Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Żurawina bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowa żurawina

Żurawina bezglutenowa może być dodatkiem do owsianki, jaglanki, wypieków, koktajli oraz do innych potraw. Jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Znajduje się w niej bardzo wiele witamin, minerałów oraz polifenoli. 

Żurawina jest rośliną zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Najpopularniejsza na świecie odmiana to żurawina amerykańska, wieloowocowa (Vaccinium macrocarpon L). Żurawina jest rośliną wieloletnią, zimozieloną, niskopienną. Może mieć wysokość do 20 centymetrów aż do 2 metrów. Specyficzne kuliste owoce czerwonej lub czarnoczerwonej barwy z wyglądu trochę przypominają jagody. Mają cienką i gładką skórę i wyrazistym odcieniu. Żurawina bezglutenowa charakteryzuje się ostrym i kwaśnym smakiem.

Żurawina naturalnie występuje w północno-wschodniej Ameryce. Najlepiej się czuje na terenach torfowych, bagiennych oraz w wilgotnych lasach. Dobrze rośnie na niewymagających, kwaśnych glebach. Żurawina nie potrzebuje dużych ilości słońca. Wszystko to powoduje, że jest bardzo prosta w uprawie.

Owoce żurawiny dojrzewają w sezonie letnim, a dokładniej do czerwca do września. Jednak można ją zbierać przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny możesz spotkać od października do stycznia.

Mimo, że naturalnie żurawina rośnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, zarówno w Teksasie, jak i na Alasce, to ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, jest uprawiana również w pozostałych rejonach świata. Warto tutaj jeszcze wspomnieć o tym, że największe plantacje żurawiny bezglutenowej występują, poza Stanami Zjednoczonymi, w Kanadzie, Holandii oraz w Wielkiej Brytanii. Zazwyczaj żurawina bezglutenowa jest dostępna w sklepach w formie suszonej oraz konserwowanej. Żurawina do picia jest dostępna w postaci soku lub herbatki owocowej.

Jakie dobroczynne właściwości ma żurawina bezglutenowa?

Żurawina bezglutenowa ma bardzo duży potencjał prozdrowotny. Wykorzystuje się ją między innymi do produkowania żywności. W dojrzałych owocach znajdują się związki chemiczne. Możemy wśród nich wymienić na przykład: kwasy organiczne i związki fenolowe. Szczególnie warty uwagi jest związek laktonowy, który może mieć pozytywny wpływ na ilość bakterii w organizmie. Dlatego może on pozytywnie działać również na funkcjonowanie pęcherza.

Ciemnoczerwony kolor żurawiny bezglutenowej może wskazywać również na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli roślinnych, czyli flawonoidów oraz rutozydu. Pozostałe substancje o działaniu prozdrowotnym to kemferol i kwercetyna.

Natomiast w powłoce woskowej owoców żurawiny znajdują się lotne związki terpenowe o rozmaitej budowie chemicznej. W żurawinie bezglutenowej znajdują się również witaminy oraz związki mineralnie. Możemy wśród nich wymienić na przykład beta-karoten oraz luteinę.

żurawina bezglutenowa

Ile kalorii zawiera żurawina bezglutenowa? Ile jeść dziennie?

Wartość energetyczna na 100 g świeżych owoców to 46 kcal. Natomiast suszona żurawina to już 308 kcal w 100 gramach produktu. Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w świeżym owocu żurawiny. Można go kupić od października do stycznia.

Wszystko zależy od postaci żurawiny bezglutenowej. Świeża żurawina niestety charakteryzuje się bardzo cierpkim smakiem. Dlatego raczej nie je się jej na surowo. Lepiej zastąpić ją żurawiną do picia w postaci soków lub herbat. Żurawina bezglutenowa doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, czy muesli. W sklepach możesz spotkać również gotowe słodycze z żurawiną, na przykład batoniki, czy ciasteczka. Jednak najbardziej korzystna dla zdrowia jest oczywiście ta w wersji nieprzetworzonej.

Żurawina bezglutenowa w kuchni – jakie może mieć zastosowania?

Konfitury z żurawiny bezglutenowej będą bardzo dobrze się komponowały, na przykład z naleśnikami, serem brie lub camembertem. Możesz oba te sery podawać na zimno lub usmażyć w panierce z bułki tartej i jajka.

Natomiast suszona żurawina bezglutenowa będzie znakomitym dodatkiem do muffinek. Dobrze smakuje również w połączeniu z daniami wytrawnymi, na przykład z mięsa drobiowego. Kombinacji jest mnóstwo i warto trochę poeksperymentować w kuchni, aby poznać jej możliwości.

Czy żurawina jest bezglutenowa?

Osoby będące na diecie bezglutenowej bardzo dokładnie sprawdzają każdy spożywany produkt. Tak jest również z bakaliami. Warto wiedzieć, czy żurawina z natury jest bezglutenowym produktem. Ogólnie tak, ale proces produkcji może doprowadzić do zanieczyszczenia produktu spożywczego tym alergenem. Dlatego warto jest szukać w sklepach żurawiny, która została przebadana na zawartość glutenu i jest bezpieczna dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800