Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
kasza jaglana* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Produkt w 100% roślinny. Napój sojowy, podobnie jak pozostałe napoje tej firmy ma uniwersalne zastosowanie. Może być serwowany z lodami lub jako dodatek do owocowego shake. Dodatkowo nadaje się również do pieczenia oraz jako dodatek do deserów i musli. Jako baza do budyni.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne Bezglutenowe Płatki Owsiane BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Raj
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Składniki
płatki owsiane* (bez glutenu) 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Budyń Czekoladowy BIO 40 g Amylon
Budyń Czekoladowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon
Produkt bezglutenowy. Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Budyń Waniliowy BIO 40 g Amylon
Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon
Kremowy budyń o smaku waniliowym. Może być przygotowany także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne daktyle bez pestek od wieków doceniane przez ludy Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Mogą być stosowane jako słodka przekąska lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Daktyle to doskonały zamiennik słodyczy w diecie dziecka.
Znakomicie nadają się jako naturalny słodzik w ciastach lub przetworach.
Składniki:
daktyle bez pestek suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczne daktyle bez pestek od wieków doceniane przez ludy Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Mogą być stosowane jako słodka przekąska lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Daktyle to doskonały zamiennik słodyczy w diecie dziecka.
Znakomicie nadają się jako naturalny słodzik w ciastach lub przetworach.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Masło klarowane nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Składniki:
bezwodny tłuszcz MLECZNY* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kasza Gryczana Niepalona Polska Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna kasza gryczana niepalona, otrzymana z obłuszczonego ziarna gryki, należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz.
Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów i past do chleba, a także jako składnik obiadów, okraszona duszoną cebulką w połączeniu np. z warzywami czy gulaszem. Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo-warzywnych, jako nadzienie do pierogów i naleśników z pełnoziarnistej mąki.
Składniki:
kasza gryczana niepalona* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kisiel Truskawkowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Truskawkowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon
Bezglutenowy kisiel instant o smaku truskawkowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180ml wrzątku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Wiśniowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon
Bezglutenowy kisiel instant o smaku wiśniowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180 ml wrzątku.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
Ekologiczne Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
10 kostek.
Bulion warzywny w kostkach Alce Nero bez dodatku oleju palmowego. Idealny do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczne Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Ekologiczny napój z kaszy jaglanej, bez dodatku cukrów. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy, glutenu oraz cholesterolu.
Składniki:
woda, kasza jaglana* (15%), olej słonecznikowy (1%)*, sól morska*
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE OKO 003
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój owsiany wyprodukowany z wyselekcjonowanego czystego owsa, chronionego przed zanieczyszczeniem od innych zbóż.
Systematyczna analiza jest wykonywana na każdej partii w celu zagwarantowania napóju bez glutenu.
- Bez dodatku cukru, laktozy.
- Cenne źródło błonnika.
Certyfikaty: Bezglutenowy, BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Ekologiczny napój z ryżu z dodatkiem waniliowego aromatu.Produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy, glutenu oraz cholesterolu.
Stanowi doskonały dodatek do napojów i deserów, jak również do samodzielnego spożycia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój ryżowo-kokosowy Natumi, podobnie jak pozostałe napoje tej firmy ma uniwersalne zastosowanie. Może być serwowany z lodami lub jako dodatek do owocowego shake. Dodatkowo nadaje się również do pieczenia oraz jako dodatek do deserów i musli.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do pieczenia, pozwalający na uzyskanie puszystych wypieków, również tych bezglutenowych.
Produkt nie zawiera fosforanów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Najpopularniejsza odmiana rodzynek, wyprodukowana z winogron o drobnych owocach. Są doskonałe jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, deserów i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczny Słonecznik Łuskany BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne ziarno słonecznika doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Wyśmienicie smakuje uprażony na patelni.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 400 g Bio Planet
Skrobia z Manioku
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Wiórki Kokosowe Bezglutenowe BIO 500 g Bio Planet
Wiórki Kokosowe Bezglutenowe BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczne wiórki kokosowe uzyskiwane są z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Wiórki kokosowe polecamy głównie do wypieków cukierniczych, jako posypkę do deserów, sałatek owocowych i lodów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Błyskawiczne Bezglutenowe 500 g Denver Food
Płatki Owsiane Błyskawiczne Bezglutenowe 500 g Denver Food
Płatki owsiane to źródło błonnika, witamin i minerałów. Ziarno owsa, zwanego "królem zbóż" należy do zbóż o najwyższej zawartości białka i o najlepszym wśród nich zestawie aminokwasów egzogennych.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Płatki Owsiane Górskie Bezglutenowe 500 g Denver Food
Płatki Owsiane Górskie Bezglutenowe 500 g Denver Food
Płatki owsiane to źródło błonnika, witamin i minerałów. Ziarno owsa, zwanego "królem zbóż" należy do zbóż o najwyższej zawartości białka i o najlepszym wśród nich zestawie aminokwasów egzogennych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bagietki Bezglutenowe do Zapiekania (2 x 75 g) 150 g Schär
Bezglutenowe bagietki do zapiekania. Opracowane specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
2 bagietki x 75 g
Sposób przygotowania:
Piec we wstępnie nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 5 minut.
