiącą strukturą po zapieczeniu. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z tzatziki, hummusem lub pesto. Dostępne również w wersji ORKISZOWEJ i pełnoziarnistej.
Produkt pakowano w atmosferze ochronnej. Bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Pita Orkiszowy BIO 560 g Terrasana

8 sztuk w opakowaniu
Składniki:
Mąka z PSZENICY ORKISZ* 66%, woda, drożdże, sól, mąka PSZENNA* 0,1%.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Chleby pita, ale z mąki orkiszowej. Można je wypełniać na wiele sposobów, wykorzystując pyszne warzywa, produkty delikatesowe i różnorodne przyprawy. Dzięki temu możesz delektować się smacznym, ekologicznym pieczywem, jednocześnie dokonując świadomych wyborów żywieniowych. Chleby te powstają w tradycyjny sposób. Charakteryzują się bogatym smakiem i wyjątkową, chrupiącą strukturą po zapieczeniu. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z tzatziki, hummusem lub pesto. Dostępne również w wersji pszennej i pełnoziarnistej.
Produkt pakowano w atmosferze ochronnej. Bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry.
Sposób przygotowania:
Polać delikatnie wodą, zapiekać w opiekaczu przez ok. 3 minuty, następnie przekroić i dodać ulubione składniki.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Tostowy Pełnoziarnisty BIO 400 g Il Buon Pane

Chleb PSZENNY pełnoziarnisty z oliwą z oliwek extra virgin (4%) i dekstrozą. Produkt potraktowany alkoholem etylowym.
Źródło błonnika pokarmowego. Opakowanie zawiera 16 sugerowanych porcji po 25 g.
Składniki:
mąka PSZENNA pełnoziarnista* 64%, woda, drożdże, oliwa z oliwek extra virgin* 4%, dekstroza* 1,6%, sól, GLUTEN PSZENNY*, mąka PSZENNA słodowa*, mąka PSZENNA* typ „0”.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb z ziaren, bez MLEKA, JAJEK oraz drożdży. Odpowiedni dla wegan. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, ziarna 31,8%* (słonecznik*, siemię lniane brązowe*, dynia*, siemię lniane żółte*, kasza jaglana*), płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 22%, olej roślinny słonecznikowy*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy*, błonnik z babki płesznik*, błonnik jabłkowy*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Groszek Ptysiowy Orkiszowy BIO 70 g Bio Ania

Groszek Ptysiowy Orkiszowy Bez Dodatku Cukrów BIO 70 g Bio Ania
Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* (64%), masa jajowa*, tłuszcz kokosowy*, sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Papier Ryżowy na Spring Rollsy i Sajgonki Bezglutenowy BIO 100 g Amaizin

Papier ryżowy do spring rolls czy sajgonek to produkt, dzięki któremu można przygotować jeden z najpopularniejszych przysmaków kuchni chińskiej. Wytwarzany jest on z mąki ryżowej. Można w nim umieścić farsz, by przygotować wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju spring rolls czy sajgonki.
W opakowaniu jest 10 sztuk.
Składniki:
skrobia z tapioki* 89,3%, ryż* 10%, sól 0,7%.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pieczywo Chrupkie Żytnie Razowe z Sezamem BIO 250 g Burger

Pieczywo Chrupkie Żytnie Razowe z Sezamem BIO 250 g Burger
Składniki:
mąka żytnia razowa*, sezam* (10%), sól morska
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pumpernikiel BIO 500 g Terrasana

Pumpernikiel BIO 500 g Terrasana
Składniki:
grubo mielone ziarno żyta* (60%), woda, ekstrakt słodu jęczmiennego*, sól morska, drożdże (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tortilla Wraps BIO 240 g Amaizin

Tortilla Wrap BIO 240 g (6 placków) Amaizin
Słynna tortilla marki Amaizin. Idealna dla dzieci. 6 placków w paczce.
Tortille mogą być wypełnione prawie wszystkim: różnymi rodzajami mięs, ryb, ryżem, fasolą, sałatkami, tofu, lodami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tortilla Wraps z Otrębami BIO 240 g Amaizin

