Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bagietkę możesz kupić dzisiaj w bardzo wielu sklepach i piekarniach. Bagietki bezglutenowe również stały się wyjątkowo popularnym pieczywem, nie tylko wśród osób uczulonych na gluten. Tradycyjna bagietka niestety zawiera gluten, bo zwykle jest pieczona z mąki pszennej. Ma charakterystyczny, podłużny kształt i jest kojarzona z Francją. W tym kraju bagietek spożywa się mnóstwo, w szczególności na śniadanie. Muszą być zawsze świeże i chrupiące. Natomiast w Polsce bagietki, w tym bagietki bezglutenowe często kupujemy na imprezy, aby zrobić z nich miniaturowe, kolorowe kanapeczki.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Dieta odchudzająca a bagietka – czy to dobre połączenie?

Każdy dietetyk powie Ci, że gdy jesteś na diecie redukcyjnej, to kompletnie powinieneś zrezygnować z jedzenia białego pieczywa. Zresztą wszystkim innym również wyszłoby to na zdrowie. Zdrowsze jest pieczywo z białego ziarna lub razowe. Mąka bezglutenowa pochodzi ze zbóż o właściwościach prozdrowotnych. Możemy wśród nich wymienić: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka z tapioki, mąka owsiana bezglutenowa, mąka amarantusowa, mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka z ciecierzycy. Oczywiście nie każda z nich nadaje się do tego, aby upiec z niej pyszną bagietkę bezglutenową. Jednak, gdy cierpisz na nietolerancję glutenu, to powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, które mąki są dla Ciebie korzystne.

Ile kalorii ma bagietka bezglutenowa?

W 100 g bagietki znajduje się 270 kalorii. 2,5-centymetrowy kawałek waży około 40 g, a to oznacza, że zawiera 108 kalorii. Jednak na tym jej kaloryczność się nie kończy, bo bagietki służą do robienia kanapek. Pysznie smakują na przykład w połączeniu z takimi składnikami, jak: majonez, masło, żółty ser, wędlina, pasta jajeczna. W zależności od wybranej przez Ciebie kompozycji jedna taka kanapeczka może mieć nawet… kilkaset kalorii. Dlatego możesz na diecie sięgać po bagietki bezglutenowe, ale pamiętaj o tym, aby jeść je z umiarem i w połączeniu z korzystnymi dla zdrowia dodatkami.

Co to są bagietki bezglutenowe? Skąd się wzięły?

Tradycyjna bagietka to francuska podłużna bułka wypiekana z mąki pszennej. Jej ukośnie ponacinana. Odpowiednio upieczona bagietka jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Długość bagietki powinna wynosić od 50 do 100 centymetrów. W sklepach możesz znaleźć również półbagietki, czyli krótsze pieczywo o takim samym kształcie i właściwościach.

Z bagietkami związana jest pewna legenda. Mówi o tym, że pochodzą z Francji. Podobno piekarze Napoleona wymyślili to pieczywo, aby żołnierze idący na front mogli schować je w kieszeniach i posilić się w chwili kryzysu. Prawda jest zupełnie inna. Bagietka do Francji dostała się za sprawą Austriaków w 1815 roku. Natomiast w 1920 roku weszło w życie rozporządzenie, które zakazywało piekarniom pracy w godzinach od 22:00 do 4:00. To sprawiło, że Francuzi zaczęli masowo kupować bagietki. To było jedyne pieczywo, które można było upiec błyskawicznie tuż po otwarciu piekarni. Do jego kupowania do lat nie zniechęca Francuzów fakt, że bagietki bardzo szybko stają się czerstwe i niesmaczne. Wtedy są bardziej odpowiednie do zapiekanek, niż do zrobienia z nich na przykład kanapek.

bagietki bezglutenowe

Bagietki bezglutenowe – przepis

Marzy Ci się bezglutenowa bagietka z domowego piekarnika? Poniżej znajdziesz prosty przepis, który pomoże Ci upiec ją we własnym domu. Bagietki są pyszne. Jednak te wypiekane z białej mąki są produktem zakazanym dla dzieci i dorosłych cierpiących na celiakię.

Do przygotowania domowych bagietek bezglutenowych będą Ci potrzebne następujące składniki: 500 g mąki chlebowej bezglutenowej, 25 g świeżych drożdży/7 g suchych drożdży bez glutenu, 350 ml wody (gazowana lub zwykła z kranu), łyżeczka soli i łyżeczka cukru.

Jeżeli chcesz możesz do nich dodać ziarna bez glutenu, takie jak: mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka.

Przygotowanie bagietek bezglutenowych zacznij od zrobienia rozczynu ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody. Przesiej mąkę i w misce wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach przenieś rozczyn do miski z mąką. Następnie powoli dodawaj do niego letnią wodę i wymieszaj wszystko za pomocą miksera aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Później przykryj miskę wilgotną ściereczką i zostaw na 15 minut, żeby ciasto wyrosło.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Z ciasta uformuj wałeczki i połóż na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je wilgotną ściereczką i zostaw maksymalnie na 20 minut. Po tym czasie, możesz je posmarować białkiem jajka i posypać ziarnami bezglutenowymi. Nie zapomnij o wykonaniu poprzecznych nacięć. Bagietki bezglutenowe powinny się piec maksymalnie przez 30 minut.

Czy wiesz, że…

… Francja słynie z tego, że klient o każdej porze wychodzi z piekarni ze świeżą, ciepłą i chrupiącą bagietką. Piekarz może nawet odmówić sprzedaży pieczywa, jeśli uzna, że nie jest świeże.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800