Składniki:
skrobia kukurydziana, zaczyn 19 % (mąka ryżowa, woda), woda, syrop ryżowy, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa, olej słonecznikowy, skrobia ryżowa, białko SOJOWE, cukier, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; drożdże; sól.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bon Choc Bułeczki z Czekoladą (4 szt. po 55 g) Bezglutenowe 220 g Schär
W opakowaniu znajdują się 4 słodkie bułeczki po 55 g każda.
Opis:
Bon Choc to wyśmienite bułeczki naszpikowane kawałkami czekolady. Ciasto jest puszyste i delikatne a czekolada rozpływa się w ustach. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Wyobraź sobie, że pada czekolada
Słodkie, delikatne krople czekolady
Otwierasz usta i łapiesz je jedna po drugiej…
...dokładnie tak się dzieje, gdy bierzesz kęs Bon Choc
Jak jeść bułeczki Bon Choc?
Można by pomyśleć, że to przecież taka banalna sprawa. My jednak proponujemy następujący sposób:
- Jeden Bon Choc z filiżanką kawy do śniadania
- Drugi Bon Choc z herbatą
- Jeszcze jeden ze szklanką mleka
- I ostatni z gorącą czekoladą
Składniki:
skrobia kukurydziana, kropelki czekoladowe 13% (cukier, masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z SOI); aromat waniliowy), woda, JAJA, cukier, mąka ryżowa, margaryna [oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, słonecznikowy), woda, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól]; skrobia ryżowa, syrop glukozowy, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza, włókno roślinne (psyllium), drożdże, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromaty.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułeczki Słodkie Bon Matin Bezglutenowe (4 x 50 g) 200 g Schär
Pakowane po 2 x 2 szt (50 g sztuka)
Delikatne, słodkie bułeczki wyprodukowane według receptury opracowanej specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu. Wyśmienita propozycja na śniadanie, do szkoły lub na wycieczkę.
W opakowaniu znajdują się cztery sztuki bułeczek, po dwie osobno zapakowane sztuki.
Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, cukier, JAJA*, mąka ryżowa, margaryna [tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, woda, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól], skrobia ryżowa, syrop glukozowy, emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometylceluloza, włókno roślinne (psyllium), drożdże, sól, kwas: kwas cytrynowy, aromat.
*JAJA z chowu ściółkowego.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułki Bezglutenowe Ciabatta (4 x 50 g) 200 g Schär
Opakowanie zawiera 4 sztuki po 50 g
Klasyczne włoskie pieczywo w bezglutenowym wydaniu. Przygotowane według receptury specjalnie opracowanej w celu uzyskania tradycyjnego smaku i konsystencji w wersji odpowiedniej dla osób z celiakią. Zawiera wysokiej jakości oliwę z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem skropić lekko wodą.
Piec we wstępnie nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
Składniki:
Skrobia kukurydziana, woda, zakwas 12% (mąka ryżowa, woda), mąka kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, drożdże, białko sojowe, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek 0,95%, sól, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas winowy.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chipsy Ziemniaczane Naturalne Bezglutenowe 170 g Schär
Chipsy Ziemniaczane Naturalne Bezglutenowe 170 g Schär
Składniki: odwodnione ziemniaki (57%), olej słonecznikowy, mąka ryżowa, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczana, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, olej rzepakowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chipsy Ziemniaczane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe 170 g Schär
Chipsy Ziemniaczane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe 170 g Schär
Składniki: odwodnione ziemniaki 55%, olej słonecznikowy,mąka ryżowa, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczana, naturalny aromat, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; olej rzepakowy, sól.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Gofry Bezglutenowe, Soft Waffles (4 x 25 g) 100 g Schär
Jakże lubiane w naszym kraju gofry, tym razem w wersji bezglutenowej od Schar. Miękkie i kruche a po podgrzaniu aromatyczne, słodkie i idealne na śniadanie z kakao.