Tortilla Wraps (Źródło Błonnika Pokarmowego) BIO 240 g Amaizin
Zawiera dwa razy więcej błonnika na 100 g niż zwykła tortilla.
Idealna dla dzieci. 6 placków w opakowaniu.
Tortille mogą być wypełnione prawie wszystkim: różnymi rodzajami mięs, ryb, fasolą, sałatkami, tofu, sosami.
Odpowiednia także do wypełnienia lodami czy bitą śmietaną jako danie na przyjęcie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wafle Ryżowe Pełnoziarniste z 4 ziarnami BIO 100 g Alce Nero

Wafle Ryżowe Pełnoziarniste z 4 ziarnami BIO 100 g Alce Nero
Czternaście ekologicznych wafli z pełnoziarnistego ryżu, z dodatkiem prosa, gryki, amarantusa oraz ziarna quinoa. Mogą stanowić substytut konwencjonalnego chleba, czy słodkich przekąsek. Aby wydobyć pełen aromat wafli ryżowych, propunujemy podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piecyku przez kilka minut. Z dodatkiem pomidora oraz bazylii, będą stanowić wyśmienity, lekko strawny i dietetyczny posiłek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pieczywo – jak powstaje BIO pieczywo?
Pieczywo ekologiczne jest produkowane w co najmniej 95% z surowców pozyskanych z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dodatkowo gospodarstwa eko podlegają corocznym kontrolom procesu produkcji. Uprawy dostarczające surowce do produkcji pieczywa ekologicznego muszą spełniać ściśle określone warunki. Najważniejsze z nich to:
-
zakładanie upraw wyłącznie na terenach nieskażonych,
-
całkowity zakaz używania nawozów sztucznych oraz pestycydów,
-
wykorzystanie naturalnych nawozów jak kompost, obornik czy gnojowica,
-
ograniczenie do minimum wykorzystania maszyn,
-
zróżnicowanie upraw w ramach płodozmianu.
Duży wpływ na jakość pieczywa ekologicznego ma sam sposób produkcji. Chleby BIO są wytwarzane wyłącznie tradycyjnymi metodami. Standardowe pieczywo jest zazwyczaj produkowane z zakwasu w proszku pochodzącego z fermentacji jednofazowej. Pieczywo ekologiczne przygotowuje się na bazie świeżego zakwasu z fermentacji wielofazowej.
Pieczywo – czym chleb BIO różni się od pieczywa konwencjonalnego?
Pieczywo konwencjonalne jest najczęściej produkowane na masową skalę. Do jego wytwarzania używa się często ciasta, które jest poddawane głębokiemu mrożeniu. To negatywnie wpływa na wartości odżywcze i smakowe wypieku. Dlatego producenci dodają do konwencjonalnego pieczywa różnego rodzaju ulepszacze (przeciwutleniacze, emulgatory).
Pieczywo ekologiczne w znacznej większości przypadków jest wytwarzane w małych piekarniach. Proces produkcji nie ma w tym przypadku skali przemysłowej. Tego typu piekarnie bardzo często działają przy gospodarstwach ekologicznych. Produkcja EKO pieczywa odbywa się z wykorzystaniem certyfikowanych surowców. W praktyce taki wypiek jest dużo trudniejszy i wymaga doskonałego wyczucia ciasta. Technologia produkcji musi być dostosowana do konkretnych surowców oraz aktualnie panujących warunków.
Ogromną zaletą pieczywa ekologicznego jest jego niepowtarzalność. Produkty wytwarzane w poszczególnych gospodarstwach mają zawsze nieco inny skład. Możliwość wykorzystania wielu rodzajów mąki ekologicznej zapewnia duże zróżnicowanie chlebów bio. Dzięki temu można znaleźć pieczywo idealnie dopasowane do indywidualnych upodobań.
W procesie produkcji pieczywa ekologicznego nie używa się sztucznych konserwantów oraz dodatków technologicznych, które są powszechnie stosowane do wypieku konwencjonalnego chleba. Zamiast szkodliwych substancji wykorzystywane są naturalne produkty (miód), które podnoszą walory smakowe i odżywcze. Mąki ekologiczne używane do wypieku chleba bio nie zawierają węglanu wapnia. Pieczywo BIO wyróżnia się także zdecydowanie niższą zawartością azotanów, azotynów oraz innych związków rakotwórczych
