Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do smażenia naleśników bezglutenowych

Klasyczne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej, mleko, wody oraz jajek. Dlatego są one zabronione na tak wielu dietach. Przykładami są dieta bezglutenowa, bezlaktozowa czy bezjajeczna. Wtedy musisz znaleźć dobre alternatywy dla tych podstawowych składników, aby nie rezygnować z ulubionych potraw. Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje w niektórych zbożach. Głównie w pszenicy, orkiszu, jęczmieniu, życie. To właśnie on sprawia, że ciasta są dobrze wyrośnięte i kleiste.

Mąka na Naleśniki Bezglutenowe

Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Mehl Farine 1 kg Schär

Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Mehl Farine 1 kg Schär
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Mehl Farine 1 kg Schär

Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.

Opis:
Przygotowujesz makaron jajeczny, gnocchi, pierogi lub naleśniki? Pozwól, aby Farina Mehl firmy Schär była Twoim kuchennym pomocnikiem. Jest to również doskonała mieszanka do wiązania sosów i kremów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,90 zł

Mąka Uniwersalna Bezglutenowa MIX IT 1 kg Schär

Mąka Uniwersalna Bezglutenowa MIX IT 1 kg Schär
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa MIX IT 1 kg Schär

Połączenie mąki ryżowej ze skrobią ziemniaczaną idealna baza do przygotowania smacznych wypieków, w szczególności chleba, ciasta na drożdżach oraz ciasta do pizzy. Uniwersalna mąka bezglutenowa powstała z myślą o osobach na diecie bez glutenu.

Charakteryzują ją dobre właściwości technologiczne- może być łączona z drożdżami, proszkiem do pieczenia, mlekiem oraz jajkami, dla uzyskania plastycznego ciasta i wysokich walorów smakowych oraz odpowiedniej tekstury.

Mąka polecana do:

  • ciasto na makaron
  • bułki i chleb
  • słodkie wypieki
  • ciasto na pizze
  • ciasto drożdżowe
  • ciasteczka
  • słone przekąski
  • panierka do mięs

Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z sorgo, skrobia ryżowa, dekstroza, włókno roślinne (psyllium), białko groszku, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; sól.

Dostępność: 4 szt

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena:

23,29 zł

szt.

Mieszanka do Gofrów i Naleśników Bezglutenowych BIO 200 g Bauck Hof

Mieszanka do Gofrów i Naleśników Bezglutenowych BIO 200 g Bauck Hof
Mieszanka do Gofrów i Naleśników Bezglutenowych BIO 200 g Bauck Hof

Mieszanka do Gofrów i Naleśników Bezglut. BIO 200 g Bauck Hof

Bezglutenowa uczta dla młodych i starszych dzieci - dzięki nowej mieszance do pieczenia można w jednej chwili wyczarować chrupiące gofry, obfite lub słodkie naleśniki i smaczne amerykańskie naleśniki. Smaczne na sucho czy w owocami, cynamonem lub migdałami.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

10,14 zł

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian
Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian

Mieszanka na pyszne i pachnące bezglutenowe naleśniki na bazie mąki owsianej oraz pełnoziarnistej mąki ryżowej z dodatkiem ksylitolu i kardamonu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena:

12,64 zł

szt.

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe BIO 250 g Pięć Przemian

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe BIO 250 g Pięć Przemian
Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe BIO 250 g Pięć Przemian

Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe BIO 250 g Pięć Przemian

Składniki:
mąka ryżowa pełnoziarnista*, mąka owsiana bezglutenowa*, maranta trzcinowa*, tapioka*, cukier kokosowy*, sól himalajska, kurkuma*, kardamon*.
* certyfikowany składnik ekologiczny.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,60 zł

szt.

Mieszanka Uniwersalna Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Mieszanka Uniwersalna Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Mieszanka Uniwersalna Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Mieszanka Uniwersalna Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Lubicie kruche ciasteczka, chrupiący chleb, korzenny piernik, mięciutkie naleśniki lub puszyste biszkopty? My uwielbiamy. Dzięki tej mieszance przygotujecie wszystkie te wypieki w jakości ekologicznej i bez glutenu.
Nadaje się również na pyzy, knedle, do zagęszczania sosów, zup i dań warzywnych.

Składniki
Mąka gryczana*, mąka z sorgo*, mąka kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa*
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Kraj producenta: Czechy
Certyfikat: BIO, Bezgluten

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,87 zł

szt.

Naleśniki z Mąką Gryczaną Bezglutenowe BIO 200 g Zdrowo Namieszane

Naleśniki z Mąką Gryczaną Bezglutenowe BIO 200 g Zdrowo Namieszane
Naleśniki z Mąką Gryczaną Bezglutenowe BIO 200 g Zdrowo Namieszane

Naleśniki z Mąką Gryczaną Bezglutenowe BIO 200 g Zdrowo Namieszane

Sposób przygotowana:
W misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki (4 jajka, 200 ml mleka, 200 ml wody̨, 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła). Wsyp zawartość opakowania i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą. Odczekaj 5 minut, aż ciasto zgęstnieje. Nagrzej patelnię, ale nie za mocno (ok. połowa mocy palnika). Wylej na patelnię cienką warstwę ciasta. Naleśniki smaż z obu stron do lekkiego zarumienienia i układaj jeden na drugim. Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika, przemieszaj ciasto - jeśli zbyt zgęstnieje dodaj trochę wody.

Składniki:
mąka ryżowa*, skrobia z tapioki*, mąka gryczana* (20%), len mielony*, proszek do pieczenia bezglutenowy* (skrobia kukurydziana*, substancje spulchniające (winian potasu, węglan sodu)), kurkuma*, sól himalajska
* certyfikowany składnik ekologiczny

Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,70 zł

szt.

Mąka na naleśniki bezglutenowe

Naleśniki są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Mogą być robione z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej. Jaka mąka będzie do nich najbardziej odpowiednia? Każda, która nie ma w swoim składzie glutenu. Bardzo dobrze smakują naleśniki zrobione z mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Jaka jest najlepsza mąka na naleśniki bezglutenowe?

Bezpiecznie przy uczuleniu na gluten możesz przygotowywać naleśniki z mąki: kukurydzianej, jaglanej, ryżowej, gryczanej czy z ciecierzycy. Chociaż sam owies naturalnie nie zawiera glutenu, to bardzo często jest uprawiany w niewielkiej odległości od pszenicy. To sprawia, że jego ziarna mogą mieć minimalne ilości glutenu. A już takie ilości są niebezpieczne dla osób z nietolerancją na gluten. Możesz robić naleśniki z mąki owsianej bezglutenowej, ale pamiętaj o tym, żeby wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa. Jeżeli nie kupiłeś jeszcze mąki na naleśniki bezglutenowe, to równie dobrze możesz zmiksować w blenderze bezglutenowe płatki owsiane na pyl. Tak samo możesz zrobić z kaszą jaglaną. Tak powstanie domowa mąka jaglana.

Jaki jest najprostszy przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej?

Wystarczy, że wymieszasz w identycznych proporcjach mąkę ryżową bezglutenową i mąkę kukurydzianą. Możesz jeszcze dodać do nich łyżeczkę mąki ziemniaczanej, odrobinkę soli. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwa jajka i pół szklanki mleka. To ostatnie możesz zastąpić mlekiem roślinnym albo wodą. Całość zmiksuj i zostaw na mniej więcej pół godziny. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości tłuszczu smaż naleśniki.

Jeżeli lubisz domowe naleśniki w trochę bardziej delikatnej wersji, to polecamy Ci mąkę ryżową bezglutenową na naleśniki. Ma ona naprawdę neutralny smak. Dlatego na jej bazie powstaną naleśniki, które będą dobrze się komponowały zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami. Możesz kupić mąkę bezglutenową na naleśniki w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować ją samodzielnie. Jednak od razu ostrzegamy, że ten drugi wariant wymaga o wiele więcej pracy i czasu. Musisz zacząć od opłukania szklanki ziaren ryżu pod bieżącą wodą. Oczywiście na sicie. Następnie powinieneś zalać je dwiema szklankami czystej wody i zostawić na całą noc. Rano powinieneś zlać wodę. Następnie przepłukać ryż ponownie na sitku. Kolejnym krokiem jest wrzucenie ziaren ryżu do blendera. Dodaj do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, odrobinę soli i szklankę wody. Zmiksuj całość. Jeżeli czujesz, że masa jest za gęsta, to możesz dodać do niej jeszcze odrobinę wody. Masz już gotowe ciasto na naleśniki bezglutenowe. Możesz je smażyć dokładnie tak, jak te tradycyjne.

naleśniki bezglutenowe

Mąka na naleśniki bezglutenowe – jak zrobić idealne naleśniki?

Warto dodać do naleśników bezglutenowych odrobinę wody mineralnej. Dzięki niej, staną się delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste. Dobrym pomysłem jest kupienie specjalnej patelni do smażenia naleśników, w szczególności, jeżeli często przygotowujesz to danie. Charakteryzuje się ona nieprzywierającą powłoką i niskimi brzegami. Taki jest kształt powoduje, że ciasto równomiernie rozlewa się po patelni i do niej nie przywiera. To sprawia, że o wiele łatwiej jest przewracać naleśniki na drugą stronę. Nigdy nie dodawaj na patelnię zbyt dużych ilości tłuszczu. Nawet łyżeczka będzie wystarczająca do tego, aby usmażyć dwa lub trzy naleśniki. Gdy dodasz na patelnię bardzo dużo oleju, to naleśniki staną się ciężkostrawne i niesmaczne. W sztuce smażenia naleśników kluczowe jest odpowiednie rozgrzanie patelni. W przeciwnym razie będą do niej przywierać i się palić. Dlatego lepiej chwilę poczekać przed nałożeniem ciasta na patelnię, niż się niepotrzebnie denerwować. Jeżeli usmażyłeś za dużo naleśników i chcesz je zjeść później, to dobrym sposobem jest zwinięcie ich w rulony i przykrycie folią aluminiową. Wtedy nie wyschną. To również bardzo dobry sposób na to, żeby naleśniki bezglutenowe zbyt szybko nie ostygły.

Jakie dodatki do naleśników z mąki bezglutenowej na słodko?

Naleśniki w wersji na słodko doskonale smakują na przykład z twarogiem i rodzynkami. Bardziej kaloryczna wersja to z bitą śmietaną oraz z sezonowymi owocami. Naleśniki z mąki bezglutenowej wyśmienicie się łączą również z różnego rodzaju owocowymi przetworami. Najlepiej robionymi w domu, bo wtedy masz pewność, że nie ma w nich żadnych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Mogą to być między innymi: dżemy, konfitury i powidła. Oczywiście warto sprawdzić wcześniej, czy w gotowych, sklepowych produktach, nie ma glutenu.

Czy wiesz, że …

… najdroższe naleśniki podawane są w jednej z luksusowych restauracji w Londynie. Są to naleśniki wykonane przy użyciu różowego szampana, homarów, trufli, a także innych luksusowych składników. Kosztują one 800 funtów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium