BIO Olej do Smażenia
Wbrew pozorom nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Aby wybrać najlepszy olej do smażenia, należy zwrócić uwagę na temperaturę jego dymienia, a także skład kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać o tym, że tłuszcze to nośnik smaku, a także sposób na zwiększenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie da się jednak ukryć, że w Polsce smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków. Jaki olej wybrać do smażenia, aby cieszyć się najlepszym smakiem potraw i pełnym spektrum ich właściwości?
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Masło klarowane nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Składniki:
bezwodny tłuszcz MLECZNY* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 400 ml Bio Planete

Ekologiczny Olej Kokosowy Virgin BIO 400 ml Bio Planete
Słoik szklany
Interesujący kokosowy smak i zapach. Tłoczony na zimno.
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata.
Świetny również jako balsam do ciała i włosów. Nawilża i łagodzi.
Działa też jak naturalny filtr słoneczny.
Przechodzi w stan płynny w temperaturze 25 stopni C.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Olej Kokosowy Virgin BIO 950 ml Bio Planete

Ekologiczny Olej Kokosowy Virgin BIO 950 ml Bio Planete
Słoik szklany
Interesujący kokosowy smak i zapach. Tłoczony na zimno.
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata.
Świetny również jako balsam do ciała i włosów. Nawilża i łagodzi.
Działa też jak naturalny filtr słoneczny.
Przechodzi w stan płynny w temperaturze 25 stopni C.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bezzapachowy Olej do Gotowania i Smażenia BIO 1 litr Bio Planete

Bezzapachowy Olej do Gotowania i Smażenia BIO 1 litr Bio Planete
Odporny na wysokie temperatury olej słonecznikowy doskonale nadaje się do gotowania i smażenia.
Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Składniki:
tłuszcz mleczny* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Masło klarowane polecamy do pieczenia, duszenia, smażenia lub jako dodatek do potraw w celu wzmocnienia smaku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Masło klarowane polecamy do pieczenia, duszenia, smażenia lub jako dodatek do potraw w celu wzmocnienia smaku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Bezwonny Bezglutenowy BIO 240 g Bio Food

Ekologiczny Olej Kokosowy Bezwonny BIO 240 ml Bio Food
Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Bezwonny BIO 950 ml Bio Planete

Olej Kokosowy Bezwonny BIO 950 ml Bio Planete
Bezwonny olej kokosowy jest delikatnie przetworzony parą dzięki czemu jest neutralny w smaku i zapachu.
Produkt jest pakowany próżniowo w słoiki. Próżniowe zamknięcie jest gwarancja wysokiej jakości do momentu otwarcia słoika. Dodatkową gwarancją są banderole, które zapewniają, że produkt opuścił olejarnię w nienaruszonym stanie. Olej kokosowy bezwonny ma bardzo uniwersalne zastosowanie do celów kulinarnych - idealny do pieczenia, smażenia oraz jako alternatywa dla masła. Sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do czekoladowych kremów do ciast i deserów. Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Nie podgrzewać powyżej punktu dymienia 190 st. C.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy BIO Bezzapachowy 400 ml Bio Planete

Olej Kokosowy BIO Bezwonny 400 ml Bio Planete
Bezzapachowy, neutralny olej kokosowy. Idealny do pieczenia, smażenia, jak również wyrobu domowych ciast i słodyczy.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Olej Kokosowy Virgin BIO 200 ml Bio Planete

Ekologiczny Olej Kokosowy Virgin BIO 200 ml Bio Planete
Słoik szklany
Interesujący kokosowy smak i zapach. Tłoczony na zimno.
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata.
Świetny również jako balsam do ciała i włosów. Nawilża i łagodzi.
Działa też jak naturalny filtr słoneczny.
Przechodzi w stan płynny w temperaturze 25 stopni C.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Rzepakowy do Smażenia Łagodny BIO 500 ml Olandia

Olej Rzepakowy do Smażenia Łagodny BIO 500 ml Olandia
Oleje z zarodków rzepaku Olandia
Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete
Oliwa z oliwek - składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia. Oliwa zawierająca wyłącznie oliwe z oliwek, kóra poddana została rafinacji i oliwę uzyskaną bezpośrednio oliwę z oliwek.
Idealna do mięsa, ryb, głębokiego smażenia i wielu innych form smażenia w wysokich temperaturach. Odporna na wysokie temperatury (punkt dymienia 210 stopni C).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej do Gotowania i Smażenia BIO 500 ml Bio Planete

Ekologiczny Olej do Gotowania i Smażenia BIO 500 ml Bio Planete
Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Olej do Smażenia z Ghee BIO 500 ml Bio Planete

Olej do Smażenia z Ghee BIO 500 ml Bio Planete
Nowy, zdrowy olej przyciąga swoich klientów poprzez doskonałe połączenie Ghee i łagodnego oleju słonecznikowego . Kompozycja ta jest harmoniczna i bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy) oraz witaminę E. Intensywny smak masła idealnie pasuje do warzyw , smażonych ziemniaków, naleśników i ryb.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Olej do Smażenia z Oliwą z Oliwek Extra Virgin BIO 500 ml Bio Planete

Połączenie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oleju słonecznikowego bogatego w kwas oleinowy, idealnie nadaje się do kuchni śródziemnomorskiej.
Wegańska mieszanka oleju i oliwy jest bogata w witaminę E i nadaje się do pieczenia, smażenia w głębokim tłuszczu.
Składniki:
80% wysokooleinowy rafinowany olej słonecznikowy*, 20% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Bezwonny BIO 180 ml Bio Food

Ekologiczny Olej Kokosowy BIO 180 ml Bio Food
Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Bezwonny BIO 670 ml Bio Food

Ekologiczny Olej Kokosowy BIO 670 ml Bio Food
Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 1 litr Cocomi

Olej Kokosowy Virgin BIO 1 litr Cocomi
Słoik szklany
Interesujący kokosowy smak i zapach. Tłoczony na zimno. Przechodzi w stan płynny w temperaturze 25 stopni C.
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata.
Świetny również jako balsam do ciała i włosów. Nawilża i łagodzi. Działa też jak naturalny filtr słoneczny.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 2,5 litra Bio Planete

Olej Kokosowy Virgin BIO 2,5 litra Bio Planete
Interesujący kokosowy smak i zapach. Tłoczony na zimno.
Na chleb, do pieczenia i smażenia (bezpieczny do głębokiego smażenia i w wysokich temperaturach).
Jeden z najzdrowszych olei świata.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Olej Kokosowy Virgin BIO 225 ml Cocomi

Olej Kokosowy Virgin BIO 225 ml Cocomi
Olej jest stabilny termicznie, może być stosowany do gotowania i pieczenia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 260 ml Bio Food

Olej Kokosowy Virgin BIO 260 ml Bio Food
Olej kokosowy cieszy się od jakiegoś czasu niezwykłą popularnością. Na jego zakup decydują się nie tylko miłośnicy zdrowego odżywiania, ale również naturalnej pielęgnacji. Kokos to bowiem źródło wielu wartościowych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Swoje właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi składnikami odżywczymi. Zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas. Dzięki temu jest to składnik niezbędny w każdym domu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 500 ml Cocomi

Olej Kokosowy Virgin BIO 500 ml Cocomi
Olej jest stabilny termicznie, może być stosowany do gotowania i pieczenia. Tłoczony na zimno.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Kokosowy Virgin BIO 670 ml Bio Food

Olej Kokosowy Virgin BIO 670 ml Bio Food
Olej kokosowy cieszy się od jakiegoś czasu niezwykłą popularnością. Na jego zakup decydują się nie tylko miłośnicy zdrowego odżywiania, ale również naturalnej pielęgnacji. Kokos to bowiem źródło wielu wartościowych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Swoje właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi składnikami odżywczymi. Zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas. Dzięki temu jest to składnik niezbędny w każdym domu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Rzepakowy do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Poloniak

Olej Rzepakowy do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Poloniak
Składniki:
olej rzepakowy*
*certyfikowany składnik ekologiczny*
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 3404 kJ / 828 kcal
Tłuszcz: 92 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0,00 g
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Olej Słonecznikowy do Gotowania i Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 1 litr Ekko

Składniki:
ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis:
Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło.
Źródło witaminy E i Omegi 9.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Słonecznikowy do Gotowania i Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 500 ml Ekko

Składniki:
ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis:
Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło.
Źródło witaminy E i Omegi 9.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Olej Słonecznikowy do Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 500 ml Olandia

Olej Słonecznikowy do Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 500 ml Olandia
Ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o jasnej barwie, który spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian słonecznika powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego odpornego na wysoką temperaturę. Dzięki szczególnie łagodnemu smakowi nie wpływa na smak pieczonych potraw. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 1 litr Bio Planete

Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 1 litr Bio Planete
Oliwa z oliwek - składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa zawierająca wyłącznie oliwę z oliwek, która poddana została rafinacji i oliwę uzyskaną bezpośrednio z oliwek.
Odpowiednia do pieczenia i smażenia. Odporna na wysokie temperatury - punkt dymienia 210 stopni Celsjusza
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Oliwa z Oliwek z Olejem Słonecznikowym do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Byodo