Jedną z zauważalnych różnic pomiędzy pieczywem ekologicznym i konwencjonalnym jest wyższa cena tego pierwszego. Te dysproporcje wynikają jednak z wymogów dotyczących całego procesu produkcji. W tym przypadku wyższa cena jest podyktowana dużo lepszą jakością pieczywa ekologicznego.
Jak rozpoznać pieczywo BIO?
Obecnie niektórzy producenci stosują zabiegi marketingowe w formie oznaczeń, które mogą sugerować ekologiczne pochodzenie danego produktu. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku dane pieczywo spełnia normy produktu eko. Głównym kryterium dla kupującego powinno być oznaczenie w formie białego listka utworzonego z unijnych gwiazdek na zielonym tle. Tylko taki symbol daje gwarancję, że dany produkt spełnia normy wypieku ekologicznego.
Pod unijnym oznaczeniem powinien także znajdować się:
-
numer jednostki certyfikującej (w Polsce ma on format PL-EKO-numer),
-
nazwa i adres producenta,
-
oznaczenie miejsca, z którego pochodzą surowce organiczne wykorzystane w procesie produkcji.
Więcej o tym jak rozpoznać żywność ekologiczną piszemy na naszym blogu.
Pieczywo – jakie są największe zalety pieczywa BIO?
Pieczywo ekologiczne jest zdrowe i smaczne. Na uwagę zasługuje jego wysoka wartość odżywcza oraz bezpieczeństwo dla zdrowia. Pieczywo ekologiczne to doskonały wybór także dla osób, które wymagają specjalnego planu żywienia. Przez specyficzny proces produkcji i wykorzystanie wysokiej klasy surowców ekowyroby piekarskie wykazują o wiele mniejszą alergenność od konwencjonalnej żywności. Jednocześnie zwiększają przyswajalność glutenu.
Pieczywo EKO:
-
często może być spożywane przez alergików i osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu,
-
wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową oraz pH przewodu pokarmowego,
-
doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej,
-
zapewnia wyjątkowe walory smakowe, chrupką strukturę oraz wyrazisty zapach,
-
idealnie komponuje się z innym produktami ekologicznymi jak sery, wędliny czy warzywa.
Pieczywo ekologiczne sprawia, że dotychczasowe posiłki nabierają zupełnie nowego smaku.
Pieczywo – o czym pamiętać podczas wyboru pieczywa EKO?
Panuje powszechne przekonanie, że pieczywo to jeden z najbardziej tuczących produktów spożywczych. Niekoniecznie jest to zgodne z rzeczywistością. Tak naprawdę wiele w tym przypadku zależy od codziennej diety. Wpływ na komponowanie posiłków mogą mieć także przewlekłe choroby oraz zaburzenia hormonalne.
Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:
-
nie każde ciemne pieczywo jest razowe – często zdarza się, że jest sztucznie barwione na przykład dodatkiem karmelu, aby jedynie imitować razowy chleb,
-
pieczywo pszenne (graham, pszenne razowe, orkiszowe) także może być zdrowe – tego typu wypieki zalecane są przede wszystkim osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym,
-
nie warto wybierać pieczywa z dodatkiem konserwantów i barwników – tego typu związki są szkodliwe dla organizmu,
-
celiakia lub nietolerancja glutenu wcale nie wykluczają możliwości spożywania pieczywa – w takim przypadku najlepszym wyborem są produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, który wskazuje na brak glutenu w składzie pieczywa. BioSklep w sprzedaży posiada pieczywo bezglutenowe.
Pieczywo jest w Polsce naturalną częścią codziennego jadłospisu. Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba lub świeżej bułki. Według danych GUS (Główny Urząd Statystyczny) pieczywo regularnie kupuje aż 96% gospodarstw domowych. To najwięcej spośród wszystkich produktów żywnościowych. Dlatego tak ważna jest dbałość o wybór wysokiej jakości pieczywa ekologicznego, które zawiera cenne wartości odżywcze, a przy tym jest wolne od szkodliwych dodatków.