Gofry bezglutenowe, dzięki którym urozmaicimy śniadanie naszych pociech. W opakowaniu mieszczą się cztery słodkie gofry, które polecamy podgrzać przed podaniem, dzięki czemu ciasto stanie się elastyczniejsze, pachnące i będzie super smakować. Idealne z klasycznymi dodatkami typu owoce, bita śmietana, dżem, przeróżne smarowidła, czy sosy. Polecamy spróbować również z mniej znanymi w naszym kraju dodatkami np. curdem cytrynowym, czy choćby kremem z kasztanów. Smacznego! Polecamy podgrzać przed podaniem.
Składniki:
JAJA, skrobia PSZENNA bezglutenowa, cukier, margaryna (tłuszcz palmowy, woda, olej rzepakowy, emulgatory [mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (ze słonecznika)]; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; naturalny aromat, barwnik: ß-karoten), mąka z ŁUBINU, substancja zagęszczająca: guma guar; MLEKO odtłuszczone w proszku, sproszkowana SERWATKA (z MLEKA), dekstroza, sól, naturalne aromaty, emulgator: lecytyny (ze słonecznika).
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Jajeczny Lasagne Bezglutenowy 250 g Schär
Płaty makaronu jajecznego lasagne. Receptura opracowana specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
Składniki:
skrobia kukurydziana, jaja 23%, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja zagęszczająca: guma guar.
Dostępność: 8 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mąka do Wypieku Chleba i Pizzy Bezglutenowa Mix B Bread 1 kg Schär
Mieszanka mąk przeznaczona do wypieku chleba, bułek, pizzy i ciast drożdżowych. Receptura opracowana specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
Składniki:
Skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8%, mąka z soczewicy 3,6%, dekstroza, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.
Opis:
B jak ... bułeczki. B jak Bread.
Najbardziej imponująca mieszanka mąk do ciast na zakwasie we wszystkich jego formach! Stworzona specjalnie z myślą o chlebie, a eksperci od pieczenia na całym świecie przyznali jej znak jakości. Podziel się radością!
Dostępność: 5 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mąka do Wypieku Ciast Bezglutenowa Mix C 1 kg Schär
Mix C Mieszanka do Wypieku Ciast Bezglutenowa 1 kg Schär
Torty i słodkie wypieki, ciastka, tartaletki i kruche ciasta
Mieszanka mąk bezglutenowych do wypieku ciast, ciasteczek i tart, według receptury opracowanej specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka na Chleb Razowy Bezglutenowa 1 kg Schär
Mąka na Chleb Razowy Brot Mix Dunkel Bezglutenowa 1 kg Schär
Bezglutenowa mieszanka mąk do wypieku pieczywa razowego. Łatwo przyrządzić z niej chleb, bez rezygnacji z dobrego smaku. Można ją stosować również w automatach.
Dostępność: 6 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Mehl Farine 1 kg Schär
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.
Opis:
Przygotowujesz makaron jajeczny, gnocchi, pierogi lub naleśniki? Pozwól, aby Farina Mehl firmy Schär była Twoim kuchennym pomocnikiem. Jest to również doskonała mieszanka do wiązania sosów i kremów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa MIX IT 1 kg Schär
Połączenie mąki ryżowej ze skrobią ziemniaczaną idealna baza do przygotowania smacznych wypieków, w szczególności chleba, ciasta na drożdżach oraz ciasta do pizzy. Uniwersalna mąka bezglutenowa powstała z myślą o osobach na diecie bez glutenu.
Charakteryzują ją dobre właściwości technologiczne- może być łączona z drożdżami, proszkiem do pieczenia, mlekiem oraz jajkami, dla uzyskania plastycznego ciasta i wysokich walorów smakowych oraz odpowiedniej tekstury.
Mąka polecana do:
- ciasto na makaron
- bułki i chleb
- słodkie wypieki
- ciasto na pizze
- ciasto drożdżowe
- ciasteczka
- słone przekąski
- panierka do mięs
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z sorgo, skrobia ryżowa, dekstroza, włókno roślinne (psyllium), białko groszku, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; sól.
Dostępność: 5 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.