Składniki:
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia* (51%), olej słonecznikowy* (49%).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Aby uzyskać szczególnie łagodną nutę oliwek podczas smażenia, stworzono unikalną kompozycję olejów z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i najlepszego oleju słonecznikowego „wysokooleinowego”. Wrażliwe na ciepło substancje roślinne są delikatnie filtrowane z oleju w procesie Byo-Protect, co oznacza, że olej ten można podgrzać do wysokich temperatur. Jest idealny do smażenia, grillowania lub smażenia w głębokim tłuszczu.
Punkt dymienia: 180 °C
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kiedy olej nadaje się do smażenia?
Olej przeznaczony do smażenia musi być odporny na wysoką temperaturę, a także zachodzące w niej procesy. Tłuszcz do tego rodzaju obróbki termicznej powinien zawierać przede wszystkim nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się, aby miał on jak najmniejszy udział tłuszczów wielonienasyconych (poniżej 15 proc.). Najtrwalsze na działanie wysokiej temperatury są nasycone kwasy tłuszczowe, następnie jednonienasycone, a na samym końcu wielonienasycone. Te ostatnie są zdecydowanie bardzo wrażliwe na temperaturę – wiąże się z to z ich utlenianiem oraz rozpadem.
Istotna podczas wyboru ekologicznego oleju do smażenia jest temperatura dymienia. Innymi słowy, jest to moment, w których produkt zaczyna rozpadać się na szkodliwe dla zdrowia związki, a także traci swe właściwości odżywcze. Jest to zjawisko negatywne nie tylko z punktu widzenia utraty wartości dania, ale także samego smaku potrawy. Zasada jest prosta: im wyższy punkt dymienia, tym możliwe jest dłuższe smażenie tłuszczu.
Za najlepszy do smażenia uważa się BIO olej rafinowany. Olej nierafinowany może zawierać niepożądane składniki, takie jak barwniki i substancje smakowe – w wysokiej temperaturze mogą one zacząć się palić i wydzielać szkodliwe substancje. Z tego też względu jest on polecany głównie na surowo. Wówczas zyskamy pewność, że w pełni wykorzystamy jego walory odżywcze.
Oprócz zawartości kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia warto zwrócić uwagę na to, jak długo powinna być smażona dana potrawa. Dania, które przyrządzane są szybko, można bezpiecznie przyrządzać na produktach o niskim punkcie dymienia.
Jaki olej do smażenia wybrać?
Na rynku dostępne jest wiele różnorodnych typów olejów ekologicznych. Nie wszystkie z nich nadają się do smażenia, jednak nie oznacza to, że musimy je całkowicie skreślić. Sprawdzą się one m.in. do przyrządzania potraw na zimno (np. jako dodatek do sałatek).
Poniżej przedstawiamy opis najpopularniejszych rodzajów olejów ekologicznych wraz ze wskazaniem, które z nich można bezpiecznie stosować podczas smażenia:
- Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia z uwagi na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, w polskiej kuchni jest to jeden z najchętniej stosowanych produktów stosowanych podczas obróbki termicznej. Zdecydowanie bardziej polecamy go na zimno jako dodatek do sałatek. Nie wyłączajmy go całkowicie ze swojej diety – ma mnóstwo drogocennych składników.
- Olej rzepakowy do smażenia ma wysoką zawartość tłuszczy wielonienasyconych, jednak znajduje się w nim również dużo tłuszczów nienasyconych. Ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się w przypadku krótkiego smażenia (np. fileta z kurczaka, ryby czy warzyw). Zawiera kwasy z grupy omega, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz krwionośnego. Ponadto można w nim znaleźć kwas oleinowy, witaminę E i K.
- Olej kokosowy do smażenia jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90 proc.). Produkuje się go z miąższu orzechów kokosowych. Ze względu na wysoki punkt dymienia świetnie sprawdza się podczas długotrwałej obróbki termicznej. Z badań wynika, że jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów do smażenia, ponieważ nie powoduje podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Doskonale sprawdzi się do potraw kuchni azjatyckiej.
- Olej ryżowy do smażenia na cechy bardzo podobne do oleju kokosowego. Wyróżnia go neutralny smak, dzięki czemu nie wpływa on na to, jak ostatecznie smakuje potrawa. Ma także korzystny skład kwasów tłuszczowych oraz wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach.
- Oliwa z oliwek do smażenia powinna być produktem rafinowanym. Zawiera ona głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także ma wysoki punkt dymienia. Nierafinowaną oliwę z oliwek można stosować wyłącznie na zimno. Produkt zawiera m.in. witaminę E, K, polifenole oraz przeciwutleniacze.
Na rynku można również spotkać inne oleje w tym m.in.: sojowy, lniany oraz kukurydziany – nie są one polecane do smażenia. Do smażenia sprawdzi się natomiast masło klarowane, tradycyjne masło czy smalec. Nie należy w tym celu stosować margaryny.
Czy wiesz, że…
… rafinowane oleje oraz oliwa z oliwek jest pozbawiona swojego naturalnego smaku czy zapachu. Niektórzy szefowie kuchni, aby w pełni wydobyć smak i aromat potraw, pod koniec ich przyrządzania dodają kilka kropli tłoczonej na zimno oliwy z oliwek lub oleju. Tak przyrządzone danie jest smaczniejsze i nie ma obaw o to, że podczas długotrwałego smażenia wydzieliły się jakieś niepożądane substancje